Nur

Duduk Di Antara Dua Sujud Terselit Doa Yang Tak Disangka, Ini Pengertiannya!

2
SHARES
duduk antara dua sujud

Mungkin tidak ramai yang mengetahui, terdapat doa yang hebat sewaktu duduk iftirosh iaitu duduk antara dua sujud di dalam solat. Tapi sayangnya, tidak ramai yang mengerti dan memahami makna di sebalik doa tersebut.

Jom selaminya dengan lebih mendalam agar kita dapat mengerjakan solat dengan lebih khusyuk dan tawaduk, perkongsian dari Sha Ramson Abdullah.

Baca juga: Ini Cara Bezakan Status Tanah Hakmilik Sementara & Hakmilik Kekal, Jangan Keliru Lagi!

DUDUK ANTARA DUA SUJUD

duduk antara dua sujud

Gambar: Oh!Media

KEKUATAN DOA IFTHIROSH

Ketika duduk iftirosh iaitu duduk di antara dua sujud ada doa yang amat dahsyat. Sayangnya ramai umat Islam yang tidak mengerti doa ini, membacanya dengan tergesa-gesa dan cepat tanpa memahami maknanya:

  • Robbighfirli – Ya Allah ampuni aku
  • Warhamni – rahmati aku
  • wajjburni – tutupi semua keburukanku
  • warfa’ni – angkat derajatku
  • warzukni – beri aku rezeki
  • wahdini – beri aku hidayah dan petunjuk
  • wa’afini – beri aku kesihatan
  • wa’fu anni – maafkan aku

Baca juga: Wanita Ini Bongkar 6 Jenis Penipuan (Scam) Di Tanah Suci, Jemaah Kena Hati-Hati Tau!

Robbighfirli (Ya Allah ampuni semua dosaku)

Jika doa ini dibaca dengan sungguh-sungguh dan ikhlas, nescaya Allah akan mengampuni dosa kita yang telah lampau dan yang akan datang. Dengan pengertian pada masa mendatang Allah akan memelihara kita untuk tidak melakukan dosa besar dalam kehidupan kita di dunia dan akhirat.

Hati yang sudah bersih dari dosa akan bersinar dan mudah menerima hidayah serta petunjuk Allah. Ia akan mendapat bimbingan dalam mengambil keputusan dan melangkah. Sehingga selalu mendapat kemenangan dan keberhasilan dalam hidupnya.

Hati yang kotor tertutup dosa mejadi hitam gelap dan susah menerima hidayah dan bimbingan Allah. Hati yang hitam dan gelap cenderung mengikuti bisikan syaitan, yang membawanya memperturutkan hawa nafsu dan mengambil keputusan yang keliru.

Berbagai keputusan yang salah dan keliru membawanya pada kehidupan yang porak-poranda penuh kesulitan dan penderitaan. Ia akan mengalami kesengsaraan hidup di dunia mahupun akhirat.

Warhamni (Rahmati aku)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan bersungguh-sungguh akan dibukakan Allah baginya pintu rahmat dari langit dan bumi. Ia akan mendapat Rahmat dan kasih sayang Allah dari segala penjuru.

Dijamin hidupnya akan sejahtera berkecukupan. Tidak ditimpa kemelaratan dan kehinaan dimanapun ia berada.

Dijauhkan dari kesedihan, duka cita, stres dan tertekan. Hidup bahagia dan sejahtera sepanjang waktu didunia maupun akhirat.

Baca juga: Diundang Ke Jamuan Raya Tapi Sedang Berpuasa Sunat, Perlu Ke Batal Puasa? Ini Penjelasannya

Wajburni (Tutupi segala aib dan keburukanku)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan sungguh-sungguh nescaya akan ditutupi Allah segala aib, keburukan dan kekurangannya. Kita takut jika aib, dan kelemahan kita diketahui orang.

Insya Allah Dia akan menutupi semua kelemahan dan kekurangan kita. Orang tidak tahu dengan kelemahan dan keburukan kita, orang hanya melihat sisi baik dari kehidupan kita. Sehingga kita dapat meraih kejayaan demi kejayaan dalam kehidupan ini.

