Dapur

Biar Betul? Tak Ramai Tahu KULIT UDANG Rupanya Boleh Cegah Obesiti & Kuatkan Ingatan!

12
SHARES
kulit udang

Apabila anda makan atau membersihkan udang, anda mungkin menganggap kulit udang sebagai bahan yang perlu dibuang. Siapa sangka, kulit udang ternyata mempunyai pelbagai manfaat kesihatan seperti mencegah obesiti, merawat kesihatan kulit dan sebagainya.

Mulai sekarang, penulis rasa anda tidak perlu membuang kulit udang semasa memakannya. Beberapa kajian telah menemui kandungan nutrien dan potensi manfaat kesihatan kulit udang. Berikut adalah beberapa manfaat kulit udang untuk kesihatan dari laman Sehat Q, yang merugikan jika anda terlepas pandang.

Baca juga: Minuman Magik Bila Lemah BADAN Terus Jadi Segar, Guna Biji Selasih & 2 Bahan Penting Lain!

KULIT UDANG

kulit udang

Gambar: Pexels – Elle Hughes/Jurnal Palopo

MANFAAT KULIT PADA UDANG UNTUK KESIHATAN

1. Mencegah obesiti

Anda mungkin menganggap udang sebagai makanan laut yang perlu dielakkan semasa diet rendah kalori. Siapa sangka, kulit udang mempunyai kesan anti-obesiti yang sangat baik untuk mengawal berat badan.

Satu kajian dalam jurnal Plos One menyatakan bahawa kitosan dalam kulit udang mempunyai kesan anti-obesiti yang kuat sehingga dapat mengawal berat badan. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut dan lebih meluas pada manusia diperlukan kerana kitosan juga boleh memberi kesan negatif kepada tubuh.

2. Menurunkan kolesterol

Masih berkaitan dengan point sebelum ini, ramai yang mengelak daripada memakan udang kerana ia dikatakan antara makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi.

Ada betulnya. Kajian yang diterbitkan oleh Blackwell Publishing menyatakan kandungan kitosan dalam kulit udang sebenarnya boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol.

Dalam penyelidikan itu, ekstrak kitosan dalam kulit udang yang diberikan dalam bentuk makanan tambahan dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik pada haiwan kajian.

Faedah yang berpotensi ini sememangnya menjanjikan untuk mencegah pelbagai penyakit degeneratif seperti penyakit jantung, hipertensi dan strok. Atas sebab itu, kajian lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatannya untuk manusia.

Baca juga: Petua Rawat Masalah Buasir Ketika Hamil, Hanya Guna Putik Kelapa Muda Je!

3. Menjaga kesihatan otak

kulit udang

Gambar: merdeka.com

Satu lagi faedah kulit udang yang mungkin tidak pernah dibayangkan sebelum ini ialah ia membantu kesihatan otak. Kulit udang mengandungi astaxanthin, di mana ia adalah antioksidan yang mampu mengurangkan tekanan oksidatif dalam badan.

Dalam jurnal Marine Drugs, kandungan astaxanthin dalam ekstrak kulit udang dapat mengurangkan tekanan oksidatif pada dos yang sama dengan vitamin E. Berkat kandungan ini, ekstrak kulit udang dikatakan mampu meningkatkan fungsi kognitif, ingatan dan meminimumkan kemerosotan fungsi otak.

4. Mencegah jangkitan kulit

Penyelidikan dalam The International Journal of Nano and Biomaterials mendedahkan pelbagai manfaat kulit udang bagi kesihatan kulit.

Sekali lagi, manfaat ini datang daripada komponen utama kulit udang, iaitu kitosan. Kitosan yang telah diproses menjadi nanopartikel ternyata mempunyai sifat antimikrobial yang berkesan terhadap bakteria seperti Staphylococcus sp. dan Escherichia coli.

Dengan sifat ini, kitosan dalam kulit udang berpotensi untuk mencegah jangkitan pada luka pada kulit. Potensi ini juga digunakan sebagai bahan dalam produk kesihatan.

Baca juga: Petua Guna Kacang Hijau Manfaat Pada Orang Ada Vertigo, Migrain & Pitam!

5. Merawat kesihatan kulit

Ia masih berkaitan dengan manfaat kulit udang untuk kesihatan kulit. Satu kajian dalam jurnal yang sama juga menunjukkan manfaat nanopartikel kitosan dalam kulit udang sebagai bahan yang berpotensi untuk produk penjagaan kulit.

Nanopartikel kitosan dalam kulit udang juga telah terbukti membantu menjana semula kulit dan mengurangkan kedutan, menjadikannya sesuai sebagai rawatan kulit anti-penuaan.

Kesimpulan

Pelbagai manfaat yang berpotensi ini memerlukan kajian lanjut untuk memastikan keberkesanan dan keselamatannya kepada manusia, terutamanya apabila dimakan secara langsung.

Walaupun begitu, anda masih boleh menggunakan kulit udang secara maksimum. Kalau tak suka boleh rebus dan jadikan stok udang. Dengan cara ini, anda akan mendapat perisa semula jadi yang lebih sihat kerana anda tahu dengan pasti bagaimana ia dibuat.

Baca juga: Manfaat Tombong Kelapa Bantu Rawat Sakit Buah Pinggang, Minum Tiap Pagi!

Sumber: Sehat Q

FT Image: icon+

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×