Dapur

7 Jenis Makanan & Minuman Tak Boleh Makan Sekali Dengan Durian, Undang Mudarat!

17
SHARES
kesan makan durian

Durian mengandungi sebatian kimia tertentu yang boleh bertindak balas dengan bahan dalam makanan dan minuman lain. Mengambil makanan dan minuman tertentu bersama durian boleh menyebabkan reaksi alahan yang berpotensi membawa maut. Jadi, adalah penting untuk mengetahui kesan makan durian yang diambil bersama makanan dan minuman tertentu yang dilarang.

Apakah makanan yang tidak digalakkan untuk dimakan bersama durian? Mari lihat di bawah.

Baca juga: 9 Khasiat Labu Kuning Yang Luar Biasa, Terutama Pada Wanita Hamil!

KESAN MAKAN DURIAN

kesan makan durian

Gambar: Agencies

1. Makanan manis

Durian mempunyai kesan langsung terhadap pengambilan makanan manis selepas makan durian bagi pesakit diabetes. Durian mempunyai paras gula yang tinggi, jadi pengambilannya boleh menyebabkan lonjakan gula dalam darah yang berbahaya bagi penghidap kencing manis.

Apabila durian dimakan bersama makanan manis lain seperti kek atau ais krim, lonjakan gula dalam darah boleh menjadi lebih teruk.

2. Minuman bergas

Pengambilan minuman bergas bersama durian boleh mendatangkan kesan negatif kepada badan. Durian mengandungi sulfur dan boleh bertindak balas dengan gas karbon dioksida dalam minuman bergas.

Ini menyebabkan ketidakselesaan seperti mual dan perut kembung. Selain itu, gabungan durian dan minuman bergas juga boleh menyebabkan asid perut meningkat dan gangguan pencernaan.

Baca juga: Jus Kunyit Resepi Turun-Temurun, Rahsia Penjagaan Dalaman Wanita Zaman Dulu!

3. Daging kambing

kesan makan durian

Gambar: stockking

Selepas makan durian, sebaiknya jangan makan daging kambing. Daging kambing mempunyai kesan termogenik yang tinggi yang boleh meningkatkan suhu badan dan menyebabkan rasa panas dalam badan. Tubuh boleh menjadi tidak selesa kerana durian juga mempunyai sifat sama yang boleh meningkatkan sensasi panas badan.

Selain itu, pengambilan daging kambing bersama durian juga boleh menyebabkan gangguan pencernaan seperti perut kembung, mual dan cirit-birit.

4. Susu

Minum susu selepas makan durian boleh meningkatkan tekanan darah. Ini kerana durian mengandungi kalium yang tinggi, manakala susu mengandungi kalsium.

Gabungan kedua-dua nutrien ini boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah secara mendadak. Terutama bagi mereka yang berisiko mendapat tekanan darah tinggi.

Baca juga: Air Nabeez Minuman Kegemaran Rasulullah Kaya Khasiatnya & Ada Resepi Juga!

5. Minuman beralkohol

Selepas makan durian, minum minuman beralkohol sangat tidak digalakkan. Durian mengandungi sebatian organosulfur yang boleh membuat tubuh sukar untuk menguraikan alkohol.

Ini boleh mengakibatkan peningkatan paras alkohol dalam darah dan berpotensi meningkatkan kesan mabuk. Kesan yang boleh berlaku pada badan jika minuman beralkohol diambil selepas makan durian ialah peningkatan gejala mabuk seperti loya, pening dan juga muntah.

Kedua-dua makanan ini juga boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah individu yang boleh membawa kepada keadaan yang serius.

6. Kopi

Minum kopi selepas makan durian boleh mendatangkan kesan negatif terhadap kesihatan badan terutama berkaitan masalah jantung. Durian tinggi kolesterol dan lemak tepu, manakala kopi boleh meningkatkan tekanan darah dan kadar denyutan jantung.

Adalah disyorkan untuk tidak mengambil kedua-dua makanan ini pada masa yang sama. Kandungan kafein dalam kopi boleh meningkatkan risiko pembekuan darah yang boleh menyebabkan masalah jantung. Manakala, durian pula mengandungi bahan tertentu yang boleh mengganggu metabolisme kafein dalam kopi.

7. Makanan laut (seafood)

Makanan laut, terutamanya ketam, cenderung mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Apabila dimakan dalam jumlah yang sederhana, lemak ini boleh memberikan nutrien penting untuk tubuh.

Jika digabungkan dengan durian, kesannya pada tubuh boleh memudaratkan kerana durian ialah buah yang tinggi kandungan lemak. Apabila dimakan bersama makanan laut yang sudah berlemak, ini boleh menyebabkan pengambilan lemak tidak sihat.

Baca juga: Resepi 7 Air ‘Ajaib’ Buang Toksin Dalam Tubuh, Guna Bahan Natural Je Kesan Luar Biasa!

Sumber: Merdeka

FT Image: jcomp

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×