Sihat

Luar Biasa! Makan Nanas Rupanya Boleh Tingkatkan Reproduktif Lelaki

60
SHARES
manfaat nanas

Selain dikenali sebagai buah tropika dengan rasa yang menyegarkan, nanas juga kaya dengan manfaat kesihatan terutamanya kepada lelaki. Antara manfaat nanas kepada lelaki adalah menjaga kesihatan sistem pembiakan.

Bukan itu sahaja, peningkatan libido juga salah satu manfaat yang ada pada buah kulit berduri ini. Jadi, nak tahu khasiat nanas yang lain untuk lelaki, ikuti penjelasan lengkap di bawah!

Baca juga: 20 Negara Dengan Ukuran Zak** Paling Besar Dunia, Malaysia Di Kedudukan Ini!

MANFAAT NANAS UNTUK LELAKI

manfaat nanas

Sumber: racool_studio

1. Meningkatkan daya tahan fizikalilustrasi buah nanas

Nanas sebenarnya boleh meningkatkan daya tahan fizikal lelaki. Hal ini kerana, kandungan gula ringkas dalam buah ini boleh meningkatkan simpanan glikogen dalam badan. Kemudian, tubuh akan menggunakannya untuk menggantikan tenaga yang hilang, contohnya semasa bersenam.

Itulah sebabnya nanas menjadi buah yang disyorkan untuk dimakan selepas melakukan aktiviti berat. Ringkasnya, pemulihan kekuatan fizikal selepas aktiviti berat akan lebih cepat jika anda menggabungkannya dengan pengambilan nanas.

2. Meningkatkan peluang kesuburan

Nanas kaya dengan antioksidan yang membantu menyingkirkan radikal bebas dalam badan dengan cepat. Salah satu impak daripada proses ini ialah sistem pembiakan juga bertambah baik.

Selain itu, ia juga diperkaya dengan pelbagai mineral seperti zink, kuprum, beta-karotena dan folat yang akan membantu menjaga kesihatan sistem pembiakan.

Baca juga: 5 Manfaat Memegang Payudara Yang Dirahsiakan Wanita, Terutama Bila Dibelai Dengan Urutan!

3. Menguatkan struktur tulang

Kandungan mangan dalam nanas juga baik untuk kesihatan tulang. Lebih tepatnya, mineral ini memainkan peranan penting dalam pertumbuhan struktur tulang yang kuat dan pembentukan tulang rawan.

Bukan itu sahaja, mangan juga menyumbang untuk meningkatkan prestasi otot juga tau.

4. Menggalakkan rangsangan seksual

Nanas ialah buah afrodisiak, aka perangsang seksual. Kandungan tiamin di dalamnya akan menggalakkan peningkatan libido dan fungsi seksual yang lebih optimum.

Khususnya, peranan sebatian allicin pada tahap yang tinggi akan meningkatkan aliran darah ke organ seksual.

Baca juga: 5 Waktu Ini DILARANG ‘Bersama’ Dengan Isteri, Terutamanya Bila Alami Keputihan!

5. Mempercepatkan pemulihan selepas mengalami penyakit radang

Enzim bromelain yang unik dalam nanas berfungsi dengan berkesan sebagai anti-radang supaya dapat mempercepatkan proses pemulihan pada luka atau keradangan. Kandungan vitamin C juga agak tinggi. Akibatnya, daya tahan tubuh untuk menangkis kemungkinan jangkitan dapat ditingkatkan.

Kesimpulan

Jadi, nanas mempunyai banyak manfaat untuk lelaki. Ia boleh meningkatkan stamina badan dan juga kesihatan reproduksi. Jangan ragu untuk mengambilnya, ya. Tetapi ingat, untuk kesihatan reproduksi, makanlah dalam jumlah yang terkawal.

Baca juga: 3 Gerakan Jari ‘Fingering’ Di Miss V Isteri, Suami Kena Bijak Jelajah Area Ini!

Sumber: IDN Times

FT Image: freepik

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×