Asuh

Badan Baby Bengkak Kemerahan Digigit Nyamuk, Ini Cara Nak Atasi, Berkesan!

12
SHARES
nyamuk gigit bayi

“Setiap malam mesti nyamuk gigit bayi sampai badan penuh merah-merah, kenapa eh?”

Menjadi kerunsingan mak ayah yang mempunyai bayi adalah setiap malam perlu menghadap tangisan si manja tanpa henti. Penyebabnya adalah gigitan nyamuk yang melampau sampai merah dan lebam satu badan dibuatnya. Kenapa ini berlaku walaupun ubat nyamuk sudah dipasang hingga waktu pagi?

Baca juga: Petua Turunkan Kuning Bayi Dengan Cepat Tapi, Si Ibu Yang Kena Minum Air Herba Ini

NYAMUK GIGIT BAYI SAMPAI MERAH DAN LEBAM, KENAPA?

nyamuk gigit bayi

Terdapat tiga punca yang anda sering terlepas pandang, antaranya adalah:

1.Tempat tidur kalis nyamuk

Tak salah kalau anda melabur sedikit dalam pembelian kelambu katil yang berkualiti tinggi. Ini boleh memberikan perlindungan tambahan untuk tidur si manja.

Tambahan kecil ini pada katil bayi ini boleh menghalang gigitan nyamuk yang menjengkelkan seterusnya memastikan tidur yang tenang untuk bayi. Mungkin mak ayah pun turut mendapat tidur yang lena!

2. Pakai pakaian berwarna cerah

Menariknya, warna pakaian bayi anda juga boleh membuat perbezaan yang ketara! Nyamuk lebih tertarik kepada warna gelap kerana dapat melihat objek gelap dengan jelas dari jauh.

Oleh itu, hanya memakaikan bayi dengan pakaian berwarna terang boleh mengurangkan penglihatan mereka kepada nyamuk dengan ketara. Pertimbangkan juga baju lengan panjang, seluar dan stoking untuk menutupi kawasan kulit sebanyak mungkin, sekali gus mengurangkan risiko sebarang kulit yang tidak dilindungi terdedah kepada makhluk menjengkelkan tersebut.

3.Periksa keadaan sekeliling rumah

Pemeriksaan menyeluruh untuk menghapuskan sumber air bertakung dari persekitaran boleh mengurangkan tempat pembiakan nyamuk dengan ketara. Bukan itu sahaja, memasang pintu dan tingkap skrin juga boleh berfungsi untuk menghalang serangga, dengan berkesan menyediakan penghalang fizikal antara nyamuk.

Barulah tak pelik dari mana datangnya nyamuk walaupun sudah pelbagai perlindungan telah dipasang dalam bilik.

KALAU KENA GIGIT NYAMUK, MACAM MANA NAK RAWAT DI RUMAH?

nyamuk gigit bayi

1.Guna aloevera

Aloevera sangat terkenal dengan sifatnya yang sejuk dan menyembuhkan. Gel dari tumbuhan ini menawarkan kesan penyejukan yang boleh melegakan kulit yang merengsa dengan ketara akibat gigitan nyamuk.

Mudah sahaja caranya, cedok sedikit gel dari daun aloevera dan sapukan perlahan-lahan pada kawasan yang kena gigitan nyamuk.

2.Baking soda

Soda penaik atau baking soda yang anda gunakan di dapur anda boleh menyelamatkan anda apabila berurusan dengan gigitan nyamuk.

Campurkan sahaja baking soda dan air supaya dapat dijadikan pes, kemudian sapu pada kawasan yang terkena gigitan nyamuk. Ini boleh mengurangkan kegatalan dan bengkak serta menawarkan kelegaan yang sangat diperlukan untuk si manja.

3.Tuam air sejuk

Banyak faedah menggunakan kompres atau tuaman air sejuk yang sering dipandang remeh oleh orang ramai. Hanya beberapa minit dengan kompres sejuk boleh memberikan kelegaan serta-merta kepada gigitan nyamuk yang gatal.

Ingatlah untuk membalut dahulu tuaman dengan kain sebelum digunakan untuk mengelakkan anda meletakkan apa-apa yang terlalu sejuk terus pada kulit sensitif bayi.

*Mudah sahaja kan? Bila buat macam ini, setiap malam mak ayah dan bayi tidur lena dan bebas dari gangguan nyamuk!

Baca juga: Punca Anak Alami Masalah Najis Berlendir, Paling Tak Sangka Nombor 3 Tu!

Sumber: Motherhood.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×