40 Minggu

Tak Payah Slim Slim, Ibu Hamil Terlalu Kurus Undang Risiko Gugur!

14
SHARES
risiko ibu hamil kurus

Bagi wanita yang terlalu kurus dan ingin merancang kehamilan, anda disarankan untuk menambah berat badan terlebih dahulu. Hal ini kerana, ibu hamil yang terlalu kurus mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami komplikasi kehamilan. Terdapat 4 risiko ibu hamil kurus menurut Ala Dokter, jom baca!

Baca juga: Ambil Tahu 4 Hal Ini Sebelum Bersenggama Lepas Keguguran, Jangan Terus Buat Je!

RISIKO IBU HAMIL KURUS

risiko ibu hamil kurus

Gambar: tirachardz

Menurut Ala Dokter, seorang wanita boleh dikatakan terlalu kurus atau kurang berat badan jika mempunyai indeks jisim badan (BMI) di bawah 18.5. Memulakan kehamilan dengan badan yang terlalu kurus boleh membawa pelbagai risiko kesihatan untuk ibu dan janin.

Selain itu, wanita yang terlalu kurus juga mungkin mengalami kesukaran mendapatkan berat badan yang disyorkan semasa hamil. Berikut adalah beberapa risiko komplikasi kehamilan yang mungkin anda alami jika anda terlalu kurus semasa hamil:

1. Keguguran

Meskipun ia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, risiko keguguran akan meningkat jika wanita hamil terlalu kurus. Secara amnya, berat badan terlalu rendah disebabkan kuantiti dan pengambilan nutrisi yang tidak mencukupi.

Jadi, untuk mengurangkan risiko ini, secara amnya doktor akan memberikan cadangan untuk menambah baik pengambilan nutrisi.

2. Kelahiran pramatang

Ibu hamil yang terlalu kurus juga berisiko melahirkan anak pramatang atau lebih awal daripada yang sepatutnya. Seorang wanita hamil dikatakan melahirkan pramatang jika kelahiran berlaku sebelum usia kandungan mencapai 37 minggu.

Bayi pramatang terdedah kepada jangkitan dan lebih berisiko untuk mengalami pelbagai masalah kesihatan, seperti masalah pernafasan, gangguan metabolik atau pendarahan di dalam otak.

Baca juga: Timbul Rasa Nak Beronani Ketika Hamil, Ini 7 Sebab Ada Wanita Pilih Untuk Buat!

3. Saiz janin terlalu kecil

Semasa dalam kandungan, janin akan menerima pengambilan nutrisi daripada ibu. Jadi, jika terlalu kurus, mungkin tidak cukup nutrisi untuk tubuh ibu, apatah lagi untuk janin. Ini boleh menghalang pertumbuhan janin.

Jika ini berlaku, bayi berisiko mengalami kekurangan oksigen semasa dilahirkan, mempunyai paras gula dalam darah rendah, dan darah pekat kerana jumlah sel darah merah yang banyak. Selain itu, bayi juga mungkin berisiko lebih besar untuk mengalami kecacatan dan gangguan saraf, dan mungkin perlu dilahirkan melalui pembedahan caesar.

4. Bayi dilahirkan dengan berat badan rendah

Berat normal bayi semasa lahir ialah 2.5–3.5 kg. Sekiranya wanita hamil terlalu kurus, bayi juga mungkin dilahirkan dengan berat lahir rendah atau kurang daripada 2.5 kg.

Bayi yang mempunyai berat badan rendah secara amnya lebih terdedah kepada pelbagai penyakit, malah mengalami kelewatan dalam perkembangan motor dan masalah pembelajaran.

Baca juga: 3 Amalan Doa Hamil Bayi Lelaki, Tak Salah Ibu Bapa Cuba & Ikhtiar Cara Ini!

Tips tambah berat badan cara sihat semasa hamil

risiko ibu hamil kurus

Gambar: freepik

Bagi mengelakkan terlalu kurus semasa hamil, wanita yang merancang kehamilan boleh mencuba kaedah berikut:

  • Jangan lewatkan waktu makan, terutamanya sarapan.
  • Makan dalam bahagian kecil sebanyak 5-6 kali sehari, jika sukar untuk menghabiskan makanan dalam bahagian besar sekaligus.
  • Sentiasa sediakan makanan ringan yang sihat seperti keju, kacang, buah-buahan, yogurt, atau ais krim supaya ia mudah dimakan bila-bila masa.
  • Tingkatkan pengambilan makanan yang tinggi lemak baik seperti minyak zaitun, alpukat, kacang atau ikan.
  • Minum jus segar seperti jus jeruk, jus papaya atau jus anggur.
  • Tambahkan kacang, keju, mentega atau krim keju kepada makanan yang anda makan.

Kehamilan dengan badan yang terlalu kurus boleh membahayakan janin. Oleh itu, jika anda merancang untuk hamil, cubalah untuk menambah berat badan terlebih dahulu, ya.

Anda juga dinasihatkan untuk kerap memeriksa dengan doktor untuk memantau kenaikan berat badan. Doktor akan menentukan sama ada keadaan kesihatan anda baik atau tidak untuk memulakan program kehamilan.

Baca juga: 10 Jenis Kuih Ibu Berpantang Boleh Makan, Lain Dari Menu Biasa & Tak Bosan!

Sumber: AlaDokter

FT Image: tirachardz

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×