40 Minggu

Cara Nak Bezakan Darah Haid Atau Darah Keguguran, Kena Tahu Supaya Tak Menyesal!

21
SHARES
beza darah haid

“Alamak! Darah apa yang meleleh keluar ni! Aduh, tak tahu nak beza darah haid ke darah keguguran ni..”

Menjadi seorang wanita yang sudah berkahwin khususnya, sudah pasti anda akan ternanti-nanti sama ada haid pada bulan tersebut akan datang atau tidak. Malah ada juga dalam kalangan anda yang tidak sedar bahawa sudah hamil dan terkejut secara tiba-tiba ada darah mengalir keluar dari faraj. Darah apa ini?

Penting untuk anda tahu membezakan antara darah haid dan darah keguguran supaya mudah proses untuk hamil. Lepas ini, anda tidak lagi terkejut dan dapatkan rawatan dari pakar dengan kadar segera.

Baca juga: Masalah Suami Selalu Komplain ‘Tak Puas’, Rupanya Anda Alami 5 Tanda Miss V Longgar

APA BEZA DARAH HAID DAN DARAH KEGUGURAN

beza darah haid

Bukannya selalu mudah untuk membezakan antara tempoh dan kehilangan kehamilan awal, yang pernah dipanggil keguguran. Kadangkala, keguguran boleh berlaku sebelum orang itu menyedari bahawa mereka hamil.

Keguguran boleh berlaku pada sekitar 10% kehamilan yang telah disahkan oleh ujian. Sekitar 80% keguguran berlaku pada trimester pertama, 12 minggu pertama kehamilan.

Apabila seseorang mengalami keguguran di awal kehamilan, mereka mungkin mengalami pengalaman yang sama seperti semasa haid, termasuk:

-Pendarahan faraj
-Sakit perut
-Ada pembekuan darah atau tisu

Bagaimana jenis darah ini berbeza?

Seperti yang anda ketahui, corak haid adalah berbeza bagi setiap orang dan ia berubah mengikut peredaran masa. Pendarahan mungkin menjadi lebih berat atau berlaku kemudian, dan ini mungkin perubahan semula jadi atau mungkin menunjukkan bahawa orang itu telah hamil.

Tanda-tanda bahawa seseorang mungkin mengalami keguguran dan bukan haid, adalah:

Kekejangan bahagian bawah perut: Kekejangan juga biasa berlaku semasa haid, tetapi semasa keguguran, mungkin terdapat pengecutan otot yang kuat dan sakit di bahagian bawah belakang dan pelvis.

-Darah beku : Mungkin juga terdapat bekuan darah yang berwarna kelabu atau putih.

-Pendarahan: Semasa keguguran, pendarahan boleh berlaku secara tiba-tiba, dan mungkin lebih banyak daripada haid. Pendarahan akan berkurangan dalam beberapa hari, tetapi ini boleh mengambil masa sehingga 2 minggu.

Rasa mual dan payudara lembut: Jika gejala kehamilan ini telah berlaku, ia mungkin hilang. Walau bagaimanapun, ia juga boleh memberi isyarat haid.

Penting untuk anda tahu juga bahawa jika seseorang mengalami keguguran, haid seterusnya mungkin bermula selepas 4-6 minggu, dan anda mungkin mengalami ovulasi selepas 2 minggu.

Jangan terkejut apabila lendir atau lelehan faraj mungkin licin dan jelas beberapa hari sebelum ovulasi. Seseorang juga mungkin melihat kenaikan suhu badan mereka semasa beristirehat.

beza darah haid

*Paling penting adalah untuk mendapatkan konsultasi dari pakar jika tidak dapat menentukan sama ada darah yang keluar adalah darah haid atau darah keguguran. Ini juga nak elakkan dari anda mengalami gangguan emosi. 

Baca juga: Ada Benjolan Misteri Di Ketiak, Bukan Sebab Kanser Payudara Je Tapi 9 Penyakit Ini Juga..

Sumber: Medical News Today

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×