Dapur

HATI-HATI! Ini 7 Tabiat Tak Patut Buat Sejurus Lepas Makan, Terutamanya Makan Buah!

23
SHARES
masalah kesihatan

Anda baru lepas makan? Jauhkan diri daripada melakukan perkara-perkara ini untuk mengelakkan masalah kesihatan. Hal ini kerana, ia bukan hanya tentang cara makan dengan betul, tetapi ia adalah tabiat biasa yang mesti dielakkan sejurus selepas makan.

Baca juga: Geng Kerja Terpaksa Guna ‘Handphone’..Kena Cuba Makan Buah Melon, Hebat Cegah Mata Rosak!

MASALAH KESIHATAN AKIBAT TABIAT SELEPAS MAKAN

masalah kesihatan

Gambar: Jcomp

Pernahkah terfikir mengapa anda kekurangan nutrien penting dalam badan walaupun selepas mengekalkan diet seimbang? Sekiranya anda berasa letih walaupun mengamalkan diet yang sihat, adalah perkara biasa untuk tertanya-tanya jika berlaku ralat dalam pelan diet anda.

Wanita yang dihormati, hidangan anda baik-baik saja tetapi perkara yang dilakukan selepas makan adalah punca masalahnya. Daripada berbaring hingga menghisap rokok, terdapat banyak tabiat selepas makan yang anda lakukan dari semasa ke semasa.

Apa yang anda tidak sedar ialah tindakan yang kelihatan tidak berbahaya ini boleh mengganggu keseimbangan nutrisi makanan. Tabiat ini menghalang mekanisme penyerapan nutrisi badan anda.

Jadi, terdapat lapan perkara utama yang anda harus elak melakukannya sejurus selepas makan berat:

Baca juga: Kajian Buktikan Bersalin Bayi Lelaki Lebih Sakit Dari Bayi Perempuan!

1. Makan buah-buahan

Menurut pakar pemakanan, Manisha Chopra, buah-buahan segar adalah yang paling sihat dari semua makanan. Tetapi, apabila anda memakannya selepas makan, ia akan bercampur dengan makanan yang diambil dan mengehadkan penyerapannya. Perkara ini boleh menyebabkan masalah pencernaan dan juga mengubah nilai pemakanan makanan yang anda makan.

2. Merokok

Ramai orang sudah mengetahui perbuatan merokok memudaratkan kesihatan. Tambahan pula, merokok sejurus selepas makan sebenarnya 10 kali lebih teruk. Rokok mengandungi karsinogen yang boleh memburukkan sindrom usus besar dan juga membawa kepada kolitis ulseratif.

3. Tidur siang

Jika anda suka tidur siang selepas makan, maka sudah tiba masanya untuk mengucapkan selamat tinggal kepada tabiat yang berbahaya ini. Pada asasnya, apabila tidur selepas makan, jus pencernaan yang dihasilkan oleh perut naik dan menyebabkan pedih ulu hati. Keseluruhan proses pencernaan akan terjejas.

4. Mandi

Apabila anda mandi selepas makan, darah akan mengalir ke kulit untuk mengawal suhu badan yang boleh menyebabkan masalah penghadaman. Di mana, penghadaman memerlukan tenaga yang banyak.

5. Bersenam

Bersenam sejurus selepas makan boleh mengganggu proses penghadaman. Anda mungkin mengalami muntah-muntah, kembung perut, dan pergerakan longgar.

“Satu-satunya senaman yang ditetapkan selepas makan ialah melakukan vajrasana (pose yoga duduk yang mudah). Ia membantu proses penghadaman. Selain daripada itu, kamu harus mengelak segala-galanya,” cadang Manisha.

6. Minum teh atau kopi

Ramai di antara kita lebih suka minum teh atau kopi sejurus selepas makan. Ternyata, ia tidak baik untuk kesihatan. Sesetengah sebatian fenolik terdapat di dalamnya yang mengehadkan penyerapan zat besi. Oleh sebab itu, mereka hanya boleh diambil selepas sejam makan.

7. Minum air putih

Apabila anda minum air putih sejurus selepas makan, ia mengurangkan rembesan enzim dan jus dalam perut. Hal ini boleh menyebabkan keasidan dan kembung perut, seterusnya menyukarkan penghadaman.

“Minum air sekurang-kurangnya setengah jam sebelum makan. Selain itu, tunggu selama sejam selepas selesai makan sebelum mencapai segelas air putih”, nasihat Manisha.

Baca juga: Siapa Sangka Minyak Lemak Ayam Bantu Kurang Rasa Perit Melecur! Ini Petua Orang Dulu

Sumber: Health Shots

FT Image: istock / farknot

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×