Dapur

Ramai Kata Daging Ayam Kampung Lebih Sedap, Ini 11 Khasiatnya Perlu Tahu!

5
SHARES
khasiat ayam kampung

Dengar sahaja ayam kampung, pastinya ramai sudah tahu manfaat yang ada padanya, terutama dari segi kesihatan. Khasiat ayam kampung bukan sahaja terletak pada telurnya, malah dagingnya juga.

Justeru itu, mari baca 11 khasiat ayam kampung yang ada pada telur dan dagingnya seperti di bawah.

Baca juga: 6 Jenis Minuman PUNCA Sakit Kepala, Jus Buah & Susu Termasuk Sekali!

KHASIAT AYAM KAMPUNG

khasiat ayam kampung

Gambar: wirestock

Ketahuilah dua bahagian penting iaitu telur dan daging pada ayam kampung ini menjadikan harganya agak tinggi di pasaran. Hal ini kerana, telur ayam kampung kaya dengan pelbagai nutrisi berbanding telur ayam yang lain.

Tambahan pula, ayam kampung dipelihara secara semula jadi tanpa suntikan hormon dan sebagainya yang menjadikan dagingnya lebih berkhasiat berbanding ayam lain yang berada di pasaran.

Baca juga: 5 Resipi Makanan Kucing Homemade Kaya Nutrisi Penting, Barulah Gebu Gebas Bulunya!

MANFAAT TELUR AYAM KAMPUNG

1. Menstabilkan kolesterol

Telur ini mengandungi omega-3 yang boleh membantu mengurangkan tahap trigliserida. Trigliserida sendiri adalah komponen kolesterol jahat dalam tubuh manusia, dengan pengambilannya secara teratur dapat mengatasi masalah kolesterol.

2. Menjaga kesihatan mata

Ia mengandungi antioksidan, seperti lutein dan zeaxanthin, manfaat ayam kampung sangat membantu dalam menjaga kesihatan mata. Antioksidan ini boleh mengurangkan risiko katarak dan penyakit degeneratif lain.

3. Mencegah kanser

Dalam ayam jenis ini, kuning telur mengandungi asid amino tryptophan dan trypsin. Kedua-dua bahan ini boleh membantu mencegah risiko kanser dan mengekalkan sistem imun yang kuat.

Baca juga: Resepi PATI LEMON MADU Bantu Reda Batuk Tak Henti & Gatal Tekak, Barulah Lega!

4. Menambah jisim otot

Sebagai sumber protein yang sangat baik, telur ayam kampung dapat menambah jisim otot. Oleh itu, orang yang ingin membina otot-otot mereka akan mengambilnya secara teratur. Bukan itu sahaja, telur ini juga boleh digunakan untuk diet.

5. Cegah risiko penyakit jantung

Pengambilan telur ayam jenis ini juga boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung kerana ia membantu mengubah struktur kolesterol jahat dalam badan. Tahap kolesterol jahat yang rendah dalam badan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kronik yang lain.

Baca juga: Khas Buat Pesakit Diabetes Sambut Aidilfitri & ‘Maintain’ Sihat, Ikuti 9 Tips Saranan KKM Ini!

MANFAAT DAGING AYAM KAMPUNG

khasiat ayam kampung

Gambar: freepik

1. Kandungan toksin sedikit

Pada hakikatnya, tidak ramai yang menyedari dan mengambil berat tentang makanan yang mengandungi toksin, kerana kesan sampingannya tidak dapat dilihat dengan segera. Walau bgaimanapun, toksin itu berbahaya kerana ia boleh meningkatkan risiko kanser.

2. Khasiatnya lebih tinggi

Malah, daging ayam kampung lebih berkhasiat daripada ayam jenis lain. Hal ini kerana ia adalah makanan semula jadi dan tidak mendapat suntikan hormon, antibiotik, atau racun perosak. Jadi manfaat ayam kampung akan lebih lembut dan sedap.

3. Lemak yang sedikit

Ayam kampung hanya mempunyai sedikit lemak berbanding ayam lain. Oleh itu, saiz tubuhnya lebih kecil daripada.

Baca juga: 7 Snek Berkhasiat Pendamping Anak Semasa Buat ‘Homework’, Gerenti Lebih Fokus!

4. Sistem imun tubuh meningkat

Hal ini kerana ia mengandungi mineral yang membantu meningkatkan imuniti. Oleh itu, sangat disyorkan untuk makan daging ayam kampung untuk membantu proses penyembuhan.

5. Perkembangan kanak-kanak

Kandungan fosforus dan kalsium dalam ayam kampung lebih tinggi dan lebih sihat. Kedua-dua bahan ini memainkan peranan penting dalam perkembangan kanak-kanak. Kandungan itu juga digunakan untuk menjaga tulang anak itu kuat dan tidak mudah patah.

6. Baik untuk tulang

Protein yang tinggi dapat menjaga kesihatan tulang dan meningkatkan jisim badan. Ini boleh diperolehi dengan memakan daging atau telur ayam kampung yang kaya dengan protein.

Baca juga: 3 Petua Melegakan Sembelit Dicadangkan Doktor, Baru Puas Dapat Keluar Najis Keras!

Sumber: Sahabat Sehat

FT Image: freepik / nadzirah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×