40 Minggu

Lenguh Bila Hamil Asyik Tidur Mengiring Ke Kiri, Bahaya Ke Kalau Mengiring Ke Kanan Pula?

22
SHARES
posisi tidur ketika hamil

“Aduh, lenguhnya setiap kali nak tidur. Nak tidur ke kanan katanya tak boleh, jadi apa posisi tidur ketika hamil yang okay?”

Menjadi dugaan buat ibu hamil semua apabila tidak jumpa posisi yang betul untuk tidur dengan selesa setiap malam. Menurut pakar katanya ibu hamil kena tidur mengiring ke kiri sahaja dan tidak boleh ke kanan kerana berisiko. Lenguh dibuatnya!

Jadi, ramai dalam kalangan ibu-ibu yang tertanya sama ada boleh atau tidak mereka tidur dengan mengiring ke kanan pula. Bahaya atau tidak?

Baca juga: 15 Tanda Pelik Yang Muncul Ketika Hamil, Kalau Ada Salah Satu, Ia Normal, Cuba Semak!

POSISI TIDUR KETIKA HAMIL: BOLEH KE TIDUR MENGIRING KANAN?

posisi tidur ketika hamil

Berdasarkan laporan kesihatan dari National Institute of Health, kebanyakan pakar telah lama menasihati wanita hamil untuk tidur mengiring ke kiri. Hal ini kerana kajian terdahulu menunjukkan bahawa tidur mengiring ke sebelah kanan dapat meningkatkan risiko berikut:

-Stillbirth
-Mengurangkan pertumbuhan janin
-Berat bayi lahir rendah
-Pre-eclampsia

Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian terkini menunjukkan bahawa terlampau ikut mengiring pada sebelah kiri untuk tidur mungkin tidak diperlukan lagi.

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) berkata, tidur mengiring ke kiri atau kanan semasa mengandung adalah selamat.

POSISI TIDUR YANG MANA SELAMAT?

1.Tidur mengiring

Kedudukan tidur yang terbaik semasa mengandung adalah di sisi anda atau secara mengiring. Ini adalah penting terutamanya semasa trimester kedua dan ketiga anda, apabila berat janin lebih cenderung untuk memampatkan saluran darah utama.

Apabila saluran darah ini menjadi mampat, ia boleh menghentikan aliran darah ke rahim seterusnya mungkin mengurangkan aliran darah ke janin. Di samping itu, anda mungkin berasa pening atau pening.

2.Tidur melentang

Pakar ada mengatakan untuk anda mengelakkan tidur secara telentang bagi tempoh yang lama selepas kira-kira 20 minggu usia kehamilan. Kenapa begitu?

Menurut pakar, tidur telentang semasa kehamilan lewat meningkatkan peluang stillbirth dan boleh mengakibatkan darah mengalir ke otak janin dengan mengorbankan organ penting yang lain. Jadi, meletakkan bantal di belakang anda akan membantu dan menghalang daripada sakit belakang semasa tidur.

3.Tidur meniarap

ACOG mengatakan bahawa tidur meniarap tidak memberikan apa-apa masalah pada bulan-bulan awal kehamilan; namun, ia secara semula jadi akan menjadi tidak selesa apabila perut anda semakin membesar.

Ia boleh mencabar untuk tidur semasa mengandung. Selain perut anda yang semakin membesar, yang menjadikannya lebih sukar untuk selesa, anda juga terhad dalam memilih posisi. Jadi, boleh cuba tips ini supaya mudah tidur:

-Kurangkan kekerapan ke bilik air dengan mengehadkan pengambilan air sebelum tidur

-Jangan ambil minuman berkafein, terutamanya sebelum tidur

-Bersenam setiap hari untuk menghabiskan tenaga dan mengurangkan risiko kekejangan kaki pada waktu malam (cuba untuk tidak bersenam sebelum tidur)

-Gunakan bantal badan atau bantal bertindan untuk keselesaan

*Untuk selamat, lebihkan posisi mengiring sama ada kiri atau kanan semasa tidur, kalau boleh elakkan baring secara terlentang ya!

posisi tidur ketika hamil

Baca juga: Lepas Hubungan Badan, Isteri Kena BUAT Posisi Ini, Barulah Cepat Lekat Baby!

Sumber: Parents.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×