Nur

Hukum Ambil Wuduk Tanpa Buka Tudung, Ini Caranya Kalau Bimbang Nampak Aurat!

29
SHARES
BERWUDUK TANPA BUKA TUDUNG

Seperti mana kita tahu, salah satu rukun wuduk yang tidak boleh ditinggalkan adalah menyapu sebahagian kepala. Jadi, apa hukum berwuduk tanpa buka tudung seperti yang dilakukan oleh sesetengah wanita?

Perkara ini dijelaskan dengan lebih lanjut di bawah dan dibenarkan untuk membuat begitu atas situasi tertentu sahaja. Baca sampai habis…

Baca juga: Hukum Bertelanjang Ketika Mandi Dan Lihat Aurat Sendiri, Haram Kalau ….

HUKUM BERWUDUK TANPA BUKA TUDUNG, BOLEH KE?

BERWUDUK TANPA BUKA TUDUNG

Dalam hadis riwayat Bukhari, Muslim, dan Tirmidzi, disebutkan bahawa Rasulullah SAW memberi contoh cara menyapu kepala iaitu dengan tapak tangan yang telah dibasahi air.

Kemudian dia menghalakan telapak tangannya dari depan kepalanya ke belakang lehernya, kemudian kembali lagi ke depan kepalanya.

Jadi, bagaimana pula dengan wanita yang bertudung, jika bimbang auratnya kelihatan ketika berwuduk di tempat awam? Mengenai syarat ini, Abdul Syukur Al-Azizi menjelaskan bahawa dibolehkan bagi wanita berwuduk tanpa menanggalkan hijab.

Ini berdasarkan beberapa riwayat:

1. Dalam sebuah riwayat ada menyatakan bahawa salah seorang isteri Nabi Muhammad iaitu Ummu Salamah RA pernah berwuduk dalam keadaan masih bertudung.

2. Dalam riwayat lain, Bilal RA berkata bahawa Nabi Muhammad SAW menyapu kedua-dua khuf (kasut) dan serbannya. (HR Muslim)

Abdul Syukur Al-Azizi menyimpulkan bahawa boleh berwuduk tanpa perlu menanggalkan tudung jika sukar. Contohnya udara sangat sejuk dan tudungnya sukar ditanggalkan serta sukar dipakai semula.

Selain itu, jika berada dalam keadaan tidak boleh menanggalkan tudung kerana dikhuatiri orang lain dapat melihat auratnya. Namun, jika masih boleh menanggalkan tudung, lebih penting membukanya supaya boleh terus menggosok kepala.

Abdul Syukur Al-Azizi menyatakan terdapat dua cara menurut pendapat yang kuat mengenai hukum menyapu tudung sebagai pengganti menyapu kepala ketika berwuduk iaitu:

– Lap tudung yang dipakai (boleh lap semua atau sebahagian besar)

Sapu bahagian depan kepala (ujung kepala) kemudian sapu tudung

Hal ini juga diriwayatkan dalam sebuah hadis, Anas bin Malik RA berkata

“Aku pernah melihat Rasulullah SAW berwuduk, sedang baginda memakai serban dari Qatar. Maka baginda menyelitkan tangannya dari bawah serban untuk menyapu bahagian hadapan kepalanya, tanpa menanggalkan serban.” (HR Abu Dawud)

Baca juga: Siapa Yang Boleh Mandikan Jenazah Orang Perempuan? Rupanya Besar Tanggungjawab

Sumber: Detik Hikmah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×