Sihat

6 Kesan Kolesterol Tinggi Pada Kaki, Itu Yang Kaki Jadi Sejuk!

2
SHARES
kesan kolesterol tinggi

Antara kesan kolesterol tinggi adalah berisiko mendapat aterosklerosis, keadaan yang boleh menyempitkan arteri dan mengurangkan aliran darah ke tisu. Secara tak langsung, membawa kepada pengumpulan di arteri dan kaki yang boleh menyebabkan Penyakit Arteri Periferi (PAD).

Sakit kaki saat bersukan merupakan gejala umum PAD. Nak tahu gejala lain, mari tatal hingga ke bawah!

Baca juga: 6 Tips Tahan Berak Bila Jalan Jauh, ‘Confirm’ Tak Tercirit Dalam Kereta!

KESAN KOLESTEROL TINGGI PADA KAKI

kesan kolesterol tinggi

Gambar: fabrikasimf

Kolesterol adalah bahan seperti lilin yang penting untuk banyak fungsi dalam badan dan bergerak melalui aliran darah. Arteri yang sihat (salur darah yang membawa darah dari jantung) mengekalkan tisu badan.

Walau bagaimanapun, kolesterol, bersama-sama dengan lemak dan bahan lain, boleh membentuk plak pada dinding arteri. Proses ini dipanggil aterosklerosis.

Orang yang mempunyai kolesterol tinggi berisiko mendapat aterosklerosis, keadaan yang boleh menyempitkan arteri dan mengurangkan aliran darah ke tisu.

Walaupun pembentukan plak ini paling terkenal sebagai punca serangan jantung dan strok, aterosklerosis boleh menjejaskan saluran darah di mana-mana di dalam badan.

Baca juga: Luar Biasa! Makan Nanas Rupanya Boleh Tingkatkan Reproduktif Lelaki

Penyakit Arteri Periferi (PAD)

Pengumpulan di arteri dan kaki boleh menyebabkan keadaan yang dipanggil Penyakit Arteri Periferi (PAD). Ia adalah penyempitan tak normal yang berlaku pada arteri periferi selain daripada arteri yang membekalkan nutrisi ke jantung atau otak.

Mempunyai penyakit arteri perifer meningkatkan risiko serangan jantung, strok, dan keadaan kesihatan serius yang lain.

Baca juga: 20 Negara Dengan Ukuran Zak** Paling Besar Dunia, Malaysia Di Kedudukan Ini!

6 GEJALA DI KAKI AKIBAT PENYAKIT ARTERI PERIFERI (PAD)

Berikut merupakan gejala di kaki akibat PAD:

1. Kaki sakit sewaktu bersukan

Tanda umum penyakit arteri perifer ialah sejenis sakit otot yang dikenali sebagai klaudikasio, yang merangkumi kesakitan, kekejangan, kebas dan keletihan. Sakit ini terjadi saat berjalan atau aktiviti fizikal lainnya.

Keadaan ini sering berlaku di kaki, tetapi juga boleh berlaku di punggung, pinggul, paha, kaki, atau kaki. Kesakitan biasanya berlaku di otot di mana arteri terjejas oleh kolesterol dan lemak.

Dengan aktivitas fisik, otot butuh darah ekstra untuk mendukung olahraga, tetapi arteri yang menyempit mencegah aliran darah yang cukup. Badan menggunakan kesakitan sebagai amaran bahawa otot mengalami tekanan akibat aliran darah yang tidak mencukupi. Berdiri dan berehat memerlukan aliran darah yang lebih sedikit ke otot, sehingga mengurangkan kesakitan.

Secara amnya, kesakitan yang bermula dengan senaman boleh hilang selepas otot yang terjejas berehat. Walau bagaimanapun, dengan aktiviti fizikal yang berterusan, kesakitan boleh kembali. Ini dikenali sebagai klaudikasi intermiten.

Sebagai contoh, sakit mungkin bermula selepas berjalan pada jarak tertentu, hilang dengan duduk lama dan kemudian kembali selepas berjalan dalam jarak yang sama.

2. Kaki terasa sejuk

Jika anda mempunyai penyakit arteri periferal, anda mungkin merasa kaki sejuk ketika menyentuhhnya.

Aliran darah membantu menjaga anggota badan dan kaki tetap hangat. Apabila arteri tersumbat sebahagiannya oleh kolesterol dan lemak, ia menjadi sukar bagi tubuh untuk mengalirkan darah ke kawasan yang jauh dari jantung untuk mengekalkan suhu yang stabil

3. Kuku kaki menebal

Penyakit arteri periferal boleh menyebabkan perubahan pada kuku kaki. Menurut Health, kuku kaki mungkin tumbuh lebih perlahan atau menjadi tebal, berubah bentuk, atau berubah warna (distrofi kuku).

Pendarahan kronik yang disebabkan oleh penyempitan atau penyumbatan arteri yang membekalkan darah ke kaki boleh menyebabkan kuku berubah dari semasa ke semasa.

Baca juga: Ini Fakta Menarik Tentang KHUNSA, Manusia Istimewa Dilahirkan Dengan 2 Alat Kelamin!

4. Denyut nadi lemah atau tidak ada

Penyakit arteri periferi (PAD)

Gambar: freepik

Dengan peredaran yang mencukupi, nadi biasanya boleh dirasai di kaki dari pengemaman jantung.

Apabila aliran darah menurun, doktor mungkin dapat mengesan perubahan semasa memeriksa denyutan jantung. Dengan penyakit arteri perifer, denyut nadi mungkin lemah atau hilang, terutamanya denyut nadi kaki.

5. Atrofi otot

Atrofi otot atau penurunan jumlah otot boleh menjadi akibat penyakit arteri periferal. Sesetengah orang dengan penyakit arteri perifer menunjukkan penurunan keseluruhan pada betis atau otot kaki yang lain.

Pengurangan aliran darah ke otot juga mengurangkan penghantaran oksigen dan tenaga. Ini boleh menyebabkan perubahan struktur otot dan dikaitkan dengan penurunan pergerakan orang dengan penyakit arteri perifer.

6. Perubahan pada kulit dan rambut

Orang yang mempunyai penyakit arteri perifer boleh mempunyai kulit yang halus dan licin. Bulu kaki juga boleh hilang atau tumbuh lebih lambat. Warna kulit juga boleh berubah, mungkin lebih gelap (hiperpigmentasi) daripada biasa. Pada masa akan datang, ia boleh berubah menjadi biru (sianosis).

Lama kelamaan, kekurangan aliran darah ke kulit dan sel-sel rambut di kaki menyebabkan perubahan ini.

Kesimpulan

Kolesterol tinggi adalah salah satu daripada beberapa faktor yang boleh menyebabkan pembentukan plak di dalam pembuluh darah. Pembuluh darah yang sempit atau tersumbat di kaki boleh menyebabkan penurunan aliran darah, peredaran yang lemah, dan gejala penyakit arteri periferal.

Keadaan ini berpotensi menyebabkan kesakitan apabila berjalan, penurunan kadar nadi, perubahan kulit, atau rasa sejuk di kaki.

Baca juga: 5 Khasiat Ulam Raja Ternyata Bagus Untuk Penyakit 3 Serangkai, Luar Biasa!

Sumber: IDN Times

FT Image: javi_indy

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×