Dapur

Tips Goreng Telur Mata Kerbau Tak Pecah, ‘Confirm’ Jadi & Puas Hati!

41
SHARES

Telur mata kerbau antara pilihan utama rakyat di negara ini, ketika menikmati juadah masakan panas dan berat seperti nasi lemak, mee goreng dan sebagainya. Tak lengkap juadah tersebut sekiranya, tiada telur mata kerbau yang menghiasi diatasnya.

Nak sediakan telur mata kerbau pula bukan mudah. Kalau tiada kemahiran, hasilnya telur kuning boleh pecah dan tidak menjadi. Malah, terdapat banyak cara dan tips yang sering dikongsikan di platform medial sosial mengikut pengalaman masing-masing untuk menghasilkan telur seperti tersebut.

Baca juga: Resepi Kerepek Terung Rangup, Kudapan Untuk Ajar Anak Minat Makan Sayur

PALING UTAMA KUANTITI MINYAK MASAK KENA BANYAK

Namun kali ini pula, penulis ingin berkongsi cara bagaimana untuk menghasilkan telur mata kerbau seperti yang dikongsikan oleh saudara Wan Luqman di bawah. Pasti anda akan berpuas hati! Malah, jika anda menggemari telur kuningnya berwarna oren, dia mencadangkan untuk menggunakan telur omega atau telur itik.

CARA HASILKAN TELUR MATA KERBAU BERKUALITI

Telur mata kerbau ni kalau nak hasil yang puas hati, pastikan:

1. Panaskan kuali sekejap dahulu baru letak minyak. Ratakan minyak ke seluruh permukaan kuali.

2. Minyak kena banyak.

3. Pastikan telur “fresh” yang bukan dah hampir nak sampai tempoh tamatnya kalau tak, kuning tu akan pecah.

4. Sebaiknya saiz C dan D.

5. Pastikan minyak banyak.

6. Jangan biarkan minyak terlalu panas sampai kuali berasap baru nak masukkan telur, nanti meletup.

7. Sama juga pastikan tiada sebarang air semasa proses meletakkan telur ke dalam kuali, nanti meletup dan merosakkan tekstur telur mata tersebut.

8. Nak pecah direct atau dalam cawan atau mangkuk kecil dahulu pun boleh.

9. Kalau suka kuningnya berwarna oren, boleh guna telur omega atau telur itik. Tapi kebanyakan telur itik bersaiz besar.

Sekian tips dari anak murid kepada mahaguru sifu telur mata kerbau. Ada orang, ada tips dan petua mereka tersendiri. Terpulang atas skill masing masing. Janji jangan pecahkan telur kuning itu.

“SAYA SUKA TELUR YANG TAK CAIR SANGAT TAK KERAT SANGAT”- NETIZEN

Menjengah di ruangan komen, yang telah mendapat 361 perkongsian sehingga kini, telah menerima pelbagai reaksi dalam kalangan netizen. Terutamanya, keinginan untuk menikmati telur mata kerbau dengan mengikuti selera individu yang berbagai ini. Macam-macam~

Ada juga mereka yang selalu gagal untuk menyediakan telur mata kerbau ini. Tidak mengapa, usaha lagi sehingga berjaya!

Sumber: Facebook Wan LuQman

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×