Sihat

7 Punca Sperma BOCOR Tanpa Sedar, Jom Semak Dulu!

17
SHARES
sperma sihat

Keluarnya sperma sihat semasa ejakulasi adalah perkara biasa yang berlaku. Namun, bagaimana jika sperma keluar tetapi anda tidak merasakannya?

Keadaan ini dialami oleh sesetengah lelaki pada masa yang tidak sesuai. Bukan sahaja semasa melakukan hubungan seks, ia boleh berlaku secara tiba-tiba tanpa sebarang isyarat. Nak tahu lebih lanjut sebab-sebab sperma sihat keluar tanpa sedar, teruskan baca artikel ini.

Baca juga: 11 Manfaat Hubungan Intim Di Waktu Pagi, Lebih Tahan Lama & Bakar Kalori Lebih Banyak, WOW!

SPERMA SIHAT

sperma sihat

Gambar: freepik

Menurut Pakar Obstetrik & Ginekologi RSIA Bina Medika, Dr. Ingrid Felicia Oscilia Wengkang, pelepasan sperma tanpa disedari adalah perkara biasa terjadi pada sesetengah lelaki. Di mana, pada asasnya, apabila lelaki terangsang zakarnya akan mengeluarkan cecair pra ejakulasi atau precum yang merupakan cecair yang dirembeskan sebelum ejakulasi.

Menurut Planned Parenthood, keadaan ini biasanya berlaku tanpa disedari dan tiba-tiba zakarnya menjadi basah.

Walaupun ia termasuk cecair sebelum ejakulasi, ia tidak menolak kemungkinan ia juga boleh mengandungi sperma. Walaupun ia biasa, ia boleh menjadi tanda penyakit pada pesakit. Lebih-lebih lagi, jika anda mengalami gejala lain dan merasa tidak selesa untuk sementara waktu.

Bagi lebih memahami penjelasan ini, mari ketahui apakah punca atau faktor lain yang menyebabkan kebocoran sperma yang tidak normal.

7 SEBAB SPERMA KELUAR TANPA SEDAR

1. Ada rangsangan seksual

Apabila mendapat rangsangan seksual, zakar akan menghasilkan cecair pra-ejakulasi atau precum. Ini berbeza dengan ejakulasi semasa orgasme, air pra-ejakulasi ini mempunyai jumlah yang berbeza pada setiap lelaki. Selain itu, warnanya cenderung cerah dan tebal.

Secara fisiologi, cecair pra-ejakulasi berfungsi untuk membantu keadaan sperma supaya mereka boleh hidup dalam keadaan yang sesuai dengan sifatnya.

“Jadi, kemungkinan besar terdapat kandungan sperma dalam cecair pra-ejakulasi dan boleh menyuburkan telur,” ujar Dr. Ingrid.

2. Mimpi basah

Semasa mimpi basah, remaja atau lelaki dewasa mungkin mengalami pelepasan sperma tetapi tidak merasakannya. Ini boleh berlaku apabila alat kelamin lelaki dirangsang daripada geseran dengan cadar atau semasa mimpi seksual.

Selalunya, mimpi basah menyebabkan beberapa kebocoran air mani dan bukannya ejakulasi penuh.

3. Masalah prostat

Terdapat beberapa keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan kebocoran sperma sihat. Salah satunya ialah masalah prostat. Di mana, prostat adalah kelenjar yang menghasilkan air mani.

Fungsinya untuk membantu membawa sperma melalui uretra dan keluar melalui zakar. Masalah pada prostat boleh menyebabkan sperma keluar tanpa merasainya.

Baca juga: Wah! Nak Tambah Berat Badan Tak Perlu Risau Kolesterol, Makan Ubi Kayu Saja

4. Kanser Prostat

sperma sihat

Gambar: freepik

Selain itu, kanser prostat pada lelaki juga boleh menyebabkan sperma sihat keluar tanpa disedari. Kanser prostat juga boleh menyebabkan gejala lain seperti:

 • Kesukaran atau kesakitan semasa buang air kecil
 • Sakit di bahagian pinggul
 • Gangguan ejakulasi
 • Darah dalam air mani

Menurut Mayo Clinic, semakin cepat ia dirawat, semakin besar peluang untuk disembuhkan.

5. Cedera pada sistem saraf

Menurut doktor Ingrid, hubungan kompleks antara otak, sumsum tulang belakang dan saraf mestilah berperanan dalam proses ejakulasi.

Apabila terdapat kecederaan pada sistem saraf, perubahan pada ejakulasi boleh berlaku. Ini menyebabkan keluarnya sperma tetapi tidak dapat dirasakan atau kebocoran air mani.

6. Sejarah perubatan

Sebilangan sejarah perubatan yang dialami boleh mencetuskan pelepasan sperma tanpa disedari. Ini termasuk:

 • Warga emas
 • Jangkitan atau kecederaan
 • Pembedahan pada sumsum tulang belakang atau pangkal paga
 • Kencing manis
 • Strok

Keadaan perubatan yang menjejaskan saraf seperti multiple sclerosis juga boleh mengubah fungsi seksual dan ejakulasi.

7. Kesan sampingan ubat-ubatan

Ubat-ubatan seperti antidepresan, penstabil mood dan hormon juga boleh menyebabkan kebocoran air mani. Di samping itu, ubat-ubatan ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan lain seperti:

 • Libido yang rendah (nafsu seks menurun)
 • Ejakulasi terlambat
 • Disfungsi ereksi

Jika kesan sampingan seksual ini melebihi manfaat ubat yang diambil, maka anda harus berjumpa doktor. Kemudiannya, doktor akan sediakan ubat alternatif yang lain.

Kesimpulan

Keluarnya sperma tanpa disedari kadang-kadang adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Kebocoran sperma juga tidak membahayakan kesihatan.

“Bagaimanapun, keadaan ini boleh menyebabkan kebimbangan, kesusahan dan kekecewaan yang ketara,” jelas Dr. Ingrid. Sekiranya kebocoran berlaku secara kerap atau jumlah cecair yang membimbangkan, segera berjumpa doktor.

Baca juga: Beronani Semasa Haid, Kurang Terus Rasa Senggugut! Biar Betul?

Sumber: Orami.co

FT Image: tvonenews

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×