Sihat

5 Cara Bersihkan Miss V Dengan Betul Selepas Bersetubuh, Barulah Tak Gatal!

15
SHARES
miss v

Meskipun hubungan seks atau bersetubuh dalam kalangan pasangan suami isteri dapat menghilangkan stres dan menjadi perapat hubungan, jangan lupa bahawa ini juga menjadi punca masalah kesihatan. Hal ini kerana, ramai yang tidak tahu khususnya dalam kalangan wanita tentang cara bersihkan Miss V dengan betul selepas bersetubuh.

Berikut merupakan cara yang disarankan untuk para wanita lakukan selepas bersetubuh dengan pasangan. Kalau selepas bersetubuh selalu Miss V gatal-gatal, maknanya tak cuci dengan bersih tu!

Baca juga: Ustaz Kongsi Cara Ikhtiar Rawat ‘Racun’ Dalam Badan Guna Mandian Limau, InsyaAllah Segar!

CARA BERSIHKAN MISS V SELEPAS BERSETUBUH

miss V

Foto: Sindonews Lifestyle

1.Cukup untuk gunakan air tanpa sabun

Hubungan seks sering mengeluarkan peluh melekit satu badan, walaupun di kawasan kemaluan. Apatah lagi baki cecair yang kering dan sukar untuk dikeluarkan jika hanya bergantung pada air. Walau bagaimanapun, kedua-dua syarat di atas tidak semestinya menjadi sebab mengapa anda boleh menggunakan sabun untuk mencuci Miss V.

Sabun, terutamanya yang mengandungi bahan kimia seperti bau, boleh menyebabkan ketidakseimbangan pH. Apabila pH tidak seimbang, bakteria semula jadi faraj seperti lactobacillus akan mengalami kesukaran untuk mengekalkan keasidan.

2.Buang air kecil dengan kerap selepas hubungan intim

Tindakan buang air kecil sekerap mungkin adalah salah satu cara untuk membersihkan kawasan sekitar faraj daripada bakteria berkumpul. Buang air kecil selepas hubungan seks boleh melindungi anda daripada risiko jangkitan saluran kencing yang menyakitkan.

Kencing juga membantu anda menghilangkan sisa cecair yang tertinggal di kawasan faraj dan uretra. Anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan bidet dengan semburan halus untuk membersihkan lebih dalam, tetapi elakkan teknik douching ya!

3.Selepas cuci jangan lupa keringkan vagina

Ini merupakan tindakan yang ramai terlepas pandang! Salah satu cara membersihkan faraj selepas hubungan seks yang sering dilupakan ialah dengan mengeringkan bahagian faraj.

Selain menjadikannya lebih selesa, faraj yang bebas lembapan pastinya mengurangkan risiko jangkitan yis. Ini juga mengelakkan kawasan sulit anda menjadi gatal-gatal.

4.Elakkan ‘douching’

Biasanya, teknik douching adalah menggunakan larutan termasuk campuran air dan beberapa bahan lain seperti cuka, soda penaik atau sabun. Teknik douching berbeza dengan membilas kawasan faraj dengan menyembur atau menyiramnya.

Tambahan pula, anda hanya boleh membilas faraj menggunakan bidet, tetapi membersihkan dengan douche tidak digalakkan sebagai cara membersihkan faraj selepas bersetubuh. American Journal of Maternity Child Nursing menyatakan bahawa douching boleh menyebabkan perubahan pada flora vagina.

5.Bersihkan dari arah depan ke belakang

Paling penting adalah arahan untuk membersihkan kawasan faraj dengan menyapu dari depan (perut) ke belakang. Tindakan ini perlu diambil untuk mengelakkan penyebaran bakteria dari dubur ke faraj.

Menyapu kawasan faraj ke arah yang bertentangan, belakang ke hadapan, boleh mencetuskan pertukaran bakteria. Kesan negatifnya ialah ia boleh menyebabkan jangkitan yang membahayakan kesihatan faraj, seperti bakteria vaginosis.

miss V

Foto: HerStory

*Ada juga saranan bahawa selain melakukan proses mencuci seperti di atas, boleh juga gunakan teknik wap vagina.

Baca juga: 10 Sebab Anda Kena Makan Terung, Khasiat Nombor 4 Paling Tak Sangka!

Sumber: Office of Women’s Health, IDN Times

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×