Sihat

Pembunuh Senyap Paling Digeruni, Ini 8 Jenis Kanser Yang Gemar ‘Serang’ Lelaki

19
SHARES
kanser prostat lelaki

Kanser merupakan antara penyakit yang sangat digeruni kerana selalunya akan mengundang maut tanpa rawatan yang cukup. Kali ini, kami akan kongsikan beberapa jenis kanser yang suka menyerang kaum lelaki. Selalunya, anda hanya akan tahu mengenai kanser prostat lelaki sahaja kan?

Banyak sebenarnya kanser lain yang lebih berpotensi untuk menyerang lelaki berbanding wanita. Jaga-jaga, kerana anda mungkin mangsa pembunuh senyap ini yang seterusnya!

Baca juga: Salah Ambil Jenis & Dos Ubat Kuat Boleh Jadi Punca Mati Malam Pertama, Bahaya!

KANSER PROSTAT LELAKI &  7 LAGI JENIS KANSER SUKA SERANG LELAKI

kanser prostat lelaki

Foto: Main Street Medical Clinic

1.Kanser Prostat

Kanser prostat adalah sejenis kanser yang berkembang di bahagian prostat, kelenjar yang merupakan bahagian penting dalam sistem pembiakan lelaki. Oleh itu, hanya lelaki yang boleh menghidap kanser prostat ini. Merupakan antara jenis kanser yang digeruni lelaki, kanser prostat lebih kerap berlaku pada lelaki tua. Gejala biasa kanser ini boleh dirasai apabila sakit di bahagian belakang, aliran air kencing yang lemah ketika membuang air kecil, disfungsi erektil, dan pendarahan dengan air mani semasa ejakulasi.

2.Kanser Kulit

Baru tahu bahawa kanser kulit lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Pada orang tua, lelaki mempunyai risiko tiga kali lebih besar untuk menghidap kanser ini. Kanser kulit mempunyai pelbagai jenis melanoma sebagai bentuk yang paling berbahaya. Tanda-tanda melanoma atau jenis kanser kulit lain boleh dalam bentuk tahi lalat, luka, benjolan, atau pertumbuhan kulit. Menyeramkan apabila tahi lalat cenderung membesar dengan diameter yang lebih luas dari masa ke semasa.

3.Kanser pankreas

Kanser pankreas adalah kanser yang menyerang pankreas yang terletak di belakang perut di bahagian atas perut. Organ badan ini berfungsi untuk menghasilkan enzim pencernaan dan hormon insulin. Pada peringkat awal, kanser pankreas selalunya tidak menyebabkan sebarang gejala sehingga penyakit itu menjadi lebih serius. Oleh itu, kanser pankreas sering dirujuk sebagai “pembunuh senyap”.

4.Kanser testerik

Kanser testerik paling kerap didiagnosis pada lelaki berumur antara 15 dan 45, dengan purata umur kira-kira 33 tahun. Namun, kanser ini sebenarnya boleh berlaku pada semua peringkat umur. Gejala kanser ini termasuk sakit di bahagian bawah belakang, benjolan muncul dalam ujian, sakit pada skrotum, dan perubahan dalam saiz ujian.

5.Kolorektal kanser/ Usus

Kanser kolorektal merangkumi semua jenis kanser yang berlaku dalam usus besar dan rektum. Gejala kanser ini termasuk perubahan tabiat membuang air besar, buang air besar yang tidak diselesaikan, dan tekanan darah. Selain itu, kanser ini juga menyebabkan rasa lemah, sakit atau kekejangan perut untuk jangka masa yang lama, serta keadaan lain.

6.Kanser paru-paru

Kanser paru-paru adalah salah satu kanser maut yang sering dihidapi oleh kaum lelaki. Penyebab utama kanser paru-paru adalah tabiat merokok. Tetapi terdapat juga faktor lain seperti pendedahan kepada gas radon. Gejala yang timbul jika seseorang menghidap kanser boleh berupa batuk yang berterusan, batuk darah, bunyi serak, dan sesak nafas.

7.Kanser hati

Kanser jantung dan saluran hempedu adalah jenis kanser yang biasa juga berlaku dalam kalangan lelaki. Kanser ini boleh berkembang di hati dan saluran hempedu itu sendiri atau merebak dari bahagian lain badan. Gejala biasa termasuk penyakit kuning, hilang selera makan, dan sakit di perut.

8.Kanser Esophagus

Gejala kanser boleh berlaku dalam bentuk keadaan batuk yang berterusan, bunyi serak, kesukaran menelan, dan perasaan seperti sesuatu yang tersekat di kerongkong. Risau!

kanser prostat lelaki

Foto: VinMec

*Itulah beberapa jenis kanser yang paling banyak menyerang lelaki. Untuk mengelakkan pelbagai penyakit di atas berlaku kepada diri sendiri, mulakan dengan mengubah gaya hidup menjadi lebih sihat dan lakukan ujian darah supaya boleh mengesan kanser pada peringkat awal.

Baca juga: Ustaz Kongsi Cara Ikhtiar Rawat ‘Racun’ Dalam Badan Guna Mandian Limau, InsyaAllah Segar!

Sumber: Voi.ID

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×