Sihat

Cara Nak Bagi Zakar Besar Secara Sihat, Buat 15 Perkara Ini, Baru Padu Abang ‘Punya’!

35
SHARES
cara membesarkan zakar

Dalam budaya, kejantanan sering diukur dengan saiz zakar. Keinginan untuk mempunyai zakar yang lebih panjang, penuh dan keras adalah sesuatu yang diidamkan oleh ramai lelaki sehingga mencari cara membesarkan zakar.

Tetapi sayangnya, ini tidak dapat dicapai dan ramai orang akhirnya memilih untuk menggunakan teknik tertentu. Menurut Mayo Clinic, kebanyakan kaedah pembesaran zakar yang diiklankan adalah tidak berkesan dan ada yang boleh menyebabkan kerosakan kekal pada zakar.

Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa cara untuk membesarkan zakar secara semula jadi dan perubatan yang boleh dipertimbangkan.

Baca juga: Ghairah Pada Area Bukan Alat Kelamin? Fantasi Sek* Seksa Batin Sendiri & Pasangan!

CARA MEMBESARKAN ZAKAR

cara membesarkan zakar

Gambar: jcomp

1. Urutan Jelqing

Urutan zakar Jelqing adalah satu jenis teknik fizikal yang digunakan untuk menambah saiz zakar lelaki. Caranya:

  • Menggunakan gerakan tangan dengan menolak darah dari pangkal ke kepala zakar.

Meskipun teknik ini kelihatan lebih selamat daripada kaedah lain, tiada bukti saintifik bahawa teknik ini berkesan. Ada juga yang merasakan teknik ini boleh menyebabkan pembentukan parut, kesakitan, dan kecacatan.

2. Banyak makan sayur dan buah

Bagi mempunyai zakar yang sihat dan panjang, anda memerlukan banyak antioksidan pada sayur dan buah. Antioksidan sangat penting untuk melawan radikal bebas, iaitu komponen yang memusnahkan sel-sel dalam badan yang berada di dalam saluran darah.

Oleh itu, lebihkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai cara untuk membesarkan zakar yang dapat menyuburkan saluran darah.

3. Berhenti merokok

Cara membesarkan zakar secara natural yang seterusnya adalah berhenti merokok. Kajian oleh International Journal of Impotence Research membuktikan bahawa, perokok mempunyai ereksi yang lebih pendek berbanding bukan perokok.

Ini boleh disebabkan oleh tabiat merokok yang boleh menyempitkan pembuluh darah. Pembuluh darah yang sempit akan mengurangkan jumlah aliran darah ke zakar sehingga zakar akan menjadi lebih kecil.

Anda boleh membuang tabiat ini secara perlahan-lahan, seperti mengurangkan merokok dengan mendapatkan bantuan daripada doktor.

4. Kurangkan stres

Stres ternyata memberi kesan pada saiz zakar. Ketika sedang mengalami stres, otot zakar akan mengecut dan menyempitkan arteri. Kesannya, aliran darah ke zakar akan terhalang dan menjejaskan saiz zakar. Oleh itu, anda harus belajar untuk menenangkan diri dan mengawal emosi.

5. Jangan duduk terlalu lama

Duduk terlalu lama juga boleh menyebabkan ketegangan pada otot-otot pelvis. Ini boleh menyebabkan zakar menjadi lebih kecil dan sukar untuk mendapat ereksi.

Bagi mengatasinya, anda boleh melakukan urutan pelvis. Caranya seperti berikut:

  • Hanya urut dalam gerakan membulat pada bahagian dalam paha, bawah perut dan punggung.

Lakukan cara membesarkan zakar ini dengan kerap supaya aliran darah menjadi lancar dan otot yang tegang mengendur.

6. Tuam dengan air suam

Cara membesarkan zakar ini agak mudah, tetapi ramai orang percaya bahawa menuam air suam membuatkan zakar kelihatan lebih panjang dan lebih berisi.

