Cantik

Jerawat Hilang Lebih Pantas Dengan 4 Cara Ini, Pasti Wajah Cantik Berseri!

39
SHARES
cara mudah menghilangkan jerawat

Jerawat adalah penyakit kulit biasa yang terjadi kira-kira 85% dalam hidup seseorang. Apabila ia kerap berada di muka dan sukar menemui cara mudah menghilangkan jerawat, ia boleh menyebabkan seseorang berasa kecewa dan kurang berkeyakinan untuk tampil di khalayak ramai.

Walaupun rawatan tradisional boleh menghilangkan jerawat, ia sering dikaitkan dengan kesan buruk seperti kerengsaan kulit dan kekeringan. Oleh itu, ramai orang telah beralih kepada alternatif semulajadi untuk menghilangkan jerawat dengan cepat.

Baca juga: Aktiviti Merangsang Perkembangan Bayi Bawah 1 Tahun, Ada 8 Cara Boleh Guna!

4 CARA SEMULA JADI MENGHILANGKAN JERAWAT

cara mudah menghilangkan jerawat

Gambar hiasan: AdobeStock.

Walaupun terdapat banyak ubat jerawat semula jadi di luar sana, hanya segelintir saja yang terbukti secara saintifik untuk membantu.

Berikut adalah 4 cara semula jadi untuk menghilangkan jerawat dengan cepat, walaupun mereka mungkin mempunyai penyelidikan terhad yang menyokong keberkesanannya untuk tujuan ini.

CARA MUDAH MENGHILANGKAN JERAWAT DENGAN 4 CARA SEMULA JADI

1. GUNAKAN TEA TREE OIL

cara mudah menghilangkan jerawat

Gambar hiasan: GettyImages.

Minyak pokok teh terkenal dengan keupayaannya untuk melawan bakteria dan mengurangkan keradangan kulit. Khususnya, minyak pokok teh membantu melawan jerawat Propionibacterium dan epidermidis Staphylococcus, dua jenis bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.

Satu kajian mendapati bahawa 5% gel minyak pokok teh hampir empat kali lebih berkesan untuk mengurangkan lesi jerawat dan hampir enam kali lebih berkesan untuk mengurangkan keterukan jerawat daripada plasebo.

Rawatan minyak pokok teh juga menyebabkan kesan buruk yang lebih sedikit, termasuk kekeringan, kerengsaan dan pembakaran.  Penting untuk ambil perhatian bahawa minyak pokok teh sangat kuat dan boleh menyebabkan kemerahan dan kerengsaan apabila digunakan terus pada kulit. Atas sebab ini, ia perlu dicairkan dengan minyak pelarut (carrier oil).

Jika anda ingin mencuba minyak ini, gunakannya dengan selamat. Cuba oleskan pada kulit tangan kerana minyak pokok teh boleh menjadi sangat merengsa dan tidak boleh digunakan tanpa dicairkan dengan minyak pelarut.

CARA PENGGUNAANYA:

 1. Campurkan 1 titis minyak pokok teh dengan 1 sudu teh minyak pelarut.
 2. Celupkan kapas ke dalam adunan dan sapukan terus pada jerawat.
 3. Sapukan pelembap, jika mahu.
 4. Ulangi proses ini 1-2 kali sehari, mengikut keperluan.

2. RAWAT JERAWAT DENGAN MINYAK PATI (ESSENTIAL OILS)

cara mudah menghilangkan jerawat

Gambar hiasan: Marrakeshh – GettyImages.

Selain minyak pokok teh, terdapat banyak essential oils dengan ciri antibakteria dan anti-radang yang boleh membantu membersihkan jerawat dengan cepat.

Satu kajian saintifik yang dibuat secara meluas mendapati bahawa minyak pati kayu manis, mawar, lavender, dan cengkih melawan bakteria penyebab jerawat S. epidermidis dan P. acnes.

Rosemary dan serai juga mampu menghalang P. acnes. Selain itu, gel yang mengandungi asid asetik, oren, dan minyak pati selasih manis menghasilkan peningkatan 75% dalam kadar penyembuhan jerawat.

Seperti minyak pokok teh, essential oils sangat pekat dan boleh menyebabkan kerengsaan jika disapu terus pada kulit. Pastikan anda mencairkan essential oils dengan minyak pelarut, sapukan pada tangan sebelum menggunakannya dan hentikan penggunaan sekiranya berlaku kerengsaan.

CARA PENGGUNAANNYA:

 1. Campurkan 10 titis minyak pati dengan 1 auns (30 mL) minyak pelarut.
 2. Celupkan kapas ke dalam adunan dan sapukan terus pada jerawat.
 3. Sapukan pelembap, jika mahu.
 4. Ulangi proses ini 1-2 kali sehari, mengikut keperluan.

3. SAPUKAN TEH HIJAU (GREEN TEA) PADA KULIT

cara mudah menghilangkan jerawat

Gambar hiasan: Google.

Selain enak diminum, teh hijau juga mampu merawat jerawat. Teh hijau mengandungi flavonoid dan tanin, yang dikenali untuk melawan keradangan dan bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.

Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa orang yang berjerawat mengalami pengeluaran sebum dan jerawat berkurangan dengan ketara apabila mereka menggunakan ekstrak teh hijau 2-3% pada kulit mereka.

Terdapat segelintir produk penjagaan kulit di pasaran yang mengandungi teh hijau, tetapi sangat mudah dan kosnya lebih efektif untuk anda membuat campuran teh hijau sendiri di rumah.

CARA PENGGUNAANNYA:

 • Rendam teh hijau dalam air mendidih selama 3-4 minit.
 • Biarkan teh sejuk.
 • Sapukan pada muka anda dengan bola kapas atau sembur menggunakan botol semburan.
 • Biarkan selama 10 minit atau semalaman dan kemudian bilas muka anda dengan air.
 • Sapukan 1-2 kali sehari, mengikut keperluan. Ia boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.

4. LEMBAPKAN DENGAN LIDAH BUAYA (ALOE VERA)

cara mudah menghilangkan jerawat

Gambar hiasan: Pixabay.

Aloe vera adalah tumbuhan tropika dengan daun yang menghasilkan gel berwarna jernih. Apabila disapukan pada kulit, gel aloe vera membantu melawan bakteria, mengurangkan keradangan dan menggalakkan penyembuhan luka.

Oleh sebab itu, ia merupakan rawatan popular yang digunakan untuk pelbagai kondisi kulit termasuk psoriasis, ruam, luka dan melecur. Lidah buaya mengandungi lupeol, asid salisilik, nitrogen urea, asid kayu manis, fenol dan sulfur, yang kesemuanya menghalang bakteria yang mungkin menyebabkan jerawat.

Walaupun gel aloe vera boleh membantu menghilangkan jerawat dengan sendirinya, ia mungkin lebih berkesan apabila digabungkan dengan ubat lain.

CARA PENGGUNAANNYA:

 1. Ambil gel dari daun lidah buaya dengan sudu.
 2. Sapukan gel pada kulit anda apabila menggunakan bersama rawatan jerawat yang lain.
 3. Anda mungkin ingin cuba mencampurkannya dengan ubat rawatan lain. Kemudian sapukan ini pada kulit anda. Atau, anda boleh menggunakan ubat jerawat lain terlebih dahulu kemudian menambah gel aloe di atasnya.
 4. Ulang 1-2 kali sehari atau mengikut kesesuaian.

Sumber: Healthline

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×