Asuh

Ini Rupanya Kenapa Bayi Boleh Sebut ‘Mama’ Dahulu Sebelum ‘Papa’, Jangan Gaduh Ye!

53
SHARES
cara ajar anak bercakap

“Macam manalah cara ajar anak bercakap untuk sebut Mama atau Papa ni eh? Macam susah je nak sebut..”

Bayi biasanya menyebut “Mama” dan “Dada” pada usia sembilan bulan. Ia adalah umur purata untuk mencapai pencapaian itu, dan ini tidak bermakna semua bayi menyebut perkataan itu pada sembilan bulan. Sesetengah bayi mungkin boleh menyebutnya lebih awal, manakala sesetengah bayi mungkin mengambil masa beberapa bulan tambahan untuk mengucapkan kata-kata comel itu.

Jadi, sudah pasti mak ayah ternanti-nanti adakah anak anak menyebut Mama dahulu atau Papa dahulu bukan? Katanya kalau panggilan yang disebut dahulu, maknanya anak sayang lebih?

Baca juga: Rupa-Rupanya Bayi Boleh Faham Setiap Pertuturan Mak Ayah Kalau Guna Cara Betul Macam Ini!

CARA AJAR ANAK BERCAKAP: SEBUT  “MAMA” ATAU “DADA” DAHULU?

cara ajar anak bercakap

Tiada trend atau peraturan yang ditetapkan sama ada bayi akan menyebut “Mama” atau “Dada” dahulu, walaupun mereka biasanya menyebut “Mama” dahulu. Bunyi konsonan “M” biasanya lebih mudah untuk bayi sebutkan, dan mereka mungkin menggunakan bunyi “Mmm” semasa usia enam bulan. Mereka juga boleh menyebut bunyi vokal, seperti “Ah” dan “Eh.”

Apabila kemahiran pertuturan mereka bertambah baik dan otot orofasial menjadi lebih kuat, mereka akan menjadi lebih pakar dalam menuturkan pelbagai bunyi konsonan. Oleh itu, kebanyakan bayi boleh menyebut kedua-dua perkataan “Mama” dan “Papa” pada usia 12 bulan.

TIPS UNTUK MAK AYAH LATIH ANAK SEBUT MAMA DAN PAPA

1.Ajar nama objek dan orang

Salah satu cara terbaik untuk mengajar nama dan kata nama khas yang lain kepada bayi anda ialah dengan menunjuk pada objek dan menamakannya. Semasa bermain dengan bayi, tunjuk pada mainan dan sebut namanya. Apabila haiwan kesayangan anda lewat, rujuk kepadanya dengan namanya.

Letakkan bayi anda di hadapan cermin dan lihat mereka seronok bercakap, ketawa dan membebel. Ia akan menarik minat bayi dan memberi inspirasi kepada mereka untuk bercakap perkataan baru.

2. Baca kepada bayi

Apa yang anda perlu lakukan adalah duduk bersama bayi anda, letakkan buku kanak-kanak, dan baca dengan kuat. Pastikan anda menunjukkan pelbagai gambar dan namakannya. Setiap kali anda membaca buku yang sama, tunjuk pada gambar dan minta bayi menamakannya. Aktiviti ini membantu bayi belajar dan menghafal nama item atau objek yang berbeza, meletakkan asas untuk menggunakan perkataan, seperti “Mama” dan “Papa.”

3.Main peek-a-boo!

Ia adalah salah satu permainan terbaik untuk meningkatkan kemahiran pertuturan dan bahasa bayi. Biarkan ibu duduk bersama bayi manakala bapa bersembunyi di sebalik tirai. Gesa bayi dengan bertanya, “Siapa di sebalik tirai?”. Galakkan bayi menjawabnya dengan sebut ‘Papa!’

4.Nyanyi lagu kanak-kanak yang mudah

Lagu kanak-kanak membantu mereka melatih kemahiran bahasa. Sifat muzikal rhymes ini dan lagu juga boleh memudahkan kanak-kanak kecil untuk menghafal perkataan baharu dan memahami maksudnya. Anda boleh memilih daripada pelbagai jenis lagu klasik kanak-kanak atau mencipta lagu anda sendiri yang sudah dimasukkan perkataan “Mama” dan “Papa” dalam lirik.

Bukan itu sahaja, selain ‘Mama’ dan ‘Papa’ terdapat beberapa perkataan lain yang boleh diungkapkan oleh bayi berusia 9 bulan. Antaranya adalah ‘Ga ga’, ‘Aaaa atau Aieee’, ‘Boo’, ‘Ba ba’, ‘Oh- Oh o’, ‘Tha-Tha’.

cara ajar anak bercakap

*Tahukah anda, gaya pertuturan yang digunakan oleh ibu bapa, di mana perkataan mudah dan bunyi yang dibesar-besarkan digunakan untuk mengaitkan otak bayi secara sosial, dikenali sebagai ‘parentese’. Jadi janganlah mak ayah bergaduh anak sebut Mama ke Papa dahulu..

Sumber: MomJunction

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×