Dapur

Rupanya Cincau Pun Beri Kebaikan Pada Kesihatan, Dah Tahu Mesti Tiap Hari Bercincau!

29
SHARES
kebaikan cincau

Air cincau sering sahaja menjadi pilihan utama masyarakat Malaysia kerana ia tidak leceh untuk disediakan. Malah, ia juga enak dibuat minuman tanpa campuran perisa air lain. Tapi, tahukah anda sebenarnya terdapat beberapa kebaikan cincau kepada kesihatan tubuh badan manusia?

Melalui perkongsian dari Public Health Malaysia, antara manfaat cincau adalah mempunyai fungsi antioksidan, kurang kalori dan sebagainya. Nak tahu manfaat yang lain kenalah baca di bawah. Selamat bercincau!

Baca juga: Ohhh! Rupanya Ada 7 Bentuk Bebird Lelaki, Jadi Anda Yang Mana Satu?

KEBAIKAN CINCAU

kebaikan cincau

Dah lama tak dengar pantun pergi ke kedai membeli cincau. Nak berbuka ini tahu tak ada satu minuman sedap dan sihat yang ramai tak tahu iaitu AIR CINCAU!

Cincau mempunyai fungsi antioksidan, kurang kalori dan tinggi serat tau. Super! Belajar sesuatu? Kongsikan pada yang lain.

Ohhh untuk manfaat, kurangkan gula ya!

ANTARA 6 KEBAIKAN CINCAU YANG PERLU ANDA TAHU

Sementara itu, melalui laman web Health Talks, terdapat 6 manfaat dari cincau yang telah diperincikan. Antaranya adalah membantu sistem pencernaan dan sebagainya.

kebaikan cincau

1. MEMBANTU SISTEM PENCERNAAN

Cincau membantu sistem pencernaan berfungsi pada tahap optimum kerana sebatian gula dalam tumbuhan ini mempunyai keupayaan untuk melawan bakteria yang menyebabkan sakit perut. Daun cincau mempunyai beberapa sebatian alkaloid yang mengandungi sejumlah besar vitamin B dan C.

Apabila dimakan, gabungan kedua-dua vitamin ini sangat berkesan dalam mencegah cirit-birit. Selain itu, kandungan serat dalam cincau membantu membersihkan saluran penghadaman, dengan itu mengurangkan sakit perut akibat pedih ulu hati dan sembelit.

2. BANTU MENURUNKAN BERAT BADAN

Cincau mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat, termasuk vitamin A, B1, C dan kalsium, fosforus, karbohidrat tetapi rendah kalori. Semua ini sangat sesuai untuk diet penurunan berat badan anda.

Diet tinggi serat diketahui membantu dalam penurunan berat badan dengan menghalang diri daripada selalu mengalami rasa lapar dan dengan itu mengurangkan makan berlebihan.

3. MENCEGAH KANSER

Cincau mengandungi antioksidan seperti sebatian isokandrodendrin dan S-S tetandrin yang mujarab dalam menghapuskan sel tumor dalam hati, buah pinggang, paru-paru, payudara dan kanser serviks.

Oleh itu, pengambilan cincau dalam serbuk atau minuman menjadikannya penawar yang berkesan untuk pencegahan kanser.

4. MENCEGAH KENCING MANIS

Cincau mengandungi bisbenzilsokuinolin dan sebatian klorofil yang boleh mengawal paras gula darah tinggi pesakit diabetes. Kedua-dua sebatian ini memastikan gula yang terdapat dalam cincau tidak menyebabkan sebarang bentuk kenaikan insulin.

5. MERAWAT DEMAM & SAKIT TEKAK

Cincau adalah salah satu ubat sejuk untuk demam dan sakit tekak kerana ia mengandungi nutrien seperti alkaloid, flavonoid, saponin, tendradin, dan kardioplegikum serta vitamin A dan B.

Sebatian anti-toksin ini lebih daripada mampu merawat gejala demam.

6. MEMPERCEPATKAN PERGERAKAN USUS

Dua elemen paling asas untuk pencernaan yang sihat ialah air dan serat. Kekurangan cecair dalam badan boleh menjejaskan keseimbangan air dan menyebabkan pembuangan najis menjadi sukar.

Serat dan air dalam cincau pada asasnya membantu menyalurkan makanan melalui saluran penghadam   andengan lancar untuk pencernaan yang sihat dan memudahkan pembuangan air besar.

KESIMPULAN

Cincau bukan sahaja memberikan banyak manfaat kesihatan, tetapi ia juga merupakan minuman yang lazat dan menyegarkan apabila ia dihidangkan dalam keadaan sejuk.

Walau bagaimanapun, berhati-hati untuk tidak menambah terlalu banyak gula untuk menyekat rasa pahitnya kerana ini hanya akan menimbulkan masalah kesihatan dan bukannya menghalangnya.

Selamat bercincau!

Sumber: Facebook Public Health Malaysia / Health Talks

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×