Sihat

10 Sebab Isteri Susah Capai Klimaks, Janganlah Cik Abang Marah-Marah!

2
SHARES
penyebab wanita lambat orgasme

Nampaknya, tidak semua wanita boleh mengalami orgasme dengan mudah. Keletihan dan kekurangan foreplay boleh menjadi punca wanita sukar untuk orgasme. Justeru itu, mari lihat 10 senarai penyebab wanita lambat orgasme seperti diterbitkan Klik Dokter.

Baca juga: Auch, Rasa Perit Masa Senggama? Ini 8 Punca Vagina Kering, Patut Sakit Semacam!

PENYEBAB WANITA LAMBAT ORGASME

penyebab wanita lambat orgasme

Gambar: jcomp

Selalunya, wanita lebih sukar untuk orgasme berbanding lelaki. Keluhan ini boleh dialami semasa melakukan hubungan seks atau semasa onani (melancap). Walaupun sesetengah wanita tidak memerlukan orgasme untuk menikmati seks, bagi wanita lain dan pasangannya, ini adalah masalah besar.

Menurut Dr. Karin Wiradarma, terdapat pelbagai perkara kompleks yang harus dipenuhi sekiranya wanita ingin mencapai syahwat. Malangnya, terdapat banyak perkara yang boleh mengganggu dan menjejaskan kejayaan wanita mencapai orgasme.

Jadi, apakah sebenarnya yang menyebabkan wanita sukar untuk orgasme?

Baca juga: Ini 3 Punca Suami Lambat Pancut Sampai Isteri Penat Menunggu, Penyakit Ini Ramai Tak Tahu!

1. Tekanan fizikal

Keletihan fizikal adalah salah satu punca paling kerap yang mengganggu wanita mencapai orgasm. Sebabnya, suri rumah dan wanita berkerjaya mempunyai pelbagai aktiviti dan tugasan yang mesti dilakukan setiap hari.

Setelah seharian beraktiviti, tenaga untuk melakukan hubungan seks akan berkurangan.

2. Tekanan psikologi

Berbeza dengan lelaki, wanita biasanya lebih mudah mengalami tekanan psikologi. Perasaan marah, sedih atau cemas akibat masalah atau sindrom pra-menstruasi (PMS) sebelum haid boleh menjejaskan tekanan psikologi.

3. Ubat-ubatan

Ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan wanita mengalami kesukaran orgasme. Contohnya, ubat tekanan darah tinggi, ubat kemurungan dan pil perancang boleh menjejaskan hormon dalam badan.

Oleh itu, anda disyorkan untuk mengetahui kesan sampingan ubat yang diambil kerana ubat tersebut boleh menyukarkan anda mencapai orgasme.

4. Trauma psikologi

Trauma psikologi yang diperoleh pada masa lalu boleh menyukarkan wanita untuk mencapai orgasme. Beberapa trauma psikologi seperti rogol, penderaan atau pengalaman seksual yang tidak menyenangkan boleh menjadi penghalang untuk mencapai orgasme.

5. Kurang fokus

Kurang fokus juga boleh menyukarkan wanita untuk mencapai orgasme. Ini kerana, pemikiran boleh mempengaruhi tindak balas seksual pada wanita.

Berdasarkan nasihat daripada Cleveland Clinic, adalah idea yang baik untuk memastikan fikiran anda jelas dan fokus.

Baca juga: Bacaan Suami Isteri, Ini 3 Bahagian Badan Paling Sesuai Buat Love Bite, Boleh Cuba!

6. Kekurangan foreplay

penyebab wanita lambat orgasme

Gambar: freepik

Penyebab umum masalah orgasme pada wanita adalah kekurangan foreplay sehingga mereka tidak mendapat rangsangan yang mencukupi. Pemanasan atau foreplay adalah bahagian penting dalam hubungan seksual. Oleh itu, minta pasangan anda memberi rangsangan di kawasan sensitif.

7. Tidak menemui kawasan sensitif

Seorang wanita mungkin tidak dapat mencapai orgasme kerana dia tidak tahu di mana zon sensitifnya. Sebenarnya, kawasan ini adalah tempat di mana badan membuat aliran cecair orgasme mengalir.

Bagi mendapatkan keseronokan seksual yang lebih besar, cuba rangsang g-spot atau kelentit.

8. Kurang keyakinan diri

Kurang keyakinan diri juga boleh menyukarkan wanita untuk mencapai orgasme. Sebagai contoh, seseorang yang merasakan dirinya tidak cantik atau seksi, kadangkala mengalami kesukaran untuk menyatakan diri kepada pasangannya, sehinggakan orgasme sukar dicapai.

9. Ada masalah dalam hubungan

Kadangkala, masalah dalam perhubungan juga boleh menyukarkan wanita untuk mencapai orgasme. Malah, kunci penting untuk menikmati hubungan seksual adalah komunikasi dan ikatan yang wujud dengan pasangan anda.

10. Kelainan pada organ badan

Walaupun jarang berlaku, kelainan pada organ badan juga boleh menyukarkan seseorang untuk mencapai orgasme.

Keabnormalan pada organ ini boleh disebabkan oleh kecederaan, jangkitan, atau pembedahan. Tidak jarang, ini juga boleh menyebabkan wanita kurang keyakinan diri dan menyukarkan orgasme.

Kesimpulan

Sekiranya anda mengalami kesukaran orgasme, jangan teragak-agak untuk meminta bantuan doktor untuk mengatasinya. Hal ini kerana, terdapat beberapa terapi yang boleh dilakukan untuk merawat keadaan ini.

Baca juga: Ambil Tahu 4 Hal Ini Sebelum Bersenggama Lepas Keguguran, Jangan Terus Buat Je!

Sumber: KlikDokter

FT Image: freepik / pikisuperstar

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×