Cantik

Terlampau Rasa Diri Istimewa, Tak Kisah Lelaki Atau Perempuan Anda Ada ‘Princess Syndrome’!

13
SHARES
princess syndrome

“Kau ni manja betul sampai tak fikir orang lain, kena semak diri tu balik ada princess syndrome ke tak?”

Kalau anda perasan, mesti ada sahaja dalam kalangan rakan-rakan yang manjanya terlebih dari orang lain. Bukan sahaja dari percakapan, malah setiap aktiviti yang dilakukan mesti mengharapkan layanan istimewa dari orang lain. Kena layan bak puteri raja!

Bukan sahaja dalam kalangan orang dewasa, sindrom yang dikenali sebagai Princess Syndrome ini sebenarnya bermula dari didikan kanak-kanak. Kena ambil tahu informasi mengenai sindrom ini supaya anda pun tidak tergolong dalam kategori sama.

Baca juga: Masalah Suami Selalu Komplain ‘Tak Puas’, Rupanya Anda Alami 5 Tanda Miss V Longgar

APA ITU PRINCESS SYNDROME?

princess syndrome

Ia merujuk kepada sikap individu yang mempunyai perasaan berlebihan tentang kepentingan diri sendiri dan mengharapkan perlakuan istimewa, tanpa mengambil kira perasaan dan keperluan orang lain.

Apakah punca berlakunya sindrom ini? Biasanya, ia berkaitan dengan proses pembesaran yang memanjakan atau pengaruh masyarakat. Anak-anak yang diberi keutamaan atau menerima layanan istimewa boleh mengembangkan sikap yang menganggap mereka berhak mendapat perlakuan istimewa tanpa bersusah payah atau mengambil tanggungjawab.

Kesan dalam hubungan? Princess Syndrome boleh mempengaruhi hubungan dengan orang lain. Individu yang mempunyai sikap ini mungkin mempunyai perasaan berlebihan tentang kepentingan diri sendiri dan mengharapkan penghargaan dan perhatian tanpa mengambil kira perasaan dan keperluan orang lain.

Bagaimana sindrom ini boleh diatasi?

Pertama, kesedaran adalah penting. Individu dengan Princess Syndrome ini perlu sedar akan sikap mereka dan kesannya dalam hubungan. Kemudian, mereka boleh cuba untuk melihat dunia dari perspektif orang lain dan mengembangkan empati.

Selain itu, penting juga untuk mendorong individu dengan Princess Syndrome untuk mengambil tanggungjawab dalam hubungan dan kehidupan mereka.

Ini boleh dilakukan dengan memupuk kerjasama dan memberi pengiktirafan kepada usaha mereka sendiri.

Terakhir, sokongan psikologi profesional boleh membantu individu mengatasi Princess Syndrome. Pergi berjumpa dengan pakar psikologi atau kaunselor yang boleh membantu mengenal pasti punca asal masalah dan menyediakan strategi yang sesuai.

Tidak ketinggalan, sindrom ini juga boleh dihidapi oleh kaum lelaki walaupun namanya “princess syndrome”. Anak lelaki yang sentiasa dimanjai & dilindungi dari akibat-akibat negatif dari perbuatannya juga akan membesar dengan “princess syndrome”.

Jadi, walaupun anda seorang lelaki, berhati-hatilah dengan sindrom ini dan sama-sama membantu individu berkenaan. Ingat, sikap sebegini bukanlah titik akhir, tetapi titik permulaan untuk pertumbuhan dan perkembangan diri. Kita semua mampu menjalani hubungan yang sihat dan harmoni!

princess syndrome

*Moga bermanfaat! Lelaki dan perempuan pun boleh ada perangai princess tau!

Baca juga: Rasa Diri ‘Gah’ & Lebih Bagus, Kenali Personaliti Narsistik Kerana Anda Mungkin Orangnya!

Sumber: Twitter @AimanRoslan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×