Dapur

11 Tips Tanam Buah Tembikai, Nak Tumbuh Sihat & Isinya Manis Kena Ikut Langkah Ini!

109
SHARES
tips menanam buah tembikai

Kalau anda nak tahu, tanaman tembikai merupakan jenis yang ‘mesra tempat’ kerana di halaman rumah pun ia boleh tumbuh. Sekiranya, halaman rumah anda masih bertanah lapang, molek kiranya menanam benih buah ini dengan mengikuti beberapa tips menanam buah tembikai di bawah.

Hanya 11 tips dan langkah yang anda kena ikuti, barulah tembikai berisi manis dan sihat tumbuhnya!

Baca juga: 14 Tanaman Rumah Yang Mudah Ditanam, Makin ‘Berisi’ Tanah Lepas Ini!

TIPS MENANAM BUAH TEMBIKAI

tips menanam buah tembikai
Tembikai boleh ditanam walaupun di halaman rumah. Anda tidak perlukan seekar tanah untuk menanam tembikai, di sini kami akan berkongsi idea bagaimana untuk menanam tembikai di halaman rumah sahaja.

Suhu iklim Malaysia sangat sesuai untuk menanam tembikai (bertapa bertuahnya kita). Jadi anda disarankan untuk mengikuti setiap tips dan langkah-langkah seperti berikut.

11 LANGKAH MENANAM BUAH TEMBIKAI

1. BENIH TEMBIKAI

Dapatkan atau beli 1 pek kecil benih tembikai merah dan 1 pek kecil benih tembikai kuning. Fungsi benih tembikai merah adalah untuk menghasilkan buah, manakala yang kuning untuk proses pembungaan.

2. RACUN

Jika anda tidak kisah menggunakan racun serangga untuk tanaman anda, rendam benih dengan sedikit racun kulat bercampur racun serangga.

Ini akan membuatkan benih anda lebih selamat ketika pencambahan. Kemudian, semaikan anak benih ke dalam bekas semaian yang mengandungi tanah tanaman.

3. TANAH BUSUT

Buat satu busut kecil bersaiz 3 x 4 kaki dan berketinggian 6 inci dan gemburkan tanah. Tanah busut harus mengandungi bahan reputan organik (daun reput) dan baja organik.

Nilai pH untuk tanah pula diantara 6 hingga 6.8. Jangan biarkan busut ini terlindung dari cahaya matahari.

4. DAUN MUDA

Anak benih akan tumbuh bersama daun muda. Siram tanaman supaya sentiasa lembap sehingga mula mengeluarkan daun dan menjalar.

5. TANAMAN BENIH

Ambil satu benih tembikai merah dan satu benih tembikai kuning dan tanam bersebelahan. Siramkan kedua-dua anak pokok.

6. BUNGA TEMBIKAI

tips menanam buah tembikai

Tembikai kuning akan mengeluarkan bunga yang banyak, manakala tembikai merah masih lagi menjalar dan kurang mengeluarkan bunga.

7. PUTIK BUAH SULUNG

Apabila tumbuh putik buah sulung pada pangkal pokok, buangkan ia dan jangan risau kerana buah pertama akan menganggu pembesaran pokok itu sendiri.

8. BUNGA TEMBIKAI

Apabila terdapat bunga tembikai merah, kita boleh ambil bunga tembikai kuning tadi dan geselkan kepada bunga tembikai merah. Lakukan dengan lembut dan jangan kasar.

9. PUTIK POKOK

Pokok akan berputik dengan cepat. Putik berubah menjadi buah dengan cepat.

Boleh ditaburkan baja foliar disekeliling pokok dengan kuantiti yang sikit demi sikit untuk mengelak putik menjadi buruk.

10. SIRAMAN YANG KERAP

Pokok perlukan siraman yang kerap untuk membesarkan buah tembikai. Satu pokok tembikai mampu membesarkan 4 biji buah bersaiz 8 kilo sebiji. Yang berlebihan hendaklah dibuang.

11. TANDA TEMBIKAI MATANG

Buah akan matang apabila mencapai saiz . Kulit telah regang dan berbunyi pok-pok menandakan ia akan masak dan tembikai tersebut sesuai untuk dipetik.

Sumber: Akademi Flora

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×