Sihat

Ini 7 Kesan Mengerikan ASID SULFURIK Bila Terdedah Pada Tubuh Manusia!

5
SHARES
asid sulfurik

Nama sebatian kimia asid sulfurik kini menjadi perbualan hangat orang ramai terutama di media sosial. Asid sulfurik ialah sebatian kimia dengan proses pembuatan yang sangat kompleks melalui formula kimia H₂SO₄. Justeru itu, berikut adalah 7 kesan buruk asid sulfurik terhadap kesihatan manusia yang anda perlu waspada!

Baca juga: 6 Kesan Kolesterol Tinggi Pada Kaki, Itu Yang Kaki Jadi Sejuk!

ASID SULFURIK KESANNYA PADA TUBUH MANUSIA

asid sulfurik

Gambar: tahap melecur kulit terkena asid – PHM

1. Keradangan kulit dan mata

Asid sulfurik boleh menyebabkan keradangan kulit dan mata jika berlaku sentuhan secara langsung. Kecelaan kulit boleh menyebabkan luka bakar dan kerengsaan yang serius, manakala pendedahan pada mata boleh mengakibatkan kerosakan mata kekal.

2. Gangguan saluran pernafasan

Wap asid sulfurik boleh menyebabkan masalah dengan saluran pernafasan manusia. Menghirup wap ini boleh menyebabkan kerengsaan pada saluran pernafasan, batuk, sesak nafas dan juga radang paru-paru jika terdedah pada tempoh yang lama.

3. Kerosakan jangka panjang pada paru-paru

Pendedahan berulang kepada asid sulfurik boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada paru-paru. Hal ini boleh mengakibatkan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD) dan menyumbang kepada perkembangan penyakit paru-paru serius yang lain.

4. Gangguan sistem penghadaman

Asid sulfurik yang ditelan atau dihidu boleh menyebabkan masalah dengan sistem penghadaman. Perkara ini boleh mengakibatkan gejala seperti loya, muntah, sakit perut dan cirit-birit yang boleh memberi kesan serius kepada kesihatan gastrousus.

Baca juga: Orang Lelaki Elok Makan Biji Labu Sebab Tingkatkan Kualiti Sperma, Juga 3 Khasiat Lain!

Baca juga: Ini Fakta Menarik Tentang KHUNSA, Manusia Istimewa Dilahirkan Dengan 2 Alat Kelamin!

asid sulfurik

Gambar: Google

5. Keroskan gigi dan mulut

Asid sulfurik mempunyai sifat menghakis yang boleh merosakkan gigi dan tisu mulut. Pendedahan secara langsung boleh menyebabkan hakisan gigi, gusi berdarah dan masalah kesihatan mulut yang lain.

6. Risiko kanser

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pendedahan jangka panjang kepada asid sulfurik boleh meningkatkan risiko mendapat kanser paru-paru dan tekak. Zarah kecil asid sulfurik yang disedut boleh meresap ke dalam paru-paru dan meningkatkan risiko sel-sel kanser berkembang.

7. Kesan pada sistem saraf

Pendedahan kepada asid sulfurik juga boleh memberi kesan kepada sistem saraf. Sesetengah orang yang terdedah kepada jumlah asid sulfurik yang tinggi melaporkan simptom seperti keletihan, sakit kepala dan masalah kesihatan lain, yang boleh membahayakan fungsi sistem saraf.

Baca juga: Kenali ADHD, Tanda-Tanda & Rawatan Agar Anak Boleh Jalani Hidup Dengan Normal!

Sumber: Hallo Medan

FT Image: researchdive

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×