Hal ini kerana, air suam dapat melancarkan peredaran darah ke zakar. Peredaran darah yang lancar akan menyebabkan tisu di dalam zakar membesar dan menjadikan zakar lebih besar daripada sebelumnya.

7. Mencukur bulu di sekitar zakar

Rutin yang sering diabaikan ini, boleh menjadi cara untuk membesarkan zakar. Cara cepat dan mudah untuk membuat zakar kelihatan lebih besar adalah dengan memotong bulu di sekitar kemaluan.

Apabila bulu hilang, kemaluan akan kelihatan lebih besar. Selain itu, mencukur bulu secara teratur dapat:

  • Membantu meningkatkan kesihatan zakar
  • Kawasan zakar juga mendapat peredaran udara yang baik
  • Jauh dari risiko kutu zakar
  • Menjadikan kehidupan seks lebih selesa

8. Mengambil Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba adalah tumbuhan herba yang berasal dari China, yang berguna untuk mencegah penyakit dan sebagai cara untuk membesarkan zakar.

Ramai orang yang percaya, mengambil Ginkgo biloba dapat meningkatkan aliran darah ke zakar sehingga ukurannya menjadi lebih besar.

Baca juga: Nak ‘Bersama’ Tapi Takut, Ini 7 Posisi Intim Ikut Trimester Kehamilan, Haruslah Cuba Malam Ini

SENARAI MAKANAN PEMBESAR ZAKAR

Melalui info di atas, sudah jelas bahawa pemakanan juga merupakan salah satu cara membesarkan zakar. Berikut merupakan 7 makanan pembesar zakar yang boleh anda ambil.

9. Bawang

Bukan sahaja berfungsi sebagai rempah ratus di dapur untuk menyedapkan makanan, kajian mendapati bawang boleh meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan termasuk zakar.

Jika aliran darah lancar, maka pertumbuhan zakar akan lebih besar dan kuat serta memanjangkan ereksi. Di samping itu, pengambilan bawang membantu mencegah pembekuan darah.

10. Pisang

Pisang mengandungi kalium yang berfungsi merendahkan paras natrium dalam badan yang boleh menghalang peredaran darah. Tahap peredaran darah yang sihat akan membantu zakar yang tegang menjadi lebih besar dan kuat.

11. Tembikai

Makanan pembesar zakar yang berikutnya adalah tembikai. Buah ini mengandungi jumlah asid amino citrulline yang tinggi yang boleh meningkatkan saiz zakar.

Kandungan tersebut akan ditukarkan kepada asid amino L-arginine iaitu bahan yang merangsang penghasilan nitrik oksida dan meningkatkan aliran darah. Zat ini akan membantu melebarkan saluran darah ke zakar supaya saiz zakar menjadi lebih besar.

12. Sayur bayam

Bayam mengandungi magnesium dan mineral yang berguna untuk mengurangkan keradangan pada saluran darah dan meningkatkan aliran darah dalam zakar. Cuba makan bayam dengan kerap untuk membesarkan saiz zakar sehingga lilitannya.

13. Avokado

Avokado telah lama dipercayai sebagai buah yang meningkatkan kesuburan lelaki. Buah hijau ini merupakan sumber lemak, kalium, dan vitamin yang sangat baik untuk badan termasuk zakar.

Selain itu, kandungan vitamin E dan zink dalam avokado boleh meningkatkan daya seks dan kesuburan lelaki.

14. Sitrus

Kaya dengan vitamin C, buah sitrus boleh meningkatkan nitrik oksida yang melegakan arteri dan menurunkan tekanan darah. Ini akan membantu melancarkan peredaran darah dan ereksi yang lebih baik.

15. Coklat gelap

Coklat gelap mentah tanpa gula dianggap sebagai salah satu makanan afrodisiak terbaik. Makan ini sebelum sesi seks untuk mendapatkan “hard-on” yang lebih baik.

Baca juga: 5 Senaman Untuk Kurangkan Kedutan ‘Smile Line’ Mulut & Mata, Berbaloi Dicuba!

Sumber: Orami / DetikHealth

FT Image: aleksandarlittlewolf

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×