Sihat

Elak Leher Tergeliat, Ini 5 Tips Pilih Isi Bantal Yang Betul & Sihat Ikut Posisi Tidur!

21
SHARES
tips memilih bantal

Secara amnya, tidur malam sekitar 7-8 jam setiap hari. Ini membuatkan anda perlu memberi perhatian kepada semua peralatan sokongan tidur, contohnya bantal. Ia mungkin kelihatan remeh, tetapi memilih bantal yang salah boleh menyebabkan tidur anda tidak selesa. Berikut adalah kriteria dan tips memilih bantal yang betul dan sihat untuk menemani tidur anda.

Baca juga: Alamak Risau! Kondom Tersekat Dalam Faraj, Bertenang Ikut Cara Ini

TIPS MEMILIH BANTAL YANG BETUL & SIHAT

tips memilih bantal

Gambar: jcomp

Mempunyai bantal tidur yang betul adalah sangat penting untuk mendapatkan tidur yang baik, berkualiti, selesa dan lena. Sebaliknya, pemilihan bantal yang salah boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan terutama bagi mereka yang sudah mempunyai penyakit tertentu.

Memilih bantal bukan sekadar mempertimbangkan bentuknya sahaja, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan antaranya:

1. LARASKAN BANTAL DENGAN KEDUDUKAN TIDUR

Tidur terlentang

Jika tidur telentang, bantal tidur yang sihat untuk anda tidak terlalu keras atau terlalu tinggi. Leher tidak perlu naik, tetapi hanya disokong supaya kepala tetap sejajar dengan punggung atas dan tulang belakang.

Selain itu, cuba tidur dengan bantal tambahan atau bantal di bawah lutut untuk mengurangkan tekanan pada bahagian bawah belakang.

Tidur meniarap

Posisi tidur meniarap memang mempunyai banyak kelemahan berbanding posisi tidur yang lain. Namun dalam beberapa kes, anda perlu tidur dalam kedudukan ini. Sebagai contoh, jika anda mempunyai luka terbuka di belakang badan.

Jadi, jika tidur posisi meniarap, anda memerlukan bantal yang nipis dan lembut. Anda juga harus cuba tidur dengan bantal di bawah pinggul untuk mengelakkan sakit belakang.

Tidur mengiring

Kemudian, pilihan bantal yang sihat untuk anda yang suka tidur mengiring adalah bantal yang boleh membentuk leher anda. Jadi, pastikan bantal yang anda pilih cukup fleksibel dan lembut supaya boleh mengikut arah kepala yang disengetkan.

Anda juga harus memastikan kepala cukup tinggi supaya tulang belakang kekal sejajar.

Baca juga: Elak Jadi Sarang Kuman, Fahami 4 Langkah Cuci Tuala Yang Betul!

2. PILIH BANTAL BERDASARKAN ISINYA

tips memilih bantal

Gambar: lifeforstock

Selain melaraskan bantal dengan posisi tidur, anda juga boleh memilih bantal tidur yang sihat berdasarkan kandungannya iaitu:

Bantal busa

Bantal busa sangat baik untuk orang yang mempunyai masalah tidur. Bantal ini akan mengurangkan ketegangan pada rahang atau leher, selain mempunyai ketumpatan yang betul supaya selesa digunakan.

Memory foam (busa memori)

Kandungan bantal memory foam diperbuat daripada sejenis busa polyurethane yang dibuat melalui proses khas. Bantal memory foam boleh menyesuaikan dengan bentuk badan semasa anda bergerak dan boleh kembali kepada bentuk asalnya.

Bentuk bantal ini mampu menyesuaikan diri dengan kepala dan pergerakannya. Bantal jenis ini juga bagus untuk anda yang suka tidur mengiring atau telentang.

Baca juga: 7 Kepercayaan Nenek Moyang Tentang Wanita TIADA DARA, Nombor 2 Paling Popular!

Latex

Lateks menjadi bantal yang sihat untuk tidur kerana ia paling kuat dan tahan terhadap hama dan kulat. Bantal ini juga boleh membantu mengatasi masalah belakang dan leher anda.

Bulu atau kapas

Bulu atau kapas adalah bahan semula jadi yang tahan terhadap hama dan kulat. Kedua-dua bahan ini cenderung agak keras. Jadi, jika menyukai bantal yang licin, filler ini tidak sesuai untuk anda.

Bulu angsa

Isi bantal dengan bahan ini disyorkan sebagai salah satu bantal tidur yang paling sihat kerana ia membantu anda tidur lebih lena. Bantal ini juga lembut dan tidak terlalu padat, menjadikannya sesuai untuk orang yang suka tidur meniarap.

Baca juga: 7 Cara Hilangkan Rasa Ngilu Gigi Berlubang, Semua Guna Bahan Mudah & Semula Jadi

Sumber: Hello Sehat

FT Image: pvproductions

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×