Famili

Ini 5+ Topik Perbincangan Bakal Pengantin Perlu Lakukan Bersama, Bukan Syok Naik Pelamin Saja!

7
SHARES
bakal pengantin

Perkahwinan bukan sekadar seronok bersanding atas pelamin atau merancang lokasi berbulan madu sahaja, tetapi ia meliputi sebahagian hidup anda bersama pasangan. Sebagaimana senarai perbincangan tentang alam perkahwinan di bawah ini, sangatlah sesuai dijadikan sebagai panduan buat bakal pengantin, selain anda yang masih bujang.

Nasihat ini telah ditulis oleh Puan Normaliza Mahadi yang penuh dengan perbincangan topik-topik masa depan. Hal ini kerana, sudah tentu anda ingin bahagia bersama pasangan sehingga akhir hayat bukan dalam tempoh waktu yang singkat. Jadi, mari baca!

Baca juga: Tidur Bawah Ketiak & Kentut Depan Pasangan Antara Tarikan Bermanja Hidup Suami Isteri!

BAKAL PENGANTIN INI TOPIK PERBINCANGAN PERLU BUAT BERSAMA

bakal pengantin

Gambar: Shutterstock

Saya nak berikan sedikit nasihat kepada adik-adik yang telah ada pasangan dan merancang ingin berkahwin. Sebelum kahwin sila pastikan satu perbincangan menyeluruh telah dibuat tentang perkahwinan.

Bukan tentang nak honeymoon di mana, pelamin colour apa, baju sedondon tempah dekat mana, apa doorgift nak bagi orang atau macam mana nak impress tetamu yang diundang. Bukan!

Perbincangan ini meliputi:

1. Kewangan

Gaji bakal suami dan isteri. Tanggungan bulanan masing-masing. Bakal suami nanti kena tanggung apa. Bakal isteri perlu bantu apa. Ceritalah pasal duit. Mengaku sahaja apa yang ada. Jangan membohong atau cuba melindungi kemampuan kewangan.

Lelaki kena jadi jantan yang menyara keluarga. Jangan biarkan isteri menampung perbelanjaan yang sepatutnya disara oleh suami. Dan lelaki kena ada kredibiliti mengajar perempuan hidup dibawah kemampuan suami. Mesti.

Bakal isteri boleh ada gaji 3 kali ganda gaji dari suami. Tetapi suami masih perlu bayar rumah, makanan dan pakaian keluarga. Inilah yang menjadikan lelaki sebagai ketua dalam keluarga sebab dia berkuasa kepada tempat tinggal, makan dan pakaian keluarganya. Bila berkuasa, barulah boleh mendidik dengan yakin.

Saya biasa mendengar cerita lelaki dihalau keluar dari rumah bila bergaduh. No! Bila bergaduh atau bersengketa dalam rumah yang dibiayai lelaki, suami akan lebih lelaki dan berkemampuan untuk menyelesaikan isu dengan lebih berkesan. Namun, kuasa ini bukanlah bermaksud boleh pukul atau maki hamun isteri jauh sekali menghalau isteri jika bersengketa.

Gaji isteri yang banyak bolehlah digunakan oleh isteri untuk membeli mesin basuh canggih, mesin dryer, thermomix, renovate dapur, beli TV sebesar padang bola dan bla bla.

2. Pelan hidup bersama

Berbincang tentang penginapan, hala tuju pekerjaan, bilangan anak, perancangan hujung minggu, keperluan me time, pembahagian kerja rumah. Jika keduanya bekerja dan juga isteri tidak bekerja dan expectation kepada pasangan. Berbincanglah.

“Setiap hujung minggu abang perlu balik jumpa mak sebab mak dah tua”

“Saya ok aje abang balik rumah mak setiap hujung minggu. Abang ok ke jika 2 minggu saya ikut abang balik, seminggu saya balik sendiri ke rumah mak saya dan seminggu lagi jika keadaan mengizinkan abang ikut saya balik rumah mak?”

Perbincangan seperti ini sangat diperlukan. Bukan yang meliuk-lentuk menyatakan cinta katak tu.

3. Perangai negatif pasangan

Jika sebelum kahwin telah dipukul, mendapat tahu pasangan mengambil bahan terlarang, masih melakukan perkara maksiat seperti melangani pelacur, ketagih porno, gay, berhutang kepada ah long, rupanya pernah berkahwin tetapi menyorokkan, kaki maki hamun sama ada dalam media sosial ataupun verbal sewaktu bergaduh, bakal makbapak mertua tak suka dan sebagainya…

Mohonlah tanggungkan perkahwinan ataupun terus batalkan. Tak payahlah rasa yang nanti kahwin semua ini akan berubah. Janganlah jadi bodoh ya.

Baca juga: 15 Jenis Baju Tidur Bikin Suami Tergoda, ‘Senjata’ Isteri Paling Halus!

4. Belajar tentang perkahwinan

bakal pengantin

Gambar: freepik

Baca buku. Hadir kelas. Dengar ceramah agama. Kedua pihak kena jadi manusia yang ready mahu memikul tanggungjawab. Dah kahwin nanti keputusan kena buat dengan dua pihak. Bukan panggil mak bapak masuk campur. Kalau tak ready, tak payah kahwin.

5. Jauhkan diri dari orang ketiga

Tinggalkanlah bekas tunang, bekas teman lelaki, bekas teman wanita, abang angkat, adik angat dan sebagainya. Mereka ini bakal memecahbelahkan kasih sayang suami isteri. Mereka juga bakal menimbulkan sengketa. Tinggalkan. Bukan satu dua kes penceraian disebabkan oleh pihak ketiga yang telah berada sangat awal sebelum perkahwinan.

6. Sentiasa belajar tentang agama

Dan sangat penting kedua bakal suami dan isteri berusaha menjadi orang yang bertaqwa kepada Allah. Belajarlah Al-Quran dan Hadith. Tadabur AlQuran. Fahamlah agama yang tulen.

Perkahwinan ni banyak sangat cabarannya di zaman ini. Dengan hanya berpegang kepada Allah dan Rasulullah SAW, ramai yang survive dalam perkahwinan.

Daripada ‘Aisyah R.A beliau berkata:

Rasulullah SAW bersabda: “Sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap ahli keluarganya, dan aku adalah orang yang paling baik terhadap ahli keluargaku”

Hadith ini kedengaran simple tapi sangat susah untuk dilaksanakan. Nak berbuat baik kepada ahli keluarga sendirilah yang sukar. Buat baik pada orang adalah sesenang kacang. Sebab itulah Rasulullah mendahului dan mencontohinya.

Kredit: Normaliza Mahadi

Baca juga: Wow, Isteri Memang ‘Syok’ Dibelai Pada 17 Area Badan Ini, Rahsia Yang Suami Kena Tahu!

Sumber: Soraya Yusof via Tips Persiapan Kahwin (TPK)

FT Image: Kosmo

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×