Deko & Hias

Cara Paling Mudah Rumah ‘Bersih’ Dari NYAMUK, Tanam 7 Tumbuhan Pengusir Ini!

24
SHARES
tumbuhan pengusir nyamuk

Nyamuk adalah serangga yang sangat menjengkelkan kerana ia boleh menyebabkan gatal-gatal akibat gigitan, selain boleh membawa penyakit berbahaya. Terdapat cara paling mudah untuk mengelakkan nyamuk mengganas di rumah anda iaitu dengan hanya menanam tumbuhan pengusir nyamuk.

Selain daripada bebas nyamuk, menanam tanaman hiasan pengusir nyamuk juga boleh menambah estetika di ruang rumah anda. Mari kita lihat senarai tumbuhan pengusir nyamuk yang paling berkesan di bawah!

Baca juga: 7 Jenis Tumbuhan Pagar HIASAN Rumah Untuk Nampak Lebih Eksklusif & Privasi

TUMBUHAN PENGUSIR NYAMUK

1. Selasih

tumbuhan pengusir nyamuk

Gambar: neuroversiti

Mungkin anda biasa dengan nama selasih? Tumbuhan ini ternyata sangat tidak disukai oleh nyamuk dan serangga. Hal ini kerana, selasih mengandungi sebatian seperti linalool, eugenol dan geraniol.

Kebiasaannya tumbuhan ubat nyamuk ini tumbuh meliar di halaman rumah. Anda boleh ambil dan tanam dalam pasu untuk diletakkan di rumah.

2. Citrosa atau Mosquito Plant

tumbuhan pengusir nyamuk

Gambar: gardenbetty

Tumbuhan citrosa dikenali sebagai tumbuhan yang sangat kuat untuk mengusir nyamuk. Inilah sebabnya mengapa citrosa kini juga dikenali sebagai tanaman nyamuk. Seperti namanya, tanaman penyingkiran nyamuk ini mempunyai bau sitrus yang kuat dan tidak disukai nyamuk.

Menjaga dan memelihara tanaman ini sangat mudah. Anda hanya perlu menyimpan tanaman anti nyamuk ini di dalam periuk dan letakkan di tempat yang mendapat cahaya matahari yang mencukupi.

3. Rosemary

tumbuhan pengusir nyamuk

Gambar: Pinterest

Pernahkah pembaca diberitahu oleh ibu anda untuk menggunakan minyak kayu putih bagi mengelakkan gigitan nyamuk ketika bermain di luar semasa kecil? Rupanya nyamuk tak suka bau minyak kayu putih.

Disebabkan itu, tumbuhan anti-nyamuk yang ini juga berfungsi! Rosemary mempunyai bau yang serupa dengan minyak kayu putih, jadi nyamuk juga tidak menyukainya dan akan menghindari diri anda.

4. Geranium

tumbuhan pengusir nyamuk

Gambar: farmersstop

Sama seperti tumbuhan anti nyamuk yang pertama, geranium juga mengandungi kompaun geraniol. Selain itu, tumbuhan penghalau nyamuk ini juga mengandungi sitronelol. Gabungan ini menjadikannya sangat tidak digemari oleh nyamuk.

Letakkan tumbuhan ini di sudut-sudut bilik, supaya tidak selesa untuk nyamuk tinggal.

Baca juga: Patutlah Kelekatu Suka Hurung Lampu Rumah, Rupanya Sebab Guna Mentol Warna INI!

5. Lavender

Mungkin ada di antara anda yang tidak tahu bahawa lavender juga merupakan tumbuhan penghalau nyamuk. Sama seperti bahan dalam losyen dan pelembap, lavender sering digunakan sebagai bahan utama dalam krim anti nyamuk kerana ia tak suka baunya.

6. Zodia

tumbuhan pengusir nyamuk

Gambar: jakasuryanta

Tumbuhan ubat nyamuk ini telah terbukti keberkesanannya! Hal ini kerana pada zaman dahulu, orang Papua menggosok tanaman anti nyamuk ini pada kulit.

Tumbuhan ini berkesan untuk menghalau nyamuk, kerana ia mengandungi rutaecarpine dan evodiamine yang sangat tidak disukai oleh nyamuk.

7. Pokok bunga kantan

tumbuhan pengusir nyamuk

Gambar: Josch13

Tumbuhan penghalau nyamuk seterusnya ialah pokok bunga kantan. Tumbuhan ini juga dikenali secara meluas sebagai ramuan dalam masakan. Tapi selain dari memasak, ternyata tumbuhan ini juga boleh menghalau nyamuk tau.

Bentuk bunganya juga nampak unik, jadi ia sesuai untuk hiasan di rumah.

Kesimpulan

Itulah beberapa tumbuhan yang boleh anda gunakan untuk menghalau nyamuk. Nampaknya bau yang kita rasa wangi itu sebenarnya yang tidak digemari oleh nyamuk. Sekiranya rumah anda mempunyai banyak nyamuk, letakkan beberapa tumbuhan penghalau nyamuk ini di rumah anda!

Selain daripada bebas nyamuk, rumah anda juga akan menjadi lebih wangi dan segar.

Baca juga: Cara Mudah Hilang Kesan Kotoran Pada Sofa, Guna Penutup Periuk Je. Hilang Macam MAGIK!

Sumber: Tokopedia

FT Image nyamuk: NST

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×