Nur

Selalu Bungkus Bawa Balik Makanan Dari Majlis Orang? Ini Hukumnya, Jangan Buat Main!

98
SHARES
hukum makanan percuma

Pernahkah anda berada di sesuatu majlis yang menghidangkan makanan percuma dan menapaunya walaupun di dalam balutan tisu tanpa pengetahuan tuan rumah? Mungkin ramai pernah berbuat demikian dan kurang cakna mengenai hukum makanan percuma yang dibawa pulang.

Justeru itu, mari ikuti penjelasan dari Ustazah Asma’ Harun mengenai situasi ini yang amat berkaitan dengan halal haram dan sifat amanah.

Baca juga: Ini 3 Tips Istiqamah Selepas Ramadan, Lebih Baik Cuba Daripada Tidak Buat Langsung

HUKUM MAKANAN PERCUMA DITAPAU PULANG TANPA MINTA HALAL TUAN RUMAH

hukum makanan percuma

Hukum membawa pulang makanan yang dihidang PERCUMA. Astaghfirullah…

TELADAN YANG SANGAT BERGUNA:

Sementara tunggu giliran dipanggil di sebuah klinik, nampak satu keluarga Arab Sudan suami isteri dan bawa 3 anak, baru lepas terima rawatan. Dekat tepi kaunter bayaran ada satu bahan makanan yang sedang dipromosi.

Bukan bahan yang dipromosi saya nak cerita tapi akhlak seorang yang sangat menjaga amanah Allah SWT. Saya nak tanya, jika kita faham akan apa maksud “PLEASE TAKE ONE”? Adakah seorang ambil satu atau sekeluarga ambik satu?

Jika kita faham seorang ambil satu saja, maka jika kebetulan kita datang bawa 3 orang anak, setiap anak boleh ambil satukan? Maka halallah untuk tiap orang anak makan benda itu.

Tapi apa yang menarik perhatian saya ialah, bapa Arab Sudan tu faham ialah sekeluarga ambik satu. Jadi ketika dah nak masuk kereta, bapanya perasan 2 orang anaknya ambil setiap orang satu. Dia tegur anaknya suruh pulangkan satu. Just take one only. Haram! dia kata.

Maka anaknya pun pulangkan semula sebungkus dekat dalam kotak tu dan berlalu masuk dalam kereta semula. Subhanallah… begitu sekali seorang bapa menjaga amanah, memastikan barang yang halal masuk kedalam perut anak-anaknya.

Sedangkan kebanyakkan yang kita temui jika ada barang free, diletakkan di kaunter mana-mana pun, katakan sepiring kerepek suruh rasa kita lalu dan berhenti ambil makan untuk rasa. Bila sedap, kita ambil segengaman dan jalan, bukan nak beli. Halalkah?

HUKUM BAWA PULANG MAKANAN YANG DIHIDANG SECARA PERCUMA

Saya pernah dengar satu pesanan seorang; ketika itu kami di Ladang Kurma di Madinah,

“Kamu boleh makan sebanyak mana kurma yang dijamu di sini, ia halal. Namun, sebiji yang kamu masukkan dalam poket dengan niat nak makan nanti atas bas, ia jadi haram.”

Dengan kata lain jika kita pergi mana-mana majlis, jika makanan tu dihidangkan di situ, kita cuma boleh makan di situ. TIDAK boleh bungkus dalam tisu seketul dua pun dan masukkan dalam poket dengan tujuan nak beri orang yang tak datang rasa tanpa minta izin dengan tuan majlis.

Yang kita bawa balik itu telah jadi HARAM sekiranya kita tidak MINTA HALAL dengan tuan majlis. Maka berhati-hatilah dengan haram halal yang kita nak anak-anak makan.

Walaupun, asalnya halal makanan halal jadi haram apabila kita tak berilmu dan amanah menjaganya.

DI DUNIA ANGGAP PERKARA KECIL TETAPI DI AKHIRAT SEMUA PERKARA AKAN DITUNTUT

hukum makanan percuma

Di akhirat nanti, semua dari kita akan saling tuntut menuntut. Tiada seorang pun yang terlepas. Di dunia ini kita boleh cakap kita halalkan semuanya dan takkan saling menuntut di akhirat.

Tapi bila di Padang Mahsyar, bau neraka pun kita dah tercium walaupun jaraknya 500 perjalanan lagi. Semua orang dalam ketakutan dan semua orang takkan terlepas dari tuntut menuntut.

KAUM LELAKI

Orang lelaki paling banyak dituntut di akhirat. Isterinya, anaknya, mak ayah, mertuanya dan adik beradiknya (walaupun sudah berkahwin). Jika ramai isterinya, maka ramailah isterinya yang akan menuntut segala pahala darinya. Jika ramai anaknya, maka ramailah anaknya yang akan menuntut pahalanya di akhirat.

Begitu juga ibu bapa yang sakit. Walaupun di dunia ini tidak menjaga ibu bapa yang sakit, mak ayah kata dia redha tetapi di akhirat nanti semuanya akan dituntut. Jika ada mertua tetapi tidak menjaga hak mertua, di akhirat juga akan dituntut kelak.

Jika punya adik-beradik perempuan, mereka juga akan menuntut pahala darinya. Sampai habis dan tidak cukuplah pahala orang lelaki, lalu berpindahlah dosa-dosa orang yang menuntut itu pada orang lelaki itu.

SUAMI ISTERI

Di dunia ini semuanya nampak simple dan ramai yang ambil mudah. Contoh suami sedang tidur walaupun sudah masuk waktu solat. Isteri kena kejutkan suami bangun dan solat sebab akhirat nanti, suami akan tuntut kenapa isteri tidak kejutkan suami yang sedang tidur.

Di dunia ini kita nampak kecil sahaja benda ini tapi di akhirat nanti sebesar-besar kuman pun suami akan tuntut pada isteri.

Di dunia ini jika suami membiarkan isteri-isteri dan anak-anak mereka tidak menutup aurat, tidak solat, tidak berpuasa dan sebagainya, di akhirat nanti para isteri dan anak-anak akan saling menuntut pada suami sebab tidak menegur dan melarang dari melakukan dosa.

Benda ini mungkin, nampak mudah di dunia tapi di akhirat, sebesar-besar kuman pun mereka akan tuntut.

KAWAN-KAWAN

Itu belum lagi bab dalam berkawan. Jika kita ada ilmu agama, kita tidak sampaikan pada kawan-kawan, kita biarkan kawan-kawan kita dalam kealpaan dunia, kita tidak melunaskan tanggungjawab sebagai kawan. Maka, di akhirat nanti kawan-kawan akan datang menuntut hak kepada kita.

Hidup kita di dunia ini semuanya akan dihisab walaupun dalam Facebook. Jangat ingat di alam maya ni, Allah tak hitung amalan kita. Apa saja walaupun sekecil kuman Allah akan hisab.

Seorang perempuan beragama Islam yang mendedahkan aurat. Jika tiada satu pun kawan-kawan yang menegur dia untuk menutup aurat, di akhirat nanti semua kawan-kawannya akan ditanya Allah kenapa tidak menegur kawan itu supaya menutup aurat. Dan kawan yang tidak menutup aurat itu akan menuntut semua pahala dari kawan-kawan yang tidak menegurnya.

Nampak? Ini antara hak seorang kawan. Kita ada ilmu agama tapi kita tidak lunaskan haknya sebagai sebagai sahabat.

Kredit: #Ustazah_Asma_Harun

Sumber: Facebook E- Online Cooking Academy / Remaja

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×