Deko & Hias

Baru Nak Berjinak Dalam ‘Dunia Tanaman’? Ini 6 Jenis Tanah Yang Anda Perlu Tahu, Barulah Hidup Subur!

36
SHARES

Secara umumnya, ramai yang mengetahui terdapat pelbagai jenis tanah yang wujud dan tidak kesemuanya pula sesuai digunakan untuk semua jenis tanaman. Hal ini kerana, sesetengah tanaman memerlukan jenis tanah yang bersesuaian berdasarkan kriterianya.

Justeru itu, terutamanya buat para petani, mari ikuti perkongsian dari laman Facebook Pejabat Pertanian Daerah Muar di bawah mengenai jenis-jenis tanah. Semoga dapat membantu anda untuk membeli tanah yang betul sebelum bercucuk tanam.

Baca juga: Tips Beli Kerang Jenis Cengkerang Lembut Yang Segar & Tak Berpasir, Hanya Perlu…

6 JENIS TANAH YANG PATUT PETANI TAHU

Penyediaan kawasan menanam tidak kira di halaman rumah, di kebun atau di dalam pasu memerlukan jenis tanah yang sesuai untuk media benih atau anak pokok anda.

Hari ini, penulis ingin berkongsi kepada pembaca tentang jenis-jenis tanah yang wujud di sekeliling anda, juga mengetahui jenis tanah yang sesuai untuk penanaman tanaman di kebun anda.

1. TANAH LIAT

Gambar hiasan: Google.

Tanah liat mempunyai partikel yang sangat kecil dan rapat antara satu dengan lain. Ia sangat melekit ketika basah dan keras ketika kering.

Tanah liat juga sangat padat di antara jenis tanah yang lain. Disebabkan partikelnya sangat kecil dan halus, udara sangat kurang dalam tanah yakni bermaksud pengudaraan kurang baik. Tanah liat juga sangat sukar menerima air.

Apabila menanam sayuran pada tanah jenis ini, akar tumbuhan sukar bergerak. Ia juga sukar untuk digemburkan dan walaupun sudah digembur tetapi ia kembali mengeras setelah beberapa kali terkena air hujan atau siraman dari air anda.

Biasanya tanah liat berwarna kuning kemerahan. Untuk menentukan tanah anda itu jenis tanah liat kepal tanah tersebut ketika masih basah dan sekiranya ia melekit atau tanah tersebut boleh dibentuk seperti sosej maka tanah anda adalah jenis tanah liat.

2. TANAH PASIR

Gambar hiasan: Google.

Tanah pasir mempunyai partikel yang sangat besar dan longgar. Ia kering dan berderai atau peroi.

Jenis tanah ini tidak menyerap air seperti jenis tanah yang lain di mana ia cepat kering dan satu lagi sebabnya ialah partikelnya yang sangat besar.

Air akan mengalir dengat cepat menyebabkan air tidak cukup sampai pada benih atau akar tanaman. Pada tanah jenis ini, nutrient tidak bertahan lama kerana cepat hilang mengikut air mengalir keluar.

Apabila tanah pasir disinari sinaran matahari, ia cepat panas. Jika anda kepalkan tanah ini atau buat seperti bentuk sosej tetapi ia tidak membentuk maka anda mempunyai tanah jenis pasir.

3. TANAH GAMBUT

Gambar hiasan: Google.

Tanah gambut adalah warna hitam atau perang. Mempunyai bahan organik dan kandungan air yang sangat di dalamnya.

Jenis tanah ini dikelompokkan dalam tanah berorganik. Ia terbentuk kira-kira 9000 tahun dahulu dengan pereputan bahan mineral, tumbuhan dan sebagainya yang tertimbus di dalamnya.

Ketika hujan, air sangat banyak di dalamnya dan kering ketika musim kemarau.

Jenis tanah gambut di Malaysia adalah jenis tanah gambut yang dikategorikan sebagai tanah bermasalah sama seperti tanah bris dan tanah berasid sulfat. Jika anda kepal tanah ini ia seolah-olah seperti span dan boleh dibentuk.

Maka anda mempunyai tanah jenis gambut.

4. TANAH ENDAPAN

Gambar hiasan: Google.

Tanah endapan atau silty mempunyai partikel yang kecil berbanding dengan tanah pasir dan tidak hairan ia sangat lembut dan halus apabila disentuh.

Ketika lembab, ianya seakan-akan licin berbusa dan ketika anda rollkan di antara dua tangan anda, ia cepat jatuh dari tangan anda.

Tanah endapan boleh menyerap air tetapi tidak nutrient cepat hilang. Tanah jenis ini sejuk dan kering. Ia jenis mampat dan padat dan pengudaraan dalam tanah adalah bermasalah.

5. TANAH KERANJI

Gambar hiasan: Google.

Tanah keranji atau tanah seline adalah kering dan bergaram. Tumbuhan bermasalah jika ditanam pada tanah jenis ini.

6. TANAH LOAM

Gambar hiasan: Google.

Jenis tanah sesuai untuk pertanian ialah tanah loam.

Tanah ini sangat disukai oleh para pekebun dan jenis tanah yang mempunyai kandungan hampir sama di antara tanah lampung, endapan dan pasir beserta humus. Iaitu kira-kira 40 peratus pasir, 40 peratus endapan dan 20 peratus tanah liat.

Tanah loam mempunyai nilai PH yang tinggi dan kandungan kalsium.

Tanah loam berwarna hitam dan sangat gembur, lembut dan rapuh di tangan anda apabila dipegang. Ia menyerap air dengan baik untuk tanaman tetapi cepat kering.

Tanah jenis ini mempunyai daya pengudaraan yang baik yakni bebas bergerak di antara partikel tanah hingga ke akar tanaman.

Walaupun tanah loam sangat sesuai untuk tanaman tetapi jangan kecewa sekiranya tanah ini tidak terdapat di kebun anda kerana tanah-tanah jenis lain masih boleh dibaikpulih dengan baik untuk dijadikan media tanaman.

Selamat Bertani.

Sumber: Facebook Pejabat Pertanian Daerah Muar

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×