Sihat

Baru Tahu Warna Kahak Merah, Coklat & Hitam Itu Wujud, Boleh Jadi Tanda Penyakit Rupanya!

3
SHARES
warna-warna kahak

Kahak adalah lendir yang biasanya muncul apabila anda batuk. Jika diperhatikan, warna kahak tidak selalu sama. Hal ini kerana, perbezaan warna kahak ada sebabnya. Malah, warna-warna kahak boleh menunjukkan keadaan penyakit tertentu.

Selain jernih, warna kahak boleh bertukar kepada putih, hijau, kuning, merah, merah jambu dan malahan hitam. Kalau nak tahu maksud-maksud di sebalik warna-warna kahak ini, mari ikuti penerangan di bawah.

Baca juga: Nampak Macam Sado, Rupanya Urat Tangan Timbul Boleh Jadi Tanda Penyakit. Ini 8 Punca!

WARNA-WARNA KAHAK

warna-warna kahak

Gambar: MailOnline

1. Kahak jernih

Kahak jernih ialah warna lendir biasa yang dihasilkan oleh badan. Kahak ini mengandungi protein, air, antibodi dan garam yang berfungsi untuk melembapkan sistem pernafasan dalam badan.

Walau bagaimanapun, jika jumlah kahak jernih berlebihan, ini boleh menunjukkan gangguan pada saluran pernafasan seperti jangkitan virus atau tindak balas alahan dalam sistem pernafasan.

2. Kahak putih

Kahak putih juga merupakan warna kahak biasa, tetapi jika jumlahnya berlebihan, kahak putih biasanya menunjukkan beberapa penyakit seperti:

 • Penyakit refluks gastroesofagus (GERD) menyebabkan asid perut naik ke kerongkong yang menyebabkan dinding tekak mengalami kerengsaan. Sebagai tindak balas semula jadi, dinding tekak yang merengsa akan mengeluarkan lendir yang biasanya berwarna keputihan.
 • Kegagalan jantung juga menyebabkan kahak berwarna putih, di mana keadaannya apabila jantung tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan dengan berkesan. Keadaan ini boleh disertai dengan pengumpulan cecair badan, termasuk di dalam paru-paru, seterusnya meningkatkan pengeluaran kahak putih.
 • Selain daripada dua penyakit ini, penyakit seperti bronkitis virus dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) juga boleh menyebabkan kahak menjadi putih.

3. Kahak hijau atau kuning

Warna kahak hijau atau kuning berasal dari sel darah putih yang melawan agen berjangkit. Pada mulanya, kahak biasanya berwarna kuning, kemudian ia mungkin bertukar hijau dari semasa ke semasa. Terdapat beberapa sebab perubatan yang boleh menyebabkan kahak hijau, termasuk:

 • Pada mulanya, radang paru-paru (pneumonia) dicirikan oleh batuk kahak hijau atau kuning. Tambahan pula, penghidap juga boleh merasakan gejala lain seperti demam atau sesak nafas. Dalam keadaan tertentu, kahak juga boleh bercampur dengan darah.
 • Bronkitis biasanya bermula dengan batuk kering yang kemudiannya menjadi batuk dengan kahak, kemudian lama-kelamaan menghasilkan kahak hijau atau kuning. Bronkitis dengan kahak hijau biasanya didahului oleh jangkitan virus yang kemudian diikuti oleh jangkitan bakteria.
 • Kahak hijau atau kuning juga boleh disebabkan oleh jangkitan kuman yang menyebabkan keradangan resdung atau resdung (sinusitis). Selain daripada kahak ini, penghidap juga mungkin merasakan beberapa gejala lain, seperti rasa tekanan pada muka dan hidung tersumbat.

Baca juga: Fakta Forensik, Ramai Tak Tahu DNA Gigi Bukti Penting Kenal Pasti Mayat Letupan Terjejas Teruk!

