40 Minggu

Mommy Yang Ada Payudara Besar, Jangan Risau Anak ‘Lemas’ Ketika Menyusu Dengan Tips Ini

10
SHARES
tips menyusu bayi

Ramai dalam kalangan ibu khususnya yang baharu sahaja pertama kali melahirkan bayi tertanya-tanya bagaimana cara yang betul untuk menyusu bayi. Adakah ada tips menyusu bayi terutama sekali buat mak mak yang mempunyai payudara besar? Katanya kalau ada payudara besar ini agak sukar untuk menyusu bayi, betul ke?

Jangan pening kepala, mak mak yang mempunyai saiz payudara sedikit besar dari wanita lain boleh melakukan beberapa persediaan dan tahu posisi yang betul ketika menyusu anak. Barulah anak-anak tak ‘lemas’ ketika menyusu!

Baca juga: 9 Makanan Mommy Boleh Ambil Untuk Tambah Berat Janin Dalam Kandungan, Baru Baby Sihat!

TIPS MENYUSU BAYI BAGI IBU YANG ADA PAYUDARA BESAR

tips menyusu bayi

Mempunyai payudara yang besar sebenarnya menimbulkan beberapa masalah untuk si ibu. Antaranya adalah:

-Ibu mungkin bimbang bayi mereka terperangkap atau lemas di bawah payudara besar. Mereka juga mungkin takut bahawa hidung bayi mungkin tersepit di bawah payudara yang besar tersebut. Walau bagaimanapun, mengekalkan kedudukan penyusuan yang betul dan pegangan yang baik boleh membantu anda mengatasi masalah ini.

– Disebabkan oleh berat payudara ini lebih besar, ia tergantung pada bahagian lebih rendah dan mungkin menjadikan ibu membongkok ke hadapan. Ini menjadikan  postur belakang dan leher yang lemah, yang membawa kepada sakit belakang dan leher.

-Ibu mungkin mengalami ruam di bawah payudara kerana saiz payudara yang lebih besar dan mudah berpeluh.

-Ibu mungkin tidak dapat melihat bayi dengan baik kerana terhalang oleh payudara yang besar. Mereka mungkin bimbang tentang kedudukan puting di dalam mulut bayi sama ada bayi diletakkan pada payudara dengan posisi betul atau tak.

POSISI MUDAH UNTUK MENYUSU DENGAN SELESA

1.KEDUDUKAN RUGBY ATAU FOOTBALL

– Ia juga dipanggil pegangan duduk sisi atau pegangan klac. Kepala bayi diletakkan dekat dengan sisi payudara supaya bayi mudah menyusu.

-Lengan ibu akan menyokong bahagian atas belakang bayi, dan tangan serta jarinya akan menyokong bahu, leher, dan kepala bayi.

-Jika ibu di atas kerusi, bahagian bawah bayi boleh disandarkan di belakang kerusi, dan kaki boleh dicondongkan lurus ke atas.

2.POSISI BARING MENYISI

-Ibu baring di sisi dengan bantal di belakang dan di bawah kepala.

-Bayi hendaklah diletakkan dalam garisan selari lurus dengan badan ibu dengan cara mulut bayi menghadap puting ibu.

-Pastikan tangan ibu menyeluruh ke badan bayi dan tangan sebelah lagi boleh digunakan untuk menyokong payudara untuk membantu penyusuan dengan lebih baik.

-Ibu boleh menyusu bayi dari kedua-dua belah tanpa menukar sisi dengan mengangkat bayi dengan bantal.

3.MENYANDAR

-Ibu duduk dalam keadaan separuh baring di atas kerusi. Ibu boleh menggunakan bantal kecil di bawah punggung bawah untuk sokongan yang lebih baik.

-Dalam kedudukan ini, keseluruhan berat badan bayi ditanggung oleh badan ibu semasa bayi terletak di atas perut ibu.

Faedah kedudukan ini ialah tisu payudara menjadi rata sedikit apabila ibu berada dalam kedudukan separuh baring, menjauhkan tisu payudara dari hidung bayi.

tips menyusu bayi

Apa yang mak-mak mempunyai payudara besar perlu siapkan?

1.Payudara yang lebih besar dipenuhi dengan susu mungkin menjadi terlalu berat, dan coli penyusuan yang menyokong payudara dengan baik mungkin membantu mengelakkan sakit belakang dan leher.

2.Anda boleh menggunakan bantal penyusuan untuk meletakkan bayi supaya anda boleh melihat di mana dan cara mereka melekap.

3.Anda boleh memilih untuk menyusukan bayi anda di hadapan cermin. Ia akan membantu anda melihat kedudukan anda dan bayi anda dengan baik dan memerhatikan selak bayi.

4.Pastikan dagu bayi melekat dengan baik pada payudara. Ia akan memastikan hidung bersih daripada tisu payudara.

5.Pantau berat badan bayi anda dengan kerap untuk memeriksa sama ada mereka menyusu dan membesar dengan baik serta berat badannya tidak bertambah terlalu cepat.

*Jadi, mak mak yang mempunyai payudara yang besar dari orang lain janganlah letih, ada cara yang memudahkan untuk anda menyusu anak-anak kesayangan dengan ‘smooth’..

Sumber: MomJunction.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×