Asuh

Budak 12 Tahun Terpaksa Jalani Dialisis Seumur Hidup Akibat Kerap Makan Ayam Goreng

2
SHARES
rawatan dialisis

Buah pinggang adalah organ detoksifikasi badan, jadi sangat penting untuk mengekalkan tabiat pemakanan dan gaya hidup yang baik untuk menjaga fungsinya. Jika tidak, anda terpaksa berhadapan dengan rawatan dialisis seperti apa yang dialami oleh seorang budak berusia 12 tahun akibat suka makan ayam goreng.

Buat peminat ayam goreng yang wajib ada menu ini setiap hari, kisah ini mungkin akan mengejutkan anda!

Baca juga: Paras Kolesterol Tinggi Selepas Makan Daging, Cuba 9 Petua Doktor Ini Untuk Stabilkan

BUDAK 12 TAHUN MAKAN AYAM GORENG SETIAP HARI KENA RAWATAN DIALISIS

rawatan dialisis

Foto: Salexzet

Seorang doktor terkenal di Taipei mendedahkan satu kes yang mengejutkan orang ramai mengenai ayam goreng. Terdapat seorang pelajar sekolah rendah suka makan peha ayam goreng dan akan membelinya setiap kali selepas pulang dari sekolah akhirnya memerlukan dialisis seumur hidup pada usia 12 tahun.

Pakar nefrologi Taiwan Hong Yongxiang berkata dalam program “If the Cloud Knows” bahawa terdapat seorang budak lelaki yang telah menggunakan wang sakunya untuk membeli ayam goreng selepas sekolah sejak dia berada di darjah dua atau tiga sekolah rendah. Dia makan lebih daripada 200 hidangan dalam masa satu tahun sahaja.

Dia menegaskan bahawa kerana budak itu sendiri juga menghidap glomerulitis kronik dan pengambilan peha ayam goreng yang tinggi dengan lemak dan garam yang berlebihan ini menyebabkan fungsi buah pinggangnya merosot dengan cepat. Kesudahannya, dia terpaksa memulakan dialisis seumur hidup pada usia 12 tahun.

MINYAK GORENG AYAM MINYAK KITAR SEMULA

rawatan dialisis

Foto mesin dialisis: Politico

Hong Yongxiang juga berkata bahawa ayam goreng bukan sahaja sangat tinggi kalori, tetapi minyak kitar semula yang digunakan juga akan menghasilkan pelbagai bahan berbahaya. Antaranya seperti hidrokarbon aromatik polisiklik, amina isocyclic, akrilamida dan logam berat, yang menimbulkan ancaman serius kepada buah pinggang dan kesihatan keseluruhan.

Beliau memberi amaran kepada orang ramai bahawa karsinogen ini bukan sahaja merosakkan fungsi buah pinggang, tetapi juga boleh menyebabkan masalah kesihatan lain, dan mengesyorkan agar semua orang mengelakkan makanan sebegini.

Beliau menegaskan bahawa kesihatan buah pinggang adalah amat penting dan makanan tinggi lemak, tinggi gula, garam dan tinggi kalori, terutamanya makanan yang diproses, logam berat dan pemplastis harus dielakkan dalam kehidupan seharian.

*Oleh itu, berpada-padalah dalam pengambilan makanan kegemaran walau sesedap mana pun hidangan tersebut.

Baca juga: Resepi Ayam Goreng Mak Mentua Bau Semerbak Satu Rumah, Wajib Campur 4 Bahan Ini!

Sumber: Oriental Daily

Foto: Freepik

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×