Cantik

6 Tips Berenang Ketika Haid Wanita Perlu Patuh, Baru Air Tak Tercemar Darah!

16
SHARES
tips berenang ketika haid

Berenang merupakan salah satu sukan yang menyeronokkan dan digemari lelaki mahupun wanita kerana ia boleh menjadikan badan lebih segar. Bagi anda yang sedang dalam haid dan ingin berenang, jangan risau. Terdapat enam tips berenang ketika haid yang selamat bagi anda yang datang bulan. Jom, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Cik Abang, Ini 5 Cara Betul Basuh ‘Barang Dalam Seluar’, Bukan Main Sembur Air Saja Tau!

TIPS BERENANG KETIKA HAID

tips berenang ketika haid

Gambar: nike

1. Pastikan keadaan fizikal dan mental anda mengizinkan

Di sini bermakna anda sihat dan kuat untuk melakukan aktiviti. Terdapat beberapa wanita yang apabila mengalaminya tidak dapat melakukan banyak aktiviti kerana perutnya sakit.

Namun, ada juga jenis yang semakin aktif dan ada juga yang tidak dapat berbuat apa-apa kerana sakit perut. Kalau nak tahu, sebenarnya berenang boleh mengurangkan sakit perut akibat senggugut.

2. Selagi berada di dalam air, darah tidak akan keluar dan mencemari air

Apabila anda berada di dalam air, tekanan air lebih besar daripada tekanan pada tubuh. Ini bermakna darah tidak akan keluar dari faraj semasa anda berada di dalam air.

3. Gunakan tampon atau menstrual cup

Walaupun darah tidak akan keluar semasa berada di dalam kolam kerana tekanan air yang tinggi menghalang ia daripada mengalir, anda boleh menggunakan saluran haid untuk mengelakkan kebocoran.

Baca juga: Elak Jadi Sarang Kuman, Fahami 4 Langkah Cuci Tuala Yang Betul!

4. Pakai pakaian yang sesuai dengan tubuh

Air boleh menyebabkan tuala wanita tidak melekat padat, beralih ke sekeliling, atau jatuh dari tempatnya. Bagi mengelakkan ini, anda boleh memakai pakaian yang sesuai dengan badan sendiri.

5. Jangan berenang ketika darah masih banyak

Apabila sedang bergelut dengan waktu haid, elakkan berenang terlebih dahulu. Biasanya dalam kitaran darah akan keluar dengan banyak pada hari kedua dan ketiga. Anda boleh mula berenang pada hari keempat dan seterusnya.

6. Jangan gunakan tuala wanita apabila darah haid tidak lagi banyak

Tidak menggunakan tuala wanita ketika ingin berenang juga adalah pilihan yang tepat apabila darah haid tidak banyak lagi keluar. Tidak menggunakan pad juga memudahkan anda bergerak ketika berenang.

Baca juga: 10 Sebab Isteri Susah Capai Klimaks, Janganlah Cik Abang Marah-Marah!

BENARKAH DARAH HAID TIDAK KELUAR KETIKA BERENANG?

tips berenang ketika haid

Gambar: freepik

Menurut Hello Sehat, darah haid tidak akan berkurang atau berhenti semasa berenang, tetapi tekanan air di dalam kolam yang akan menghalang darah keluar semasa anda berada di dalam air.

Hanya apabila anda keluar dari kolam, darah haid mungkin mengalir semula. Walau bagaimanapun, perkara yang berpotensi memalukan ini boleh dicegah dengan mudah dengan penyediaan yang teliti seperti tips di atas.

Kesimpulan

Jadi itu sahaja tips berenang semasa haid untuk wanita. Anda yang sedang datang haid atau datang bulan masih lagi boleh berenang dan tidak perlu lagi risau darah mencemari air.

Baca juga: 7 Kaedah Mudah Hilang ‘DOUBLE CHIN’, Tak Sorok Dagu Dah Lepas Ni!

Sumber: Kumparan / Hello Sehat

FT Image: zeyneporbay

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×