Sihat

11 Manfaat Hubungan Intim Di Waktu Pagi, Lebih Tahan Lama & Bakar Kalori Lebih Banyak, WOW!

22
SHARES
manfaat morning sex

Terdapat sesetengah pasangan memilih untuk melakukan hubungan seks pagi atau morning sex kerana ia kelihatan lebih ghairah. Manfaat morning sex ini bukan sahaja memuaskan, tetapi juga memberi manfaat kesihatan.

Ia agak lebih hangat sensasi, kerana hormon seks iaitu kortisol akan lebih tinggi pada waktu pagi. Maka, tidak hairanlah kebanyakan pasangan memilih untuk melakukan hubungan seks pada waktu pagi. Jom, semak manfaat morning sex di bawah!

Baca juga: Opss! Suami Geram Selalu Gigit Leher? Jangan Malu, Ini 9 Cara Hilangkan Cop Love Bite!

MANFAAT MORNING SEX

manfaat morning sex

Gambar: jcomp

1. Tenaga lebih baik

Menurut Eva B. Cwynar, MD, pakar Internal Medicine, Endocrinology Diabetes & Metabolism, menjelaskan seks pagi akan meningkatkan tenaga badan. Sudah tentu, ini mempengaruhi mood seseorang sepanjang masa.

Oleh itu, luangkan masa untuk melakukan hubungan seks supaya hari-hari anda lebih menyeronokkan!

2. Membakar kalori badan

Harvard Health Publishing mendedahkan bahawa seks pagi memberi manfaat kesihatan. Salah satunya ialah menurunkan kalori lebih daripada biasa.

Sudah diketahui bahawa seks boleh membakar kalori setiap 5 minit, malah bercium mempunyai kesan yang sama. Oleh itu, ini adalah penyelesaian yang tepat untuk mengekalkan berat badan ideal!

3. Berat badan turun cepat

Selain itu, satu pusingan di atas katil juga bersamaan dengan 200 kalori yang dibakar! Ini bersamaan dengan kalori yang perlu dibakar semasa berjalan kaki atau berlari selama 15 minit.

Cuba fikirkan, jika anda melakukan seks pagi 5 kali seminggu, jumlah kalori yang dibakar setiap minggu ialah 1,000 kalori. Malah, dalam seminggu, anda boleh menurunkan berat badan hingga satu kilogram hanya dengan melakukan seks pagi!

4. Membuat awet muda

Terdapat banyak produk penjagaan kulit di kedai yang boleh digunakan untuk membuat wajah anda lebih muda 15 tahun. Tapi untuk apa membelanjakan wang, jika anda boleh berjimat dengan seks pagi bersama suami?

Seks pada waktu pagi boleh membantu badan mengeluarkan hormon anti-penuaan yang dipanggil DHEA. Ini berguna untuk membuat anda kelihatan lebih muda!

5. Ereksi lebih kuat dan tahan lama

Sesetengah lelaki mengalami pancut awal (ejakulasi pramatang) semasa melakukan hubungan seks. Tenang, ini boleh diselesaikan dengan melakukan seks pada waktu pagi.

The Journal of Sexual Medicine menjelaskan bahawa peningkatan testosteron pada waktu pagi boleh menyebabkan ereksi yang lebih kuat dan tahan lama. Faedah seks pagi ini sudah tentu menjadi impian setiap lelaki, bukan?

Baca juga: Ghairah Pada Area Bukan Alat Kelamin? Fantasi Sek* Seksa Batin Sendiri & Pasangan!

6. Mudah untuk mencapai orgasme

manfaat morning sex

Gambar: stavros16

Bukan hanya lelaki, manfaat seks pagi juga dirasakan oleh wanita.

“Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa wanita mempunyai orgasme yang lebih kuat pada waktu pagi,” kata Alexandra Fine, pengasas Dame Products dan ahli terapi berlesen, dipetik dari mindbodygreen.com.

Orgasme yang dirasai wanita ini sudah tentu akan membuatkan seks lebih ghairah!

7. Mencegah kemurungan

Mengatasi tekanan atau kemurungan bukanlah mudah. Salah satu cara yang semula jadi untuk melakukannya ialah seks pagi.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam PNAS menjelaskan, melakukan hubungan seks boleh mengurangkan hormon yang menyebabkan tekanan. Manfaat ini sama dengan makan makanan yang kita suka.

8. Mencegah penuaan

Menurut Journal of Health and Social Behavior, orang yang melakukan hubungan seks tiga atau lebih kali seminggu mempunyai wajah yang lebih muda berbanding mereka yang jarang melakukan hubungan seks.

Lebih-lebih lagi jika dilakukan pada waktu pagi selepas anda mengetahui kebaikannya.

9. Meningkatkan fungsi otak

Penyelidikan di Springer Link menunjukkan bahawa seks pada waktu pagi adalah baik untuk kesihatan otak. Manfaatnya ialah ia boleh meningkatkan fungsi kognitif dan meningkatkan daya ingatan.

Malah, ia membantu kita lebih fokus dalam kerja dan melakukan aktiviti harian.

10. Penggalak mood semula jadi

Hormon endorfin memainkan peranan utama dalam meningkatkan mood di pagi hari. Lebih-lebih lagi, melakukan hubungan seks pada waktu pagi boleh membuatkan anda rasa klimaks atau kepuasan diri.

Sama seperti senaman, hubungan seks juga mencetuskan pengeluaran hormon endorfin yang banyak. Oleh itu, ia menjadikan mood kita lebih stabil dan bahagia.

11. Meningkatkan imuniti badan

Jika ibu adalah jenis orang yang mudah sakit, seks pagi mungkin akan menjadikan hidup lebih sihat. Beberapa kajian telah membuktikan manfaat pasangan yang melakukan seks pagi, sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

Mereka mempunyai tahap imunoglobulin 30% lebih tinggi dalam badan. Ini bermakna badan mampu melindungi diri daripada bakteria berbahaya dan virus yang berjangkit.

Seronok kan, menggunakan alasan kesihatan untuk berasmara di waktu pagi?

Baca juga: Tidur Bawah Ketiak & Kentut Depan Pasangan Antara Tarikan Bermanja Hidup Suami Isteri!

Sumber: orami.co

FT Image: freepik

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×