Famili

Top 7 Kerjaya Paling Dapat Permintaan Tinggi Di Malaysia, Bidang Anda Tersenarai Tak?

767
SHARES
bidang kerjaya

Pemilihan bidang kerjaya yang betul dalam zaman berdaya saing ini adalah kepentingan bagi menjanjikan kehidupan yang selesa. Khususnya buat ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang bakal sambung atau tamat pengajian, anda perlu pastikan mereka berada di landasan betul memilih bidang yang mendapat pemintaan tinggi.

Mana tidaknya, ramai dalam kalangan warga muda Malaysia masih menganggur kerana tidak jumpa kerjaya yang betul. Oleh itu, berikut merupakan Top 7 kerjaya paling mendapat ‘demand’ di Malaysia.

Baca juga: Patutlah ‘Tak Laku’ Diambil Bekerja, Rupanya 38 Program Akademik Universiti Ini Dah Tak Relevan

TOP 7 BIDANG KERJAYA PALING TINGGI ‘DEMAND’ DI MALAYSIA

bidang kerjaya

1. Perbankan, perakaunan, perkhidmatan kewangan dan fintech

Di Malaysia, di mana kejayaan kewangan diukur dari segi angka, industri perbankan, perakaunan, perkhidmatan kewangan dan teknologi kewangan menunjukkan janji sebagai laluan yang menguntungkan. Jurutera perisian, penganalisis data, dan pakar blockchain mendapat permintaan yang tinggi dalam bidangFinancial Tech, dengan jawatan teratas membayar lebih daripada RM10,000 setiap bulan. Menurut kajian juga mengatakan bahawa jawatan senior sebagai akauntan boleh menerima gaji tahunan sehingga RM70 ribu!

2.Penjagaan kesihatan dan perubatan

Apabila sektor penjagaan kesihatan negara berkembang, banyak peluang kerjaya bergaji tinggi dan menggembirakan akan dibuka pada tahun akan datang, menarik mereka yang berdedikasi untuk berbakti dalam bidang perubatan. Antara skop kerja yang mendapat permintaan tinggi dalam bidang perubatan Malaysia sekarang ini adalah Pengarah Perubatan, pakar bedah, ahli fizik dan jururawat.

3.Jurutera Perisian dan pakar IT

Landskap bidang IT melangkaui pembangunan perisian, merangkumi rangkaian, keselamatan siber, analisis data dan banyak lagi. Permintaan untuk pakar IT mahir dalam pelbagai bidang ini memberikan laluan yang menguntungkan bagi mereka yang mempunyai kemahiran yang betul. Jurutera rangkaian, pakar keselamatan siber dan penganalisis data boleh menjangkakan gaji kompetitif antara RM60,000 hingga RM120,000 setiap tahun, bergantung kepada kepakaran dan pengalaman mereka.

4.Pakar pemasaran digital

Bidang pemasaran digital mempunyai masa depan yang menarik. Perkembangan realiti tambahan, kecerdasan buatan AI dan metaverse dinamik boleh mengubah cara kita berinteraksi dengan syarikat. Mereka yang kekal di hadapan dan menjadi mahir dengan alat dan teknik inovatif ini sudah pasti akan menjadi penguasa alam digital. Memang jauh boleh pergi!

5.Jurutera Awam

Kerjaya dalam kejuruteraan awam adalah lebih daripada sekadar menjana wang. Ia mengenai memberi kesan yang berkekalan kepada alam sekitar negara. Daripada membina bangunan pencakar langit yang menembusi langit kepada menghubungkan komuniti dengan jambatan, jurutera awam meninggalkan warisan konkrit dalam bidang ini. Sumbangan mereka mengubah generasi akan datang secara kekal dengan mempengaruhi cara kita bekerja, hidup dan mengembara.

6.Pakar sains data

Sains data menjadi semakin popular kerana kebergantungan manusia yang semakin meningkat pada teknologi. Platform untuk pengkomputeran awan, seperti Azure dan AWS, menawarkan alat berkuasa untuk analisis dan penyimpanan data, dan AI dan pembelajaran mesin memberikan peluang baharu untuk automasi proses dan pengekstrakan cerapan. Disiplin sains data berkembang seiring dengan teknologi, menjamin pekerjaan yang mencabar, mendebarkan dan tidak pernah membosankan.

7.Pakar pengurusan perniagaan

Mempunyai asas yang kukuh dalam konsep pengurusan perniagaan membuka kepada dunia pekerjaan bergaji tinggi. Pilihan ini terdiri daripada pengurus projek dan penganalisis perniagaan. Bidang perniagaan ini melibatkan kepimpinan, komunikasi dan keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran yang berubah-ubah dan berfikir secara strategik.

bidang kerjaya

*Jadi, untuk anda yang tercari-cari kerja baharu untuk diceburi dan mempunyai kelayakan, apa kata cuba dahulu.

Baca juga: 7 Pekerjaan Gaji Paling ‘Masyuk’ Dan ‘Laku Keras’ Di Malaysia, Kalau Layak Boleh Cuba…

Sumber: Monash University

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×