Cantik

Lama Sungguh Kalau Beli Coli, Ini Tips Pilih Bra & Cara Ukur Yang Betul, Barulah Payudara Selesa!

20
SHARES
cara ukur saiz bra

Masih terdapat wanita di luar sana yang mempunyai masalah dengan cara ukur saiz bra yang betul. Malah, setiap wanita pasti tahu bahawa membeli bra baharu, boleh menjadi salah satu pengalaman membeli-belah yang paling mengelirukan dan mengecewakan!

Hal ini kerana, kaedah saiz yang membingungkan bersama-sama dengan pelbagai pilihan gaya yang tidak berkesudahan, membuatkan ia hampir mustahil untuk mencari bra yang sesuai dengan diri. Sudah pasti anda mahu memakai bra yang selesa dan membuatkan diri kelihatan bagus dan berasa hebat juga.

Baca juga: Ada 7 Jenis Sensori Untuk Anak Kenali Dari Kecil, Terutamanya Jenis Dua Terakhir Ini

cara ukur saiz bra

Gambar hiasan: Icatnews – Shutterstock.

Kebiasaannya, pekerja di bahagian pakaian dalam wanita, ada menawarkan servis percuma untuk mengukur saiz bra pelanggan. Sama ada menggunakan pita ukur atau hanya menggunakan ‘tembakan mata’ sahaja.

Di sini, tukang ukur akan mengambil dua ukuran sekiranya mengunakan pita ukur. Di mana, satu di sekeliling badan di bawah payudara anda dan satu lagi di sekitar bahagian penuh payudara anda.

Andai anda berasa segan untuk meminta bantuan orang lain, apa kata anda cuba ukur bra sendiri di rumah dengan tips di bawah sebagai panduan.

CARA UKUR SAIZ BRA MENGGUNAKAN PITA UKUR

cara ukur saiz bra

Anda boleh mengukur saiz bra sendiri di rumah dengan mengambil dua ukuran yang dinyatakan sebelum ini dengan pita ukur. Ini caranya:

1. UKUR LILIT BAJU DALAM

Ukur (inci) kawasan pinggang yang terletak betul-betul di bawah lilitan bra anda, bahagian bawah dada. Pastikan anda menarik pita pengukur dengan ketat tetapi jangan terlalu ketat.

2. UKUR SAIZ CUP

Kemudian, ukur di sekeliling badan pada bahagian payudara (di mana puting anda berada). Juga jangan terlalu ketat, cukup pastikan ia tidak terlalu longgar. Catat ukuran dalam inci.

3. KEPUTUSAN (A, B, C ATAU D)

Sebaik sahaja anda mempunyai dua nombor, anda perlu mencari perbezaan antara mereka untuk menentukan saiz cup anda. Saiz cup tolak saiz ukur lilit, perbezaan yang dicatatkan adalah saiz cup anda.

  • Jika saiz cup sama dengan saiz ukur lilit, anda adalah cawan A.
  • Jika saiz cup 1 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan B.
  • Jika saiz cup 2 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan C.
  • Jika saiz cup 3 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan D.
  • Jika saiz cup 4 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan DD.
  • Jika saiz cup adalah 5 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan E.
  • Dan sebagainya.

Sila ambil perhatian bahawa, ukuran ini adalah titik permulaan sahaja dan anda mungkin perlu mencuba banyak coli untuk mencari yang sesuai untuk anda.

TIPS MEMILIH BRA

cara ukur saiz bra

1. Pastikan jalur memanjang di sekeliling belakang anda berasa tegang tetapi tidak terlalu ketat kerana ia merupakan sumber sokongan utama daripada bra anda. Kebanyakan sokongan harus datang dari jalur bra bukan tali bra.

Pemilihan bra yang salah, akan membuatkan anda berasa sangat tidak selesa dan akan menyebabkan bonjolan atau tanda yang tidak sedap dipandang.

2. Jika cup pada bra kelihatan berkedut atau mempunyai ruang di bawah lengan, kemungkinan saiz cawan terlalu besar untuk anda. Manakala sebaliknya, jika isi di bawah lengan atau bahagian atas cup bra membonjol, itu tandanya bra yang anda pakai terlalu kecil.

3. Kalau anda memakai bra berwayar, jalur bawah di bra harus diletakkan dengan kemas pada sangkar rusuk dan harus duduk tepat di antara payudara anda untuk memberikan ruang pemisahan dan sokongan yang baik.

4. Cuba pasangkan bra pada cangkuk tengah untuk memberi banyak ruang pelarasan, kerana badan anda mungkin berubah.

5. Jangan lupa untuk melaraskan tali bra untuk mencari kedudukan yang paling selesa untuk anda.

Anda sudah pun tahu cara mengukur dan memilih bra yang betul, lepas ini tiada masalah lagi untuk membeli bra. Barulah kekal selesa sepanjang hari!

Sumber: Let’s Talk Breasts

 

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×