2-4 Tahun

5 Tips Anak Duduk Diam Di Kedai Makan & Restoran

88
SHARES
5 Tips Anak Duduk Diam Di Kedai Makan & Restoran

Tips Anak Duduk Diam Di Kedai Makan & Restoran

*Artikel ini sangat sesuai diaplikasikan kepada anak yang berumur 3 hingga 7 tahun.

Makan di luar atau berjalan-jalan dengan anak pasti menjadi igauan ngeri bagi sebahagian ibubapa. Seorang ibu pernah berkongsi pengalamannya tentang bagaimana beliau mempunyai masalah yang besar jika membawa anaknya ke luar makan atau pergi ke rumah orang lain.

Banyak faktor yang menyebabkan anak tidak dapat bertahan lama atau ‘buat perangai’ di tempat orang atau di restoran. Antara faktor yang saya dapat kesan daripada puan ini adalah, anak beliau terlalu terdedah kepada gajet dan televisyen. Mengapa saya kata begitu?

Balik kampung

Beliau mengakui bahawa anaknya banyak bermain permainan video dan menonton televisyen. Keputusan beliau untuk melengkapi kereta dengan TV supaya memudahkan perjalanan pulang ke kampung yang mengambil masa 12 jam, amat memeranjatkan saya. TV atau gajet bukan penyelesaian untuk mententeramkan anak dan memastikannya duduk diam.

Anak-anak tidak digalakkan menonton televisyen atau bermain gajet lebih dari 2 jam sehari. Bagaimana jika 12 jam? Gajet dan televisyen sifatnya adalah, segala visual yang keluar, bertukar dengan pantas iaitu dalam beberapa saat sahaja. Jadi mereka sudah terbiasa dengan suasana keadaan sekeliling yang berlaku dengan cepat. Kesannya mereka tidak boleh menunggu lama dan tidak sabar.

Ajar anak belajar bersabar

Jadi tidak hairanlah jika anak tidak boleh tunggu lama di restoran, rumah orang atau di majlis-majlis. Jom kita bantu anak kita agar mereka jadi lebih fokus dan belajar bersabar.

Sebenarnya fokus saya dalam artikel ini adalah bagaimana membawa anak ke restoran tanpa perlu berperang dengan anak yang mengamuk sementara menunggu makanan tiba. Saya pernah menyaksikan seorang ibu berperang dengan anaknya yang mahu main Ipad ibunya sedangkan ibu mahu menggunakannya. Gajet bukan penyelesaiannya!

Kehidupan anda yang bergelumang dengan kerja di pejabat mahupun di rumah membuatkan anda kadang kala ingin makan dan bersantai di luar. Makan luar bersama anak kadangkala menjadi igauan ngeri bagi sesetengah ibu bapa. Makan malam anda terganggu dengan kerenah anak yang tidak dijangka. Anda tidak dapat menikmati makan malam dengan aman dan sempurna.

Akhirnya anda biarkan sahaja makanan tidak terusik kerana tiada selera lagi! Mari kita lihat tips anak duduk diam di kedai makan & restoran.

5 Tips Anak Duduk Diam Di Kedai Makan & Restoran

Foto Kredit: blog.grubhub.com

1) Restoran Pilihan

Restoran pilihan anda adalah restoran yang mesra anak-anak di mana anak anda bebas untuk bergerak ke sana sini dan boleh bermain dengan permainan yang dibawanya. Jangan sekali-kali makan di kedai makan tepi jalan kerana ia sangat merbahaya.

2) Mainan Dan Buku

Bawalah mainan atau buku kesukaan anak anda. Sedikit sebanyak ia dapat membantu anda untuk ‘melekakan’ anak anda ketika anda sedang menikmati makan malam.

3) Snek Ringan

Untuk mengelakkan menunggu makanan yang dipesan terlalu lama, anda bawalah makanan snek (yang baik dan berkhasiat) kerana dikhuatiri anak anda akan mengamuk kerana lapar.

4) Raikan

Jadikan makan luar anda sesuatu yang menarik anak anda. Jika sebelum ini anda larang anak anda makan aiskrim, cuba berikan keizinan untuknya merasa aiskrim. Pasti dia suka dan duduk diam menikmati kelazatan aiskrim. Jadikan ia sebagai ganjaran untuk anak anda. Katakan padanya, jika anda jadi budak yang baik, anda akan bawanya sekali lagi ke restoran itu untuk makan aiskrim.

5) Haramkan gajet

Gajet tidak dibenarkan dibawa bersama ketika makan. Jadikan makan bersama ini sebagai aktiviti kekeluargaan. Gajet hanya menjadikan ahli keluarga diam, dan kurang berkomunikasi.

Itu kisah di kedai makan. Kalau di rumah, baca entri kami tentang cara mengatasi anak susah makan. Jika anak adalah seorang yang makan memilih, boleh cuba tips mengatasi anak cerewet makan serta baca tips agar anak suka makan sayur dan buah.

Selamat mencuba!

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×