40 Minggu

UPT Dua Garis, Tapi Langsung TIADA Tanda Macam Hamil, Normal Ke?

11
SHARES
tanda hamil

“Kenapa semua orang ada tanda hamil macam loya loya tapi aku tak ada pun?”

Menjadi normal dalam kalangan wanita hamil untuk mengalami loya, sakit perut dan mengidam ketika proses kehamilan yang dipanggil morning sickness. Namun, agak pelik apabila ada dalam kalangan ibu hamil yang tidak mengalami sebarang tanda seperti apa yang patut dirasakan. Dirasakan diri tidak normal, rupanya ada sebab mengapa ini berlaku!

Baca juga: Seronoknya Bila Disahkan Hamil! Tapi…Mommy Kena Tahu 13 Perkara Ini Supaya Tak Gelabah

TANDA HAMIL HILANG? NORMAL KE TAK ADA MORNING SICKNESS?

tanda hamil

Penting untuk anda tahu bahawa hormon akan berkelakuan berbeza dalam badan yang berbeza. Jadi, ada yang akan menghadapi simptom dan ada juga yang tidak. Satu lagi sebab anda mungkin mengalami gejala kehamilan sedikit lewat adalah jika anda merokok. Ketidakseimbangan hormon semasa kehamilan juga boleh melambatkan gejala kehamilan dalam beberapa kes.

Ya, beberapa kajian mengatakan bahawa morning sickness adalah cara semula jadi untuk melindungi anda dan anak anda daripada penyakit bawaan makanan. Tetapi hari ini, ramai dalam kalangan ibu sudah tahu apa yang perlu dimakan dan apa yang perlu dielakkan semasa mengandung. Mungkin evolusi akan menyusul tidak lama lagi dan berhenti ‘melabel’ wanita hamil yang ada morning sickness sahaja hamil!

Kajian prospektif menunjukkan bahawa kira-kira 10% daripada wanita yang berjaya hamil tidak mengalami gejala kehamilan yang boleh dikenali dalam tempoh lapan minggu selepas LMP.

Terdapat satu lagi kumpulan wanita di luar sana yang mengalami semua gejala kehamilan yang ada dalam beberapa minggu pertama. Tetapi kemudian apabila trimester kedua tiba, semua gejala kehamilan hilang!

Ini adalah kerana badan anda mula berada dalam tempoh kehamilan, dan hormon mendapat rentak pada penghujung trimester pertama (12 minggu). Jangan risau! Morning sickness mungkin hilang, tetapi simptom-simptom lain akan datang. Jadi nikmati tempoh bulan madu ini selama yang anda boleh!

Namun, jika anda ada masalah dengan kehamilan, anda akan mengalami beberapa gejala tertentu. Jika anda melihat mana-mana tanda berikut, dapatkan nasihat doktor anda:

-Penglihatan kabur
-Kawasan badan panas, menyakitkan atau bengkak pada terutama pada betis anda.
-Demam tinggi yang berlarutan melebihi 24 jam.
-Sakit perut atau kekejangan secara tiba-tiba, teruk atau berterusan.
-Pendarahan faraj atau pendarahan rahim yang tidak normal.
-Sakit kepala yang teruk.
-Ketiadaan pergerakan bayi selama dua jam pemerhatian penuh perhatian (selepas separuh kedua kehamilan)
-Cirit-birit, loya, atau muntah berlarutan lebih lama daripada 24 jam.

Adakah kekurangan simptom kehamilan bermakna keguguran?

tanda hamil

Tidak selalu, tetapi sesetengah wanita mungkin mengalami keguguran tanpa mengalami sebarang gejala. Selain itu, sesetengah wanita mungkin kehilangan simptom kehamilan secara tiba-tiba, seperti loya dan muntah (yang mereka alami lebih awal). Kadang-kadang, ia mungkin tanda keguguran  yang anda perlu awasi.

*Jadi, buat mak mak yang tidak mengalami sebarang morning sickness, jangan risau kerana anda masih berada dalam tempoh kehamilan. Bayi dalam kandungan tak akan hilang secara tiba- tiba okay! 

Sumber: MomJunction

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×