Cantik

6 Tempat WAJIB Diurut Bila Sakit Kepala, Confirm Lepas Picit Lega!

12
SHARES
urutan sakit kepala

Sakit kepala sering menyebabkan ketidakselesaan dan perlu dilegakan. Salah satu kaedah yang sering digunakan ialah urutan sakit kepala. Menurut Alo Dokter, selain daripada kesan sampingan yang minimum, pilihan ini agak praktikal dan murah.

Mari ikuti 6 pilihan urutan sakit kepala dengan menggunakan teknik akupresur untuk melegakannya, yang berbeza dari akupuntur yang menggunakan jarum.

Baca juga: 4 Jenis Buah Perlu Elak Sebelum Tidur, Patutlah Berat Badan Naik Macam Kena Pam!

URUTAN SAKIT KEPALA

urutan sakit kepala

Gambar: Drazen Zigic

Urutan sakit kepala dilakukan dengan menekan titik urut sakit kepala yang tersebar di beberapa bahagian badan menggunakan teknik menekan akupresur. Akupresur adalah kaedah perubatan tradisional Cina yang dikenali untuk merawat pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah sakit kepala.

Walaupun mekanismenya belum diketahui dengan pasti, menekan titik urut untuk sakit kepala dipercayai dapat membantu melancarkan aliran darah dan melegakan otot yang tegang atau kaku. Berikut merupakan 6 cara melegakan sakit kepala di beberapa bahagian titik di anggota tubuh.

Baca juga: Tak Selesa Nak Kencing Bila Ulser Muncul Di Faraj, Ini Punca & Cara Atasi!

1. Titik antara ibu jari dan jari telunjuk tangan

Titik urut sakit kepala pertama yang anda boleh tekan ialah titik antara ibu jari dan jari telunjuk. Titik ini dikenali sebagai titik hegu atau titik usus besar 4 (LI4).

Menggunakan urutan atau tekanan ringan pada tahap ini diketahui dapat mengurangkan kesakitan akibat sakit kepala. Sama ada disebabkan oleh sakit kepala umum seperti sakit kepala tegang, atau disebabkan oleh sakit kepala migrain.

2. Titik pada bahagian dalam pergelangan tangan

Titik ini dipanggil titik nei guan atau titik perikardium 6 (PC6). Cara mencarinya, anda boleh meletakkan jari telunjuk, jari tengah dan jari manis bersama-sama di bahagian dalam pergelangan tangan. Kedudukan di mana jari telunjuk anda berada ialah lokasi titik PC6.

Menekan titik urutan ini bukan sahaja berguna untuk mengurangkan kesakitan yang berlaku semasa sakit kepala, tetapi juga loya.

3. Titik di bahagian belakang leher

Mengatasi sakit kepala juga boleh dilakukan dengan menekan titik urut sakit kepala yang terletak di tengkuk atau belakang leher. Titik ini dipanggil titik fengchi atau pundi hempedu titik 20 (GB20).

Manakala manfaat dari menekan titik urut sakit kepala yang satu ini adalah untuk mengurangkan keluhan sakit kepala yang disebabkan oleh otot leher yang tegang.

Baca juga: Elak Leher Tergeliat, Ini 5 Tips Pilih Isi Bantal Yang Betul & Sihat Ikut Posisi Tidur!

4. Titik pada kelopak mata

urutan sakit kepala

Gambar: jcomp

Titik taiyang (M-Hn-9) adalah titik urut sakit kepala yang terletak di kelopak mata. Penekanan pada titik yang berdekatan dengan kepala ini dapat membantu meringankan kesakitan yang disebabkan oleh migrain.

5. Titik di tengah dahi

Titik yintang (M-Hn-3) juga terletak di kawasan kepala, tepatnya di tengah-tengah dahi. Mengurut titik ini boleh melegakan sakit kepala, terutamanya yang berlaku akibat otot mata yang tegang.

Hal ini kerana menekan titik urut sakit kepala di dahi boleh mengendurkan otot-otot di kepala termasuk otot mata sehingga sakit kepala akan berkurangan.

6. Titik di belakang kaki

Titik urut sakit kepala seterusnya yang boleh ditekan ialah titik tai chong atau titik liver 3 (LV3). Titik ini terletak di belakang kaki atau lebih tepatnya sejajar dengan jurang antara ibu jari dan jari telunjuk kaki.

Menekan titik ini diketahui dapat melegakan sakit kepala yang disertai dengan rasa mual.

Kesimpulan

Sekarang, anda sudah tahu pelbagai jenis tempat urut sakit kepala yang boleh ditekan. Bagi mengatasi sakit kepala, anda perlu menekan atau mengurut titik-titik di atas dengan cukup kuat dan mengulangi beberapa kali.

Walau bagaimanapun, pastikan anda berhenti jika rasa sakit muncul di tempat yang anda urut.

Baca juga: Alamak Risau! Kondom Tersekat Dalam Faraj, Bertenang Ikut Cara Ini

Sumber: AloDokter

FT Image: benzoix

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×