Cantik

Awas Leher Kerak Kehitaman, Ia Bukan Daki. Mungkin Tanda Kepada Penyakit Serius!

12
SHARES
leher berkerak kehitaman

Tanda kehitaman yang terdapat di leher, terutamanya di kawasan leher mungkin dianggap sebagai daki. Namun, tahukah anda gejala leher berkerak kehitaman ini, dinamakan sebagai black neck.

Ia menggambarkan keadaan kulit pada leher yang kelihatan lebih gelap daripada kulit di sekelilingnya. Adakah ia berbahaya? Justeru itu, ikuti penulisan lanjut di bawah untuk mengetahui punca dan rawatan gejala ini.

Baca juga: Ada Bunyi Kentut Dari Miss V, Tapi Tak Berbau? Ketahui Apa Itu Kentut Faraj!

LEHER BERKERAK KEHITAMAN

leher berkerak kehitaman

Black neck ialah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan kulit pada leher anda kelihatan lebih gelap daripada kulit sekelilingnya. Perubahan warna ini boleh membuat anda khuatir dan tidak yakin pada diri. Namun, dalam kebanyakan kes, ia bukanlah perkara yang perlu dibimbangkan dan tidak berjangkit dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, di dalam beberapa kes, black neck ini mungkin merupakan tanda amaran kepada sesuatu yang lebih serius. Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa doktor untuk mencari punca dan memulakan sebarang rawatan yang diperlukan.

LEHER BERKERAK KEHITAMAN: GEJALA BLACK NECK

Gejala utama black neck adalah kegelapan kulit pada leher. Dalam sesetengah kes, kegelapan juga boleh menjejaskan bahagian lain pada badan anda, seperti di ketiak.

Gejala lain termasuklah:

 • Kulit menebal.
 • Tekstur kulit yang seakan kain baldu apabila disentuh.
 • Kegatalan.

Jika kegelapan ini muncul secara tiba-tiba, berjumpalah doktor kerana ia boleh menjadi tanda awal yang lebih serius.

PUNCA-PUNCA BLACK NECK

leher berkerak kehitaman

Kegelapan pada leher mungkin disebabkan oleh pelbagai keadaan termasuk yang seperti berikut:

1. ACANTHOSIS NIGRICANS (AN)

Acanthosis nigricans (AN) adalah keadaan kulit menjadi gelap dan tebal dan tekstur kulit seakan kain baldu. Ia boleh muncul pada leher, dalam lipatan kulit dan tempat lain pada badan.

AN paling biasa ditemui di kawasan ketiak, tetapi kadang-kadang di lipatan lain seperti pangkal paha. Ia boleh berlaku pada lelaki, wanita dan kanak-kanak.

Selain itu, AN bukanlah penyakit juga tidak berjangkit atau berbahaya. Ia paling kerap berkaitan dengan tahap insulin seseorang dan sering dilihat pada mereka yang mempunyai pradiabetes atau diabetes.

Kanak-kanak yang menghidapi AN mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2.

Keadaan lebih serius yang ditunjukkan oleh AN termasuklah:

 • Penyakit Cushing.
 • Barah.
 • Gangguan hormon.
 • Obesiti.

AN juga mungkin disebabkan oleh pelbagai ubat dan suplemen termasuk niasin, pil kawalan kelahiran, prednison dan kortikosteroid lain. Rawatan biasanya merawat punca awal AN. Jika itu tidak berjaya maka, anda mungkin diberi rawatan untuk kulit seperti retinoid atau krim vitamin D.

2. DERMATITIS NEGLECTA

leher berkerak kehitaman

Dermatitis neglecta adalah keadaan kulit seseorang berubah warna kerana ia tidak dicuci dengan betul. Ia berlaku selepas peluh, bakteria, sebum dan bahan lain terkumpul akibat kekurangan kebersihan.

Juga dikenali sebagai “dermatosis yang tidak dicuci”, ia adalah masalah yang jarang berlaku tetapi mudah dirawat dengan menyental kawasan tersebut dengan sabun, air atau alkohol dan dicegah melalui penjagaan kebersihan diri.

3. PIGMENTASI KULIT AKIBAT UBAT

Hiperpigmentasi kulit mungkin berlaku akibat beberapa ubat, termasuk senarai di bawah ini tetapi tidaklah terhad kepada mereka sahaja:

 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).
 • Fenitoin.
 • Antimalaria.
 • Amiodarone.
 • Ubat antipsikotik.
 • Tetrasiklin.

Perubahan warna boleh muncul di mana-mana bahagian badan, termasuk leher. Warnanya terdiri daripada coklat gelap hingga biru-hitam.

Ia biasanya akan sembuh sebaik sahaja ubat yang menyebabkannya, dihentikan. Walau bagaimanapun, perubahan warna juga boleh menjadi jangka panjang atau kekal. Dalam kes tersebut, rawatan laser mungkin dapat menghilangkan hiperpigmentasi.

RAWATAN BLACK NECK

leher berkerak kehitaman

Merawat punca awal yang menyebabkan leher anda menjadi gelap adalah kunci untuk menghilangkannya dan mencegahnya daripada berulang. Dalam sesetengah kes, perubahan warna mungkin hilang apabila ia dirawat atau dalam kes hiperpigmentasi akibat dadah, apabila ubat dihentikan.

Sebagai contoh, kebanyakan AN disebabkan oleh rintangan insulin, yang selalunya boleh diselesaikan dengan penurunan berat badan.

Pilihan rawatan untuk black neck termasuk yang berikut:

 • Pengelupasan (exfoliation).
 • Ubat preskripsi termasuk asid salisilik, Retin-A, dan asid alfa hidroksi, serta ubat jerawat oral.
 • Chemical peels.
 • Rawatan laser.

KESIMPULAN

Black neck bukanlah keadaan yang berbahaya atau berjangkit dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius. Jadi, anda harus berjumpa doktor pada tanda-tanda awal kulit anda menjadi gelap.

Mereka boleh membantu mendiagnosis dan merawat punca serta membincangkan pilihan rawatan untuk membantu kulit anda kembali kepada warna asalnya.

Sumber: Healthline

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×