Asuh

Risau Si Kecil Dah Masuk 18 Bulan Masih Tak Boleh Berjalan? Doktor Jelaskan Punca-Puncanya

4
SHARES
anak berjalan

Ibu bapa yang berhadapan dengan situasi anak berjalan lambat, sudah pasti ia membangkitkan rasa bimbang dalam sanubari mereka. Umur sudah mencecah 18 bulan, tapi si kecil masih lagi tidak mampu untuk berjalan. Apakah dia sudah terlewat?

Melalui perkongsian dari Doktor Zubaidi Hj Ahmad, kanak-kanak yang mencecah umur 18 bulan dan belum mampu berjalan, boleh dikategorikan sebagai kanak-kanak yang lewat berjalan. Justeru itu, mari ikuti penerangan ini untuk mengetahui, apakah faktor-faktornya dan bilakah sepatutnya anak mendapatkan rawatan.

Baca juga: Doktor Kongsi Tips Cara Pilih & Galas Beg Sekolah, Elak Mudarat Kesihatan Anak!

PERKEMBANGAN KANAK-KANAK YANG LEWAT BERJALAN

anak berjalan

Gambar hiasan: BabyEssentialsCenter.

Kebanyakan kanak-kanak sudah mampu berjalan pada umur setahun. Secara umum, 85% kanak-kanak mula berjalan tanpa berpegang, sekitar umur antara 10-14 bulan.

Sekiranya anak anda belum mampu berjalan semasa umurnya mencecah 18 bulan, beliau boleh dikategorikan sebagai kanak-kanak yang lewat berjalan.

Kemampuan berjalan adalah suatu tahap perkembangan yang sangat penting bagi seseorang kanak-kanak. Selain itu terdapat tahap-tahap perkembangan otot kasar (gross motor) lain yang boleh diperhatikan di peringkat lebih awal.

PERKEMBANGAN BAYI BERDASARKAN KEMAMPUAN OTOT KASAR SERTA UMURNYA

Berikut ialah kemampuan otot kasar serta umur yang mana seseorang bayi sepatutnya mencapai perkembangan tersebut:

  • Kawalan kepala – Umur 3 bulan.
  • Kaki memijak – Umur 4 bulan.
  • Meniarap – Umur 6 bulan.
  • Duduk tanpa bantuan – Umur 9 bulan.
  • Berdiri tanpa sokongan – Umur 12 bulan

ANAK BERJALAN LAMBAT? INI FAKTOR-FAKTORNYA

anak berjalan

Gambar hiasan: virtuehealth.in.

Apakah punca yang menyebabkan seseorang kanak-kanak itu lewat berjalan? Sekiranya seseorang bayi didapati lewat berjalan, salah satu daripada faktor-faktor berikut mungkin boleh berperanan:

1. FAKTOR KELUARGA ATAU KETURUNAN

Sekiranya ibu atau bapa kanak-kanak tersebut sendiri mengalami masalah lewat berjalan semasa mereka kecil, anak mereka mungkin menghadapi masalah yang sama disebabkan faktor keturunan.

Walau bagaimanapun sekiranya ibu atau bapa mampu berjalan semasa berumur 2 tahun serta tiada masalah perubatan yang lain, kemungkinan besar tiada apa yang perlu dirisaukan tentang anak mereka.

2. KELAHIRAN PRA MATANG

Secara umumnya, bayi yang dilahirkan pra matang atau ‘premature’ akan mengalami sedikit kelewatan perkembangan secara keseluruhan, termasuk lewat berjalan.

Jadi kelewatan sekitar 2-3 bulan mungkin tidak menjadi masalah, bergantung kepada tahap bayi tidak matang tersebut semasa lahir.

3. CEREBRAL PALSY

anak berjalan

Gambar hiasan: Google.

a) Kanak-kanak yang menghadapi masalah cerebral palsy biasanya boleh dikesan di peringkat awal, terutama sekiranya mereka mempunyai risiko-risiko berkaitan seperti lemas semasa kelahiran atau kelahiran kurang matang.

Walau bagaimanapun ada kanak-kanak cerebral palsy hanya dikesan apabila mereka diperiksa oleh doktor kerana lewat berjalan.

b) Kanak-kanak cerebral palsy umumnya mengalami kekejangan otot serta kesukaran menggerakkan anggota badan dengan baik.

Contohnya, mereka sukar duduk bersila tetapi memilih untuk duduk dengan kaki dilipat ke belakang (posisi ‘W’), atau mereka tidak merangkak secara normal tetapi lebih kepada mengheret kaki.

4. LEWAT PERKEMBANGAN SECARA UMUM

a) Ini bermaksud masalah lewat berjalan kanak-kanak tersebut adalah sebahagian daripada lewat perkembangan dalam aspek lain seperti bercakap, komunikasi, sosial, kemahiran tangan dan kognitif (berfikir).

b) Terdapat banyak punca-punca lewat perkembangan global. Antaranya ialah masalah sindrom seperti Down Syndrome, kecederaan otak disebabkan lemas atau jangkitan kuman, atau pelbagai penyakit kronik yang lain.

5. MASALAH OTOT

a) Ini termasuk penyakit-penyakit yang dikenali sebagai muscular dystrophy, spinal muscular atrophy dan congenital myopathy. Penyakit-penyakit ini menyebabkan banyak otot-otot badan menjadi lemah.

b) Tanda-tanda awal mungkin boleh dikesan semasa peringkat bayi dan kanak-kanak lagi. Antaranya ialah bayi terasa lembik semasa digerakkan, kawalan kepala yang lemah dan kurang kekuatan pergerakan kaki dan tangan.

Oleh itu mereka biasanya lewat berjalan, bahkan ada yang langsung tidak mampu berjalan atau berdiri.

BILAKAH ANAK WAJAR LAKUKAN PEMERIKSAAN

anak berjalan

Gambar hiasan: iStock.

Bilakah anak saya perlu dibawa untuk pemeriksaan sekiranya disyaki lewat berjalan? Kebiasaannya, kanak-kanak di Malaysia akan diperiksa pada umur setahun semasa ketika pengambilan suntikan imunisasi.

Sekiranya anak anda masih tidak mampu berdiri semasa berumur setahun atau mengalami masalah perkembangan lain, anak anda mungkin akan dirujuk kepada doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Secara umumnya, kanak-kanak yang tidak mampu berdiri semasa berumur setahun dan tidak berjalan semasa berumur 18 bulan perlu diperiksa oleh doktor. Mereka mungkin perlu dirujuk kepada pakar kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, itu tidak semestinya bermakna kanak-kanak itu mempunyai masalah kesihatan.

Sumber: Facebook Dr. Zubaidi Hj Ahmad

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×