Sihat

Wanita Mudah & Cepat Rasa ‘Ghairah’ Bila Haid Nak Datang, Ini 5 Sebabnya!

12
SHARES
simptom menjelang haid

Pernahkah mama mengalami peningkatan keinginan seksual (libido) dan keghairahan menjelang haid? Jika ya, tenanglah, kerana anda tidak bersendirian! Ia boleh dikatakan salah satu simptom menjelang haid.

Mudah terangsang secara seksual beberapa hari sebelum haid adalah perkara biasa. Penyelidikan pada tahun 2013 yang diterbitkan dalam jurnal Hormones and Behavior cuba mendedahkan sebabnya.

Kajian ini mendapati bahawa terdapat peningkatan keghairahan seksual pada wanita menjelang masa ovulasi. Ini bermakna kira-kira 2 minggu sebelum haid bermula.

Baca juga: Minum Air Petua Ini Untuk Rawat Masalah HIDUNG TERSUMBAT, Terus Boleh Bernafas!

SIMPTOM MENJELANG HAID

simptom menjelang haid

Gambar: freepik

Penyebab Ghairah Meningkat Menjelang Haid

1. Kitaran hormon wanita

Mengutip laman Mind Body Green, kemungkinan penyebab utama peningkatan nafsu seks menjelang haid adalah kitaran hormon wanita. Seperti yang diketahui, semasa kitaran haid, tahap hormon wanita cenderung berubah-ubah.

Ahli endokrinologi reproduktif, Sheeva Talebian, MD., mendedahkan bahawa tahap hormon estrogen biasanya mencapai puncaknya semasa ovulasi. Pada masa yang sama, tahap testosteron wanita meningkat.

Perlu diketahui bahawa hormon testosteron dan estrogen, sangat berperanan dalam peningkatan keghairahan seksual atau libido. Ertinya, libido atau keinginan untuk melakukan hubungan seks biasanya meningkat sekitar masa ovulasi.

Ia bermula 14 hari sebelum haid dan boleh berlangsung selama 7 hari sebelum itu.

Walau bagaimanapun, sebab-sebab yang tepat mengapa keghairahan meningkat menjelang haid masih belum dapat dijelaskan dengan pasti. Terdapat banyak teori dan pendapat mengenai perkara ini.

2. Keputihan meningkatkan sensitiviti

Semasa kitaran haid, ia adalah perkara biasa untuk menemui keputihan. Termasuk menjelang haid, lebih banyak cecair faraj keluar.

Penambahan jumlah cecair yang keluar bermakna lebih banyak pelinciran, yang membolehkan faraj berasa lebih sensitif. Bagi sesetengah orang, ini boleh menyebabkan rasa terangsang.

Baca juga: 7 Punca SENDAWA Berbau Busuk Macam Telur Tembelang, Orang Ada GERD Kena Waspada!

3. Perut kembung memberi tekanan pada G-spot

simptom menjelang haid

Gambar: stefamerpik

Salah satu keluhan yang sering dialami semasa menjelang haid adalah perut kembung. Keadaan ini berlaku kerana perubahan kadar estrogen dan progesteron boleh menyebabkan pengekalan air dalam badan.

Biarpun ia boleh menyebabkan ketidakselesaan, perut kembung juga boleh memberi tekanan pada G-spot. Ini adalah titik sensitif wanita yang terletak di kawasan pelvis. Tekanan boleh membuat G-spot lebih sensitif.

4. Seks dapat meringakan gejala PMS

Sindrom pramenstruasi (PMS) biasanya bermula kira-kira 5 – 11 hari sebelum haid. Gejala yang biasa ialah kejang dan keletihan, sehingga peningkatan selera makan dan jerawat.

Mengalami orgasme diketahui dapat melegakan simptom kesakitan fizikal, dengan melepaskan endorfin yang meningkatkan mood. Penyelidikan pada tahun 2013 yang diterbitkan dalam Jurnal SAGE membuktikan ini.

Penyelidikan ini melibatkan 800 orang yang menghidap migrain, salah satu simptom yang sering dialami semasa PMS. Hasilnya, 70% daripada peserta mengalami peningkatan gejala selepas melakukan aktiviti seksual.

5. Risiko kehamilan rendah

Satu lagi sebab yang mungkin untuk keghairahan meningkat menjelang haid adalah berkaitan dengan risiko kehamilan yang rendah. Ini biasanya menjadi pertimbangan untuk pasangan yang tidak mahu hamil.

Berhubungan intim beberapa hari sebelum haid memang boleh mengurangkan peluang untuk hamil, kerana ia sudah lewat dari masa subur. Mengetahui perkara ini boleh menggalakkan seseorang berasa lebih terangsang.

Walau bagaimanapun, kemungkinan untuk hamil masih wujud.

Baca juga: Alamak! Zakar Jadi Lembut & Kurang Keras Bila Ereksi? Ketahui 6 Puncanya Encik Suami

Sumber: Orami

FT Image: freepik

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×