Dapur

Bukan 1 Atau 2, Tapi Ada 10 Jenis Pisau Dapur & Fungsinya Anda Kena Tahu!

10
SHARES
jenis pisau

Proses memasak tidak akan berjalan dengan lancar, sekiranya tiada pisau yang merupakan peralatan penting dan wajib ada di dapur. Namun, jenis pisau adalah berbeza-beza dan bergantung kepada bentuk dan fungsinya.

Mungkin anda hanya mempunyai satu atau dua jenis pisau dan menggunakannya pada semua jenis makanan. Sebenarnya, terdapat 10 jenis pisau seperti dikongsikan di bawah. Jika anda mempunyai semua ini, risiko cedera ketika memasak akan berkurangan. Juga, proses memasak akan lebih cepat.

Baca juga: ‘Trick’ Mee Goreng Basah Kekal Lembap, Tak Kembang & Berkuah Likat Sampai Esok!

JENIS PISAU DANG FUNGSINYA

jenis pisau

Gambar: Seward Johnson Atelier

1. Slicing knife (pisau pemotong)

Slicing knife atau pisau pemotong mempunyai bentuk yang panjang dan hujungnya yang runcing. Hampir kesemua orang mempunyai pisau ini di dapur mereka kerana fungsinya sangat penting.

Di mana, ia banyak digunakan untuk memotong daging kerana bilah pisaunya sangat tajam. Selain daging, slicing knife sering digunakan untuk menyiat ayam atau ikan sehingga tertanggal kulit sepenuhnya.

2. Boning knife

Jenis pisau seterusnya ialah pisau boning yang mempunyai bentuk panjang dengan mata pisau melengkung di bahagian hadapan. Fungsinya adalah mengasingkan daging dan tulang dengan rapi.

Bukan sahaja terdapat di dapur profesional, tetapi dapur rumah juga menggunakan pisau boning.

3. Bread knife (Pisau Roti)

Tekstur roti yang mudah hancur membuatkan ia tidak boleh dipotong dengan sebarang pisau. Jadi terdapat pisau yang khusus untuknya iaitu bread knife.

Bentuk pisau ini agak panjang terutama pada mata pisau. Perkara yang membezakannya ialah gerigi pada bilahnya. Dengan gigi ini, roti yang dipotong tidak akan hancur.

4. Carving knife

Carving knife sering dilihat di atas meja di restoran, apabila memesan stik (steak). Pisau ini digunakan untuk memotong daging, di mana ukuran pisau ini tidak terlalu besar untuk memudahkan penggunaannya.

5. Cleaver knife

Jenis pisau kelima ialah cleaver knife. Pisau ini mempunyai bentuk yang besar dengan pemegang yang kukuh.

Ia sering dilihat di kedai-kedai daging. Oleh kerana, bilah pisau ini lebar dan tajam, cleaver knife digunakan untuk memotong daging hingga tulang, dari yang lembut hingga yang keras.

Baca juga: Cara Simpan Daun Pandan Hijau Segar Berbulan, Peniaga Nasi Lemak Kena Cuba!

jenis pisau

Gambar: mdjaff

6. Utility knife

Bentuk dan fungsi utility knife tidak jauh berbeza dengan chef’s knife. Kedua-duanya digunakan di dapur profesional untuk memotong bahan makanan dengan lebih cepat dan sempurna.

Cuma yang membezakannya ialah saiznya tidak terlalu panjang. Oleh itu, anda boleh mengatakan bahawa pisau utiliti lebih praktikal.

7. Chef’s knife

Seperti namanya, chef’s knife digunakan oleh chef profesional. Ramai dari mereka enggan menukar pisau semasa proses pemotongan sehingga menggunakan pisau chef ini.

Panjangnya kira-kira 20-30 cm dan berfungsi untuk memotong sayur-sayuran, buah-buahan hingga daging dengan cepat. Tetapi ingat, pisau chef tidak boleh digunakan untuk memotong tulang, ya.

8. Mincing knife

Bentuk mincing knife sangat berbeza dengan pisau biasa. Ia mempunyai dua pegangan yang berbentuk mata pisau melengkung.

Fungsinya juga unik iaitu untuk mencincang bahan makanan sehingga halus dan sempurna. Tidak ramai yang tahu tentang pisau ini kerana ia lebih banyak ditemui di dapur profesional.

9. Fluting knife

Bentuk fluting knife juga tidak jauh berbeza dengan paring knife. Walau bagaimanapun, pisau seruling lebih biasa ditemui di restoran besar dan mewah.

Ini kerana ia berfungsi untuk menjadikan hidangan lebih menarik. Bukan itu sahaja, fluting knife juga digunakan oleh chef untuk mempercepatkan persiapan hidangan.

10. Paring Knife

Bilah paring knife berukuran 5 hingga 10 cm. Walaupun bentuknya serupa dengan slicing knife, tetapi fungsinya berbeza.

Paring knife digunakan untuk memotong sayur dan buah dengan cepat. Selain itu, pisau ini juga digunakan untuk membuang kulit udang.

Baca juga: Petua Hebat Mengenai Dunia Dapur Yang Jarang Didengari, Wanita WAJIB Tahu!

Sumber: Lamudi

FT Image: Seward Johnson Atelier / master1305

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×