Asuh

Mommy Daddy Jangan Rasa Nak Nangis Dulu, Ini 7 Tips Kawal Anak Tantrum!

3
SHARES
tips kawal anak tantrum

Saat anak sedang tantrum, mommy dan daddy pasti akan pening kepala dengan kerenah mereka sampai tidak tahu cara untuk mengatasinya. Disebabkan itu, Pakar Psikiatri, Doktor Rozanizam Zakaria ada berkongsi tujuh tips kawal anak tantrum yang boleh membantu anda.

Kalau nak tahu perkataan tantrum sering diguna pakai untuk menggambarkan kanak-kanak yang menangis berguling-guling kerana tidak dapat apa yang diinginkan. Jadi, mommy daddy usah risau kerana anda mampu menenangkan mereka dengan tips kawal anak tantrum di bawah ini. Jom cuba!

Baca juga: Mak Ayah Boleh Amal Doa Jauhi Zina Ini Untuk Anak, Baca Untuk Diri Sendiri Pun Boleh..

TIPS KAWAL ANAK TANTRUM

tips kawal anak tantrum

Gambar: freepik

1. Kekal tenang

Ingat bahawa tantrum adalah sebahagian normal dalam perkembangan kanak-kanak, dan bertindak balas dengan kekecewaan atau kemarahan boleh memburukkan lagi keadaan. Tarik nafas dalam-dalam dan kekal setenang mungkin.

2. Pastikan keselamatan anak

Jika tantrum berlaku dalam persekitaran yang berpotensi tidak selamat, pindahkan anak anda ke kawasan yang selamat untuk mengelakkan kemalangan atau kecederaan. Contohnya membimbing mereka secara perlahan-lahan daripada bahaya atau membawa mereka ke ruang yang lebih senyap.

3. Tunjukkan empati

Cuba fahami perasaan anak anda dan akui emosi mereka. Gunakan pernyataan empati seperti, “mama nampak kami marah betul sangat sekarang” atau “Babah faham anda kecewa.”

4. Gunakan bahasa mudah

Semasa tantrum, anak anda mungkin sukar untuk memproses penjelasan yang rumit. Gunakan bahasa yang mudah untuk mengesahkan perasaan mereka dan menawarkan keselesaan.

5. Tawarkan distraction atau pilihan

Jika boleh, tawarkan aktiviti atau pilihan alternatif untuk mengalihkan tumpuan dan perhatian mereka daripada pencetus kemarahan. Sebagai contoh, anda boleh mencadangkan mainan lain untuk dimainkan atau bertanya sama ada mereka mahukan snek.

6. Elakkan mengalah

Walaupun ia mungkin menggoda untuk memberi anak anda apa yang mereka mahu untuk menghentikan tantrum, ini boleh menguatkan tingkah laku. Berpegang pada sempadan anda dan elakkan menyerah kepada tuntutan semasa tantrum.

7. Tetapkan limit dan sempadan

Kanak-kanak memerlukan sempadan yang konsisten, dan menetapkan had pada tingkah laku yang tidak sesuai adalah penting. Selepas tantrum reda, terangkan peraturan dengan tenang dan bincangkan cara alternatif untuk menangani kekecewaan atau kekecewaan.

Ingat bahawa setiap kanak-kanak adalah unik, dan apa yang berkesan untuk seseorang mungkin tidak berkesan untuk yang lain. Bersabar dan fleksibel dalam pendekatan anda untuk menguruskan tantrum.

Jika tantrum adalah kerap, teruk atau menjejaskan kehidupan harian anak anda, pertimbangkan untuk mendapatkan penilaian lanjut oleh doktor.

Baca juga: Sebelum Anak Pergi Sekolah, Bagi Minum Herba Saffron, Otak Cerdas & Ilmu Mudah Masuk!

Sumber: Dr Rozanizam Zakaria

FT Image: parenting for brain

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×