Sihat

Doktor Kongsi 6 Tips Elak Mulut Berbau Di Bulan Ramadan, Barulah Confident!

91
SHARES
punca mulut berbau

Apabila tibanya bulan puasa, ia adalah normal dan bukanlah perkara pelik jika mulut anda berbau. Namun, masalah ini boleh menyebabkan diri kurang keyakinan untuk berinteraksi dengan orang, jika tidak mengetahui apa punca mulut berbau.

Justeru itu, mari ikuti saranan dari Doktor Kamarul Ariffin Nor Sadan, yang telah berkongsi tips bagaimana untuk mengatasi masalah mulut berbau di bulan Ramadan. Jom baca!

Baca juga: Rupanya 5 Anggota Badan Manusia Ini Dicipta Ada Fungsi Self-Cleaning Sendiri, Tak Payah Korek!

PUNCA MULUT BERBAU!

punca mulut berbau

6 CARA ELAK MULUT BERBAU DI BULAN RAMADAN

1. MINUM AIR SECUKUPNYA

Antara salah satu sebab mulut berbau adalah kerana kekeringan pada mukosa dalam mulut akibat kekurangan air semasa berpuasa. Maka semasa sahur hendaklah minum air kosong secukupnya, agar badan sentiasa terhidrat dan mulut tidak kering.

2. KURANGKAN BERCAKAP

Kurangkan makan bawang dan membawang. Bawang putih dan merah adalah antara makanan yang boleh buat nafas berbau.

Manakala, terlalu banyak bercakap (membawang) pula boleh menyebabkan kelembapan mulut mudah tersejat, lalu menyebabkan mulut menjadi kering dan berbau.

3. ELAKKAN MINUM KOPI ATAU TEH DI WAKTU SAHUR

punca mulut berbau

Kopi dan teh adalah sejenis diuretik, iaitu bahan yang menggalakkan penghasilan air kencing. Jika kita minum teh dan kopi, makan kita akan hilang banyak air melalui air kencing. Ia boleh menyebabkan dehidrasi dan secara tidak langsung menyumbang kepada mulut berbau.

4. MAKAN KARBOHIDRAT SECUKUPNYA

Ada sesetengah orang cuba untuk mengurangkan berat badan secara intensif semasa bulan Ramadan. Mereka berpuasa dan tidak mengambil karbohidrat dan gula, dan ini memaksa tubuh mendapatkan tenaga secara ketosis.

Keadaan ini menghasilkan ketones yang menyebabkan nafas berbau. Jadi, makanlah juga karbohidrat sikit ya!.

5. GOSOK GIGI DAN BERSIHKAN LIDAH

punca mulut berbau

Antara penyumbang mulut berbau adalah kehadiran bakteria dalam mulut. Oleh itu, jangan lupa gosok gigi sebelum tidur dan selepas sahur.

Gunakan juga floss untuk bersihkan sisa makanan di celahan gigi dan bersihkan lidah dengan memberusnya. Boleh juga guna larutan pembersih mulut.

6. PASTIKAN TIADA MASALAH HIDUNG DAN MULUT

Jika semua cara di atas telah diikhtiar tetapi mulut masih berbau, anda hendaklah berjumpa dengan doktor. Masalah pada hidung, sinus, gigi, gusi atau tonsil juga boleh menyebabkan mulut berbau. Biar doktor periksa ya!

Berpesan-pesanlah pada kebaikan, dan selamat menjalankan ibadah puasa!

Sumber: Facebook Kamarul Ariffin Nor Sadan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×