Percutian

6 Tips Tahan Berak Bila Jalan Jauh, ‘Confirm’ Tak Tercirit Dalam Kereta!

2
SHARES
buang air besar

Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan semasa dalam perjalanan yang panjang seperti makan dan keinginan pergi ke tandas. Namun, bagi aktiviti ke tandas seperti buang air besar boleh menjadi sukar jika tiada perhentian rehat berdekatan.

Lantas, bagaimana untuk anda menahan diri dari membuang air besar semasa dalam perjalanan jauh jika anda terpaksa melakukannya? Jom baca 6 tips di bawah!

Baca juga: Tempat Camping Murah & Lengkap Semua Kemudahan, Harga 1 Malam Tak Sampai RM50 Pun!

BUANG AIR BESAR PERJALANAN JAUH

buang air besar

Gambar: jcomp

Terdapat beberapa cara untuk menahan buang air besar jika anda menghadapi keadaan yang tidak memungkinkan untuk membuangnya semasa dalam perjalanan lama. Anda boleh cuba memanipulasi otot-otot tertentu untuk menahan najis sehingga anda mempunyai peluang untuk buang air besar:

Baca juga: Cara Jimat Pergi KLIA2 Tak Sampai RM10 Pun & Tak Perlu Keluar Duit Untuk E-Hailing!

1. Menahan otot-otot punggung

Menahan otot-otot tertentu di dubur dapat membantu menghentikan rasa ingin buang air besar, manakala mengendurkannya boleh memudahkan pembuangan air besar.

Untuk menahan otot-otot ini, anda perlu menekan atau mengurut pipi punggung dengan kuat.

2. Elakkan daripada mencangkung, cuba berdiri atau baring

Duduk atau mencangkung adalah posisi yang lebih semula jadi untuk membuang air besar. Kedudukan ini memberi tekanan pada perut, dengan itu membantu pergerakan usus. Sebaliknya, berdiri atau berbaring akan mengurangkan tekanan pada perut.

Jika anda berjalan di tempat awam, menaiki bas atau kereta api, atau dalam keadaan di mana kedudukan meniarap tidak mungkin, berdiri dan tolak punggung anda ke hadapan dengan ringan. Ini akan menegangkan pipi punggung dan membantu menutupnya.

3. Teruslah bergerak, tetapi jangan terlalu banyak

Sebarang jenis pergerakan yang perlahan dan berterusan, seperti berjalan atau mengalihkan badan anda dari satu kaki ke kaki yang lain, akan mengetatkan sedikit otot lantai pelvis anda. Walau bagaimanapun, cuba pastikan pergerakan itu lembut dan sporadis.

Jika terlalu banyak, ia boleh menyebabkan najis masuk ke saluran pencernaan yang berpotensi memasukkan lebih banyak najis ke dalam rektum.

Baca juga: 20 Negara Dengan Ukuran Zak** Paling Besar Dunia, Malaysia Di Kedudukan Ini!

Baca juga: 7 Tips TRAVEL SOLO Buat Wanita, Perkara Do & Don’t Anda Perlu Patuh!

4. Tidak makan makanan yang berserat tinggi

Pilihan makanan tertentu juga boleh membantu menahan pergerakan usus. Sebagai contoh, mengelakkan makanan berserat tinggi sebelum dan apabila anda menuju ke tempat jauh yang sukar untuk membuang air besar.

5. Elakkan minuman yang boleh merangsang pergerakan usus

Mengehadkan atau mengelakkan minuman yang boleh merangsang pergerakan usus, seperti kopi atau jus buah juga boleh membantu.

6. Buang air besar lebih awal

Jika anda tahu bukan mudah untuk mencari tandas semasa perjalanan, cuba buang air besar semasa anda masih di rumah supaya anda tidak perlu bersusah payah menahan keinginan untuk membuang air besar.

Kesimpulan

Menahan buang air besar sesekali mungkin tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda melakukannya terlalu kerap, sejumlah besar najis boleh terkumpul dan menjadi keras yang boleh menyebabkan fecaloma.

Baca juga: Luar Biasa! Makan Nanas Rupanya Boleh Tingkatkan Reproduktif Lelaki

Sumber: IDN Times

FT Image:  Ocskaymark-Getty

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×