Warfa’ni (Angkat derajatku)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan bersungguh-sungguh, nescaya akan diangkat darjatnya oleh Allah, dijauhkan dari kehinaan, penindasan, kemelaratan dan lain sebagainya. Dengan berkah do’a ini umat Islam tidak akan menjadi umat yang lemah, dizalimi, tertindas , dicurangi dan difitnah.

Umat Islam akan menjadi umat yang kuat , disegani, dihormati oleh lawan dan kawan. Orang yang membaca do’a ini dengan khusuk dan bersungguh-sungguh akan mendapat kemuliaan hidup didunia dan akhirat.

Dia tidak akan menjadi orang yang susah, sengsara, hina , papa, miskin,tertindas, dizalimi, hidup serba kekurangan dan lain sebagainya. Ia akan menjadi orang yang dihormati dan disegani di mana pun berada.

Baca juga: Hukum Kedudukan Makmum Perempuan Di Sebelah Imam, Serta Ilustrasi Yang Lebih Jelas!

Warzukni (Beri aku rezeki)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan bersungguh-sungguh akan dijauhkan dari kemiskinan dan kepapaan. Ia akan hidup berkelimpahan dan dicukupkan semua hajat dan keperluannya.

Allah akan mendatangkan rezeki baginya dari langit, bumi dan seluruh penjuru yang diberkahi. Apa saja bidang usaha yang diceburi akan mendatangkan rezeki berlimpah baginya.

Wahdini (Beri aku hidayah dan petunjuk)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan bersungguh-sungguh akan selalu mendapat bimbingan dan petunjuk dalam menjalani hidupnya. Baginya tidak ada masalah yang tidak dapat diselesaikan.

Apapun masalah yang menghadang dapat diselesaikannya dengan baik. Baginya tidak ada istilah putus asa. Ia tidak pernah mengalami kebingungan, kebuntuan dan putus asa dalam menghadapi berbagai masalah kehidupan.

Wa’afini (Beri aku kesihatan)

Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan bersungguh-sungguh, Insha Allah memiliki tubuh yang sihat dan kuat, jauh dari berbagai penyakit yang membuatnya lemah dan sulit menyelesaikan berbagai pekerjaan dan tugas yang dihadapinya.

Bagi yang sentiasa sakit, Insya Allah akan mendapat bimbingan secara naluriah untuk mendapatkan badan yang sihat dan kuat. Orang yang membaca doa ini dengan khusyuk dan bersungguh-sungguh insya Allah akan mendapat ampunan dan maaf dari Allah atas berbagai kesalahan dan kekeliruan yang telah dilakukan.

Dengan mendapat keampunan dariNya insya Allah ia akan dapat memperbaiki berbagai kesalahan dan kekeliruan itu untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik dimasa yang akan datang.

Baca juga: Ini Tanda Amalan Anda Diterima Allah SWT, Menurut Pandangan Sarjana Muslim Ada 3!

Kesimpulan

Itulah doa-doa dahsyat di dalam solat yang telah membawa kemenangan dan keberhasilan pada umat Islam di masa lampau meraih kejayaan dan kemenangan. Dengan kekuatan solat umat Islam dimasa lalu mengalahkan musuh-musuhnya dan menguasai dunia dimasa itu.

Namun sekarang akibat mensia-siakan solat umat Islam di tindas dan dihina di mana-mana. Mari kita perbaiki semua kekeliruan ini.

Sedikit sekali umat Islam yang mengerti dan membaca doa Iftirosh dengan khusuk dan sungguh sungguh. Kebanyakan orang membacanya dengan cepat dan tergesa gesa, tanpa mengerti maksudnya.

Semoga Allah redha.

Seketoi Sha. Hamba Allah paling lemah, faqir dan hina.

Baca juga: Kucing Kesayangan Mati, Ikut 4 Panduan Ini Untuk Tanam & Hukum Kebumikan Haiwan

Sumber: Sha Ramson Abdullah

FT Image: Pexels.com/Thirdman

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×