4. Kahak merah

warna-warna kahak

Gambar: honestdocs

Warna merah biasanya berasal dari darah dalam kahak. Darah ini boleh disebabkan oleh kecederaan atau keradangan saluran pernafasan, contohnya penyakit seperti:

 • Tuberkulosis adalah jangkitan kuman yang boleh berjangkit. Keadaan ini dicirikan oleh batuk yang lama (lebih daripada 2 minggu) dan sering batuk darah. Gejala lain ialah demam dan berpeluh malam, dan penurunan berat badan.
 • Kahak merah adalah simptom kanser paru-paru. Penyakit ini juga menyebabkan pelbagai jenis masalah pernafasan seperti sakit dada dan sesak nafas, serta penurunan berat badan yang drastik.
 • Embolisme pulmonari disebabkan oleh pembekuan darah dalam arteri pulmonari (arteri pulmonari). Darah beku ini biasanya disebabkan oleh bekuan darah yang mengalir dari bahagian badan yang lain. Embolisme pulmonari boleh menyebabkan batuk berdahak merah atau merah jambu, sakit dada, dan sesak nafas.

5. Kahak coklat

Warna coklat yang muncul pada kahak boleh menunjukkan pendarahan yang berpanjangan. Jadi, keadaan ini boleh bermula dengan batuk dengan kahak merah atau merah jambu dan kemudian menjadi coklat. Beberapa keadaan perubatan yang menyebabkan kahak coklat adalah:

 • Cystic fibrosis adalah keadaan yang boleh menyebabkan kahak menjadi sangat tebal dan melekit, menjadikannya mudah untuk memerangkap bakteria atau kulat dan akhirnya bertukar menjadi coklat. Ia adalah penyakit paru-paru kronik yang bersifat genetik dan boleh sangat mengganggu kerja paru-paru untuk bernafas.
 • Abses paru-paru berlaku apabila terdapat jangkitan yang menyebabkan tisu paru-paru meradang dan dipenuhi dengan nanah. Selain menyebabkan batuk kahak berwarna coklat atau mengandungi darah, keadaan ini juga boleh disertai dengan bau mulut.

6. Kahak hitam

Pelepasan kahak hitam atau juga dipanggil melanoptysis, boleh dipengaruhi oleh pencemaran berat, contohnya akibat terhidu asap kebakaran besar atau letusan gunung berapi. Selain itu, terdapat juga beberapa penyakit yang boleh menyebabkan kahak hitam, seperti:

 • Pneumokoniosis adalah gangguan paru-paru yang sukar diubati. Keadaan ini boleh berlaku jika anda menyedut banyak habuk industri, seperti habuk asbestos yang menyebabkan asbestosis atau debu silika yang menyebabkan silikosis.
 • Jangkitan kulat hitam Exophiala dermatitidis juga boleh menyebabkan kahak hitam. Jangkitan kulat adalah keadaan yang jarang berlaku, dan biasanya lebih biasa pada penghidap cystic fibrosis.

Baca juga: Air Mani Nak Keluar Tapi Suka Tahan, Ini Risiko Lelaki Perlu Tahu!

Kesimpulan

Sekarang anda telah pun mengetahui warna-warna kahak dan maksud di sebaliknya. Jika kahak anda jernih, kuning atau hijau tanpa gejala berbahaya yang lain, anda tidak perlu terlalu risau. Boleh mengendalikannya dengan cara yang mudah seperti berkumur dengan air garam atau mengambil ubat batuk ekspektoran.

Namun, jika kahak anda berwarna merah, coklat atau hitam, jangan ambil mudah. Segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan mengikut keadaan, kerana anda boleh mengalami penyakit yang agak berbahaya kepada diri sendiri jika tidak dirawat dengan baik.

Baca juga: Khasiat Kopi Halia Ketumbar, Bagus Untuk Demam, Selesema Dan Perut Berangin!

Sumber: Healthline / AloDokter

FT Image: RespiratoryCare / psychcentral

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×