DIY & Kraf

DIY Racun Nyamuk, Lalat & Pepijat Guna Bahan Dapur, Lepas 5 Minit Dah Penuh Dalam Bekas!

31
SHARES
racun nyamuk

Adakah anda mengalami ‘serangan’ di dapur rumah oleh nyamuk, lalat dan pepijat kecil yang menjengkelkan? Selain menggunakankan racun nyamuk, lalat dan pepijat ini yang mempunyai bahan kimia yang kuat, anda sebenarnya boleh cuba DIY  penghalau serangga yang mudah dan semulajadi di rumah sahaja.

Anda boleh buat sahaja di rumah secara DIY untuk menghalau nyamuk dan lalat dengan menggunakan hanya beberapa bahan. Yang penting, hasilnya sangat memuaskan hati apabila rumah anda tiada lagi gangguan serangga seperti dahulu!

Baca juga: Rupanya Fungsi Touch N Go Pada MyKad Anda Ada Tarikh Luput, Ini Cara Untuk ‘Renew’

DIY RACUN NYAMUK, LALAT DAN PEPIJAT SECARA SEMULAJADI

racun nyamuk

Bahan-bahan berikut diperlukan untuk buat penghalau serangga secara DIY ini:

-1/2 cawan cuka
-1/2 cawan minyak zaitun (atau minyak sayuran lain)
-1/2 cawan syampu

Cara-Caranya:

1.Dapatkan semua barang yang anda perlukan. Sebelum anda mula, kumpulkan semua bahan dan letakkannya di tempat yang mudah.

2.Campurkan syampu, minyak zaitun dan cuka dalam mangkuk kecil. Satukan bahan-bahan dengan mencampurkannya sehingga ia digaulkan sebati dengan betul.

3.Tiba masanya untuk sembur! Hanya gunakan dan sembur penghalau di sekitar rumah anda di tempat yang anda lihat banyak lalat atau nyamuk, termasuk di sekitar pintu, tingkap atau tong sampah.

Elakkan keperluan racun perosak toksik dengan memastikan dapur anda bebas pepijat dengan penghalau serangga semulajadi ini. Selain itu, mudah untuk menghilangkan serangga pada barang-barang yang anda mungkin sudah ada di sekitar rumah.

racun nyamuk

*Selamat Mencuba!

Baca juga: DIY Lampu Pelita Guna Minyak Masak, Tak Sangka Sampai Subuh Pun Menyala Lagi!

Sumber: Barbara O’Neill Life Hacks

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×