Sihat

13 Zon Sensitif (Erogenus) Lelaki, Bila Disentuh Wanita Lain Macam Reaksinya!

2
SHARES
bahagian sensitif lelaki

Zon Erogenus merupakan beberapa kawasan atau bahagian sensitif lelaki pada tubuhnya apabila disentuh oleh wanita akan menyebabkan rangsangan dan kenikmatan lebih tinggi. Mereka akan memberikan reaksi yang berbeza daripada biasa terhadap setiap sentuhan yang dilakukan pada zon sensitif tersebut.

Baca juga: Urutan ‘Petik Mangga’ Suami Isteri, 9 Langkah Layanan Batin Yang Lebih Romantis!

BAHAGIAN SENSITIF LELAKI (EROGENUS)

Umum juga mengetahui, sentuhan fizikal adalah bentuk komunikasi dengan cara mendalam yang dapat membangkitkan pelbagai emosi dan sensasi.

Portal Wanita Moden menjelaskan, zon erogenus adalah beberapa kawasan pada tubuh yang sangat sensitif terhadap sentuhan dan boleh membangkitkan rasa sensasi dan reaksi yang kuat.

Biapun zon-zon ini boleh berbeza antara individu, 13 ini antara beberapa zon erogenus yang umum pada lelaki:

Baca juga: Luar Biasa! Makan Nanas Rupanya Boleh Tingkatkan Reproduktif Lelaki

1. Garis rambut kemaluan

Kawasan sekitar tulang kemaluan adalah zon erogenus yang penting. Mencorak bulatan di sekitar tempat ini boleh memberikan rangsangan.

2. Zakar

Seluruh batang zakar sensitif, bukan hanya hujungnya. Memijat lembut di pangkal sambil memberikan kenikmatan boleh meningkatkan aliran darah dan sensitiviti.

3. Skrotum

Tisu lembut dan sensitif yang mengelilingi testis penuh dengan akhir saraf. Menggosok lembut atau mengurut boleh sangat sensual.

4. Perineum

Bahasa mudahnya, perineum adalah anggota badan yang terletak di antara penis dan dubur.

Kawasan tepat di bawah skrotum ini sangat sensitif. Menekan dengan lembut atau menjilat perlahan di tempat ini boleh memberikan rangsangan.

Baca juga: 3 Gerakan Jari ‘Fingering’ Di Miss V Isteri, Suami Kena Bijak Jelajah Area Ini!

5. Bawah Punggung

Urutan bawah punggung boleh mencipta suasana untuk intim, terutama kerana kawasan ini mengandungi banyak ketegangan.

6. Paha

Dalam paha dalam yang berkulit tebal dan berotot boleh menangani tekanan lebih dan boleh digelitik, urut, atau dicorak lembut dengan kuku untuk rangsangan.

7. Pusat

Kawasan yang sering diabaikan ini boleh dirangsang dengan lembut. Buat bulatan di dalamnya dengan jari atau digunakan dalam permainan makanan, seperti mencurah sos coklat dan menjilatnya.

8. Puting

Sementara beberapa lelaki mempunyai puting yang sangat sensitif, yang lain mungkin tidak begitu responsif. Corakan atau ciuman lembut boleh dicuba untuk mengukur reaksinya.

Baca juga: 5 Waktu Ini DILARANG ‘Bersama’ Dengan Isteri, Terutamanya Bila Alami Keputihan!

bahagian sensitif lelaki

Gambar: gpointstudio

9. Belakang leher

Kawasan ini penuh dengan akhir saraf yang menghantar isyarat erotis kepada otak. Mencium, mengurut, atau menghembuskan nafas panas di belakang leher boleh membangkitkan ghairah.

10. Telinga

Selain daripada berbisik kata-kata merangsang, telinga boleh digelitik atau digigit ringan untuk meningkatkan ghairah. Bahagian kulit di belakang telinga juga sensitif dan boleh dicium perlahan untuk pengalaman yang sensual.

11. Kulit Kepala

Sensasi kuku yang perlahan meluncur di kulit kepala boleh menghantar rasa ghairah. Ia adalah satu cara yang segera untuk relaksasi yang meletakkan dasar kepada pengalaman intim yang lebih mendalam.

12. Tangan

Tangan penuh dengan akhir saraf. Urutan tangan boleh mengurangkan ketegangan.

Semasa momen panas, memberi tumpuan kepada jari-jari dengan mengelus atau menghisapnya boleh sangat memuaskan.

13. Kaki

Kaki sensitif dan boleh menjadi sangat erotis. Urutan kaki selepas seharian yang penat boleh mencipta suasana untuk intim.

Sesetengah orang bahkan mendapati menghisap jari-jari kaki boleh membangkitkan ghairah.

Baca juga: 5 Manfaat Memegang Payudara Yang Dirahsiakan Wanita, Terutama Bila Dibelai Dengan Urutan!

Kesimpulan

Bagi memahami reaksi lelaki terhadap sentuhan, ia memerlukan gabungan pengetahuan tentang zon erogenus mereka, komunikasi terbuka, dan keinginan untuk meneroka dan mengkaji.

Memberi perhatian kepada kawasan sensitif ini dan menghormati batasan, pasangan boleh meningkatkan pengalaman intim mereka dan mengukuhkan ikatan emosi antara satu sama lain.

Sama ada dengan sapuan lembut atau pelukan bergelora, sentuhan adalah senjata yang kuat untuk hubungan, pemahaman dan kenikmatan.

Baca juga: 5 Posisi Sek* Untuk Zakar Saiz Kecil, Pasti Lebih Lama Atas Katil!

Sumber: Wanita Moden

FT Image: freepik

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×