Sihat

Ada Bunyi Kentut Dari Miss V, Tapi Tak Berbau? Ketahui Apa Itu Kentut Faraj!

45
SHARES
kentut faraj

Pernahkah anda mendengar fenomena kentut faraj? Ia mengeluarkan bunyi tetapi tidak mengeluarkan bau. Malah, ia tidak keluar melalui lubang dubur, tetapi melalui lubang faraj. Menarik bukan?

Perkara normal ini sering terjadi kepada wanita, terutamanya sewaktu berjimak bersama pasangan. Walaupun begitu, ia boleh menggugat keseronokan seksual kerana timbulnya perasaan malu, sekiranya anda dan pasangan tidak mengakui kewujudannya.

Baca juga: Ibu Ayah, Luangkan Masa 15 Minit Bermain Dengan Anak Setiap Hari, Ini Sebabnya! Tak Lama Pun

KENTUT FARAJ, INI ANDA PERLU TAHU MENGENAINYA

kentut faraj

MAKSUD KENTUT FARAJ?

Kentut faraj juga dirujuk sebagai kembung faraj (vaginal flatulence), selain digelar dengan nama lainnya, queefing.

Ia adalah fungsi badan yang tidak disengajakan berlaku, apabila udara yang terperangkap dilepaskan dari vagina. Pelepasan udara ini adalah kentut faraj.

Apabila udara dilepaskan, anda mungkin mendengar bunyi yang serupa dengan kentut. Walau bagaimanapun, tidak seperti perut kembung, kentut faraj tidak mengeluarkan sebarang bau. Walaupun tidak ada bau, bunyinya boleh timbul rasa yang memalukan.

Perlu diingatkan juga, kentut faraj adalah fenomena yang sangat normal.

PUNCA BERLAKUNYA QUEEFING

kentut faraj

Udara boleh memasuki saluran faraj dalam beberapa cara, tetapi hasilnya sentiasa sama iaitu udara terperangkap yang membentuk gelembung udara dalam faraj. Tetapi mengapa queefing berlaku?

1. SENAMAN YOGA ATAU REGANGAN

Pergerakan semasa melakukan aktiviti seperti senaman atau regangan juga boleh menghasilkan udara dalam faraj. Walaupun apa-apa jenis senaman boleh menyebabkan queef, postur tertentu yoga sangat terdedah untuk menyebabkan queefing.

Inversi adalah postur yang paling biasa yang menyebabkan queefing. Posisi kepala dan bahu diterbalikkan ke bawah boleh membuatkan anda lebih terdedah kepada berlakunya hal ini.

Malah, apa-apa sahaja yang memerlukan kekuatan di kawasan perut dan lantai pelvis boleh menyumbang kepada queefing.

2. SEMASA HUBUNGAN SEKS

Pergerakan zakar atau objek (jari, tampon, mainan seks) masuk dan keluar dari faraj juga boleh memasukkan udara cepat terperangkap. Apabila zakar dikeluarkan, gas dibebaskan. Seks oral juga boleh memasukkan udara ke dalam faraj.

Dalam kes seperti ini, queefing hanyalah fungsi badan yang normal dan tiada apa yang perlu dibimbangkan.

3. GANGGUAN LANTAI PELVIS (PELVIC FLOOR DYSFUNCTION)

Otot lantai pelvis yang kuat membantu mencegah inkontinens, perut kembung yang tidak terkawal dan queef.

Bagi kebanyakan wanita, kehamilan menyebabkan lantai pelvis mereka lemah, yang boleh menyebabkan gangguan lantai pelvis. Ini adalah apabila lantai pelvis secara tidak cekap mengetatkan dan mengendurkan otot.

Sesetengah wanita mengalami inkontinens yang kerap apabila ini berlaku, atau mereka mungkin merasakan keperluan untuk membuang air kecil lebih banyak. Sesetengah akan mengalami queefing lebih daripada biasa.

4. FISTULA FARAJ (VAGINAL FISTULAS)

Kadangkala, akibat daripada kecederaan, pembedahan atau jangkitan, fistula faraj boleh berkembang yang juga menyebabkan queefs. Fistula faraj ialah bukaan yang tidak normal pada sambungan antara faraj dan organ lain seperti rektum, kolon atau pundi kencing.

Dalam hal ini, bantuan pasukan perubatan amat diperlukan untuk membuat penilaian dan memberikan rawatan kepada anda.

LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN

kentut faraj

Selalunya, tidak banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kentut faraj. Namun, terdapat teknik tertentu yang boleh membantu anda memikirkan cara untuk mengelakkan queefing semasa hubungan seks atau semasa bersenam.

1. AKTIVITI SEKSUAL

Apabila anda melakukan aktiviti seksual, cuba kekalkan jari, alat mainan seks atau zakar di dalam faraj anda dengan mengurangkan pergerakan masuk dan keluar. Ini menghalang udara daripada masuk ke dalam faraj dengan mudah.

Anda boleh cuba mengekalkannya di dalam sambil menukar posisi seksual juga. Ha ini kerana, ia adalah masa yang sesuai untuk udara memasuki saluran faraj. Menggunakan jumlah pelincir yang betul juga boleh membantu.

2. SENAMAN YOGA

Apabila melakukan yoga, lakukan postur Mula Bandha yang boleh membantu dengan berperanan sebagai menguatkan dan memegang otot. Ini dilakukan dengan menekan lantai pelvis anda dan menarik otot ke atas dan masuk.

Melakukan ini boleh membantu menghalang udara daripada memasuki faraj anda. Anda juga boleh mengelakkan postur yang paling biasa menyebabkan queefing semasa yoga, seperti menerbalikkan badan menghadap ke bawah dan penyongsangan.

3. SENAMAN KEGEL

Salah satu cara terbaik untuk membantu mencegah queefing adalah menguatkan otot lantai pelvis anda dengan senaman Kegel yang kerap. Ia untuk mengetatkan otot faraj anda. Menahannya selama beberapa saat dan kemudian melepaskannya sebelum diulangi kembali.

Terapi fizikal lantai pelvis juga boleh membantu.

KESIMPULANNYA

Kentut faraj atau queefing adalah fungsi badan yang normal. Ia tidak perlu dimalukan dan perkara yang sangat biasa dialami oleh kebanyakan wanita.

Jika ia berlaku sewaktu berjimak, anda dan pasangan boleh sahaja mengakui kewujudannya sebagai memperbaiki sebarang kejanggalan yang muncul. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah jangan biarkan ia merosakkan pengalaman hubungan seksual anda.

Namun sekiranya, kentut faraj berkaitan dengan keadaan perubatan yang serius, pastikan anda berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan yang diperlukan.

Sumber: Flo Health

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×