Sihat

20 Negara Dengan Ukuran Zak** Paling Besar Dunia, Malaysia Di Kedudukan Ini!

19
SHARES
saiz zakar

Setiap orang mempunyai bentuk anatomi yang berbeza, termasuk dengan saiz zakar lelaki. Malah, lelaki di beberapa negara mempunyai saiz zakar yang lebih besar berbanding di kawasan lain.

Data mengenai negara yang memiliki saiz zakar terbesar juga dikeluarkan oleh beberapa institusi tinjauan. Tertanya-tanya adakah Malaysia termasuk di dalamnya? Semak penerangan di sini!

Baca juga: Ini Fakta Menarik Tentang KHUNSA, Manusia Istimewa Dilahirkan Dengan 2 Alat Kelamin!

SAIZ ZAKAR TERBESAR DUNIA

saiz zakar

Gambar: atbuz

Negara pemilik ukuran zakar terbesar

Dilaporkan oleh World Data Info, purata saiz zakar lelaki secara global adalah sekitar 13.58 cm. Pengukuran ini dilakukan dengan mengira bahagian atas dari pangkal batang hingga ke hujung kepala zakar dan panjang sekitar pangkal zakar. Nombor ini diukur apabila zakar mengalami ereksi.

Baca juga: Orang Lelaki Elok Makan Biji Labu Sebab Tingkatkan Kualiti Sperma, Juga 3 Khasiat Lain!

Di antara semua negara di dunia, Ecuador menduduki kedudukan pertama sebagai negara dengan zakar terbesar. Hal ini kerana, rata-rata lelaki di sana mempunyai zakar yang lebih panjang dan tebal berbanding lelaki di negara lain. Purata saiz zakar di negara ini ialah 17.61 cm.

Walau bagaimanapun, Ecuador bukanlah satu-satunya negara di mana lelaki mempunyai saiz zakar yang besar. Berikut adalah senarai negara yang juga mempunyai zakar yang lebih besar berbanding negara-negara lain:

 1. Ecuador 17,61 cm
 2. Cameroon 16,67 cm
 3. Bolivia 16,51 cm
 4. Sudan 16,47 cm
 5. Haiti 16,01 cm
 6. Senegal 15,89 cm
 7. Gambia 15,88 cm
 8. Cuba 15,87 cm
 9. Netherlands 15,87 cm
 10. Zambia 15,78 cm
 11. France 15,74 cm
 12. Angola 15,73 cm
 13. Canada 15,71 cm
 14. Egypt 15,69 cm
 15. Zimbabwe 15,68 cm
 16. Georgia 15,61 cm
 17. Paraguay 15,53 cm
 18. Chad 15,39 cm
 19. Itali 15,35 cm
 20. Central African Republic 15,33 cm

Baca juga: 3 Risiko Cabut Gigi Bila Tekanan Darah Terlalu Tinggi, Nyawa Boleh Terancam!

Jadi, bagaimana dengan Malaysia? Dilaporkan oleh sumber yang sama, lelaki di negara tercinta ini mempunyai purata saiz zakar 11.49 cm iaitu di tangga 80 dunia. Saiz ini tidak jauh berbeza dengan Indonesia, Singapura, Vietnam, Thailand dan negara Asia Tenggara yang lain.

Perlu diingatkan bahawa data yang dipaparkan mungkin berbeza bergantung pada sumber. Sebagai contoh, catatan daripada Data Panda. Dari data yang dimiliki, negara pemilik zakar terbesar adalah Sudan dengan panjang 17.95 cm, diikuti dengan Congo (17.93 cm), kemudian Ecuador (17.59 cm).

Baca juga: Beza Panjang Zak** Abang Semasa Ereksi, Kenali Fenomena ‘Grower & Shower’!

Faktor yang memengaruhi ukuran penis

Genetik adalah faktor penting yang menentukan saiz zakar, menurut WebMD. Seperti maklumnya, lelaki membawa kromosom Y dan X daripada ibu bapa mereka.

Kromosom Y yang diperoleh daripada bapa boleh menentukan perkembangan zakar dan buah zakar, manakala kromosom X mungkin mempengaruhi saiz dan ketebalan zakar, lapor Medical News Today.

Selain itu, mutasi genetik juga boleh menjejaskan ciri fizikal zakar yang lain.

Faktor hormon, persekitaran dan pemakanan juga boleh memberi kesan kepada saiz zakar. Walaupun begitu, pengaruhnya tidaklah sebesar genetik.

Selain itu, faktor lemak badan juga boleh mencipta ilusi visual sehingga saiz zakar kelihatan lebih besar atau lebih kecil walaupun tidak menjejaskan saiz sebenar.

Baca juga: Kenali ADHD, Tanda-Tanda & Rawatan Agar Anak Boleh Jalani Hidup Dengan Normal!

Sumber: IDN Times / World Data Info

FT Image: Alexander Vorotyntsev – GettyImages / BigDickGuide